(advertenties)
(advertentie)
Vorig jaar legaliseerden onze Oosterburen cannabis voor medicinaal gebruik. Maar nu het erop aankomt blijkt de Duitse overheid niet te hebben verwacht dat er zoveel vraag naar zou zijn. Vele duizenden patiënten staan nu in de rij voor goedkeuring of om eíndelijk hun plantaardige medicijn legaal te kunnen aanschaffen – voor een schappelijke prijs.

Vraag naar mediwiet

Chronisch en terminaal zieke patiënten in Duitsland krijgen niet genoeg wiet. De vraag naar medicinale cannabis is daar namelijk vele malen hoger dan het aanbod, sinds mediwiet er legaal beschikbaar is geworden voor patiënten met ernstige pijn.

‘We zijn niet zo verbaasd als de overheid over deze enorme vraag naar cannabis’, zegt Georg Wurth, hoofd van de Duitse pro-cannabis lobby-organisatie Hanfverband. Hij wijst hierbij op de bewustwording onder patiënten, over de risico’s van het langdurig gebruik van krachtige pijnstillers en de woedende opiatencrisis in de Verenigde Staten. Een probleem welke volgens Georg ‘volledig onderschat wordt’.

Het aantal overdosissen door (verkeerd) medicijngebruik neemt explosief toe.

Verkeerde schatting

Voor de legalisering hadden al zo’n duizend patiënten unieke toestemming van het Duitse federale medicijn-instituut, om wiet te gebruiken tegen ziekten als kanker en chronische pijn. Beleidsmakers schatten op basis daarvan dat er jaarlijks zo’n 700 patiënten bij zouden komen die cannabis op recept zouden willen hebben, deels vergoed door de zorgverzekering.

Zij hadden het echter volledig aan het verkeerde eind. Binnen 10 maanden meldden zich namelijk meer dan 13.000 mensen aan voor mediwiet op doktersrecept. Zo blijkt uit een enquete van de Rheinische Post-krant, onder de drie grootste zorgverzekeraars in Duitsland. Tweederde daarvan werd vrijwel direct goedgekeurd en van de rest wordt aanvullende informatie verwacht van patiënten en artsen.

Veiliger dan pillen

Waarom onze Oosterburen zo gek zijn van medicinale cannabis? delta-9-Tetrahydrocannabinol (THC), de werkzame stof in wiet die bindt aan receptoren van het lichaamseigen cannabinoïde-systeem (ECS) en daarmee verschillende processen in het lichaam weet te reguleren; van pijn tot honger en de slaap. Günter Weiglein zweert erbij.

De patiënt uit Würzburg inhaleert regelmatig wiet uit een vaporizer om rugpijn, veroorzaakt door een ernstig motorongeluk enkele jaren terug, te verlichten. Medicinale cannabis heeft volgens hem de behoefte aan sterke pijnstillers volledig doen verdwijnen. ‘Al deze traditionele middelen hebben bijwerkingen die cannabis niet heeft’, zegt Weiglein tegen Handelsblatt Global. ‘Denk eens aan de schade die ze kunnen toebrengen aan je lever.’ Overmatig medicijngebruik kan zeer schadelijke en soms zelfs dodelijke gevolgen hebben voor de lever.

Vaak blijkt cannabis een veiliger alternatief op schadelijke farmaceutica. [Foto: shutterstock/Ben Harding]

Kweken

Het grootste probleem voor Duitsland nu, met één van de strengste wietwetten van Europa, is hoe ze aan meer mediwiet moeten komen om al deze mensen te kunnen voorzien. Momenteel wordt dit geïmporteerd uit landen als Canada en Nederland, in afwachting van eigen kweekfaciliteiten. De eerste oogst van eigen bodem wordt pas verwacht in 2019.

Maar Duitse bedrijven krijgen maar weinig kans om mee te dingen naar een plekje in deze enorme markt. Een die volgens experts in de komende tien jaar zal uitgroeien tot een waarde van 6 miljard euro. De wet eist namelijk dat bedrijven om in aanmerking te komen voor een kweeklicentie, ervaring moeten hebben met het kweken van medicinale cannabis. Hierdoor worden zij gedwongen samen te werken met buitenlandse rivalen – en sommigen slepen hier de overheid om voor de rechter.

Zelf kweken is ook geen optie, kwam Günter op de harde manier achter. Hij had al sinds 2009 een recept voor mediwiet en zag de maandelijkse kosten voor z’n dagelijkse drie grams dosis oplopen van 900 euro naar 2400 euro onder de nieuwe wet. Naast de prijs had hij ook moeite met het vinden van zijn voorkeurssoorten – of soms zelfs überhaupt het vinden van wiet – in zijn lokale apotheken. Hij kocht daarom zaden vanuit de VS en ging zelf kweken, maar werd gepakt en is door de rechter veroordeelt.

Zelf kweken zit er voor Duitse patiënten niet in, dit moeten zij overlaten aan de ‘professionals’. [Foto: shutterstock/photolona]

Artsen

Nog een obstakel voor Duitse patiënten om toegang te krijgen tot medicinale cannabis, is het vinden van een arts die bereid is het voor te schrijven. ‘Er zijn er niet genoeg’, zegt lobbyist Mr. Wurth. ‘De overheid zou een educatief programma moeten steunen op dit gebied.’ Günter Weiglein gaf bovendien aan dat artsen bang zijn als ‘Dr. Dope’ te worden bestempeld in de gemeenschap.

Dat Duitsland vorig jaar cannabis voor medicinale doeleinden legaliseerde is per definitie een stap in de goede richting. Om dit nu ook beschikbaar én betaalbaar te maken voor de vele duizenden patiënten die erom staan te springen – en artsen op te leiden over de werking en het voorschrijven van mediwiet – zal nog heel wat werk moeten worden verricht.

[Openingsfoto: shutterstock/The Adaptive]