(advertenties)
(advertentie)

Het aanbod van goede medicinale cannabis is schaars. Voornamelijk door de illegale status van de wietplant en het legale monopolie van Bedrocan. Patiënten die géén cannabis krijgen op doktersrecept wenden zich daarom tot coffeeshops en het illegale circuit. De kosten voor hun medicijnen kunnen hierdoor flink oplopen. Een alternatief is om zelf te kweken, zeker buiten kan dat goedkoop. Maar als je het hele jaar door wil kweken moet dat binnen, en daarvoor zul je moeten investeren. Maar wat kost het nou precies en wat is het voordeligst als je gemiddeld een gram per dag nodig hebt? 

Hoeveel kost coffeeshopwiet?

De cannabis die je bij coffeeshops kunt krijgen verschilt nogal in prijs. Omdat er vaak veel keuze is aan wietsoorten met verschillende eigenschappen en sterkten, verschillen ook de kosten. Een gram wiet bij de coffeeshop kost je gemiddeld tussen de 7 en 16 euro. Vrij duur, zeker als je voor high grade – hoge kwaliteit – cannabis kiest of je wiet bij toeristenshops in bijvoorbeeld Amsterdam koopt. Wij gaan uit van een gemiddelde prijs van 11,50 euro per gram.

Coffeeshops hebben vaak meer wietsoorten om uit te kiezen maar zijn aardig aan de prijs. [Foto: shutterstock/lsantilli]

Coffeeshops hebben vaak meer wietsoorten om uit te kiezen maar zijn aardig aan de prijs. [Foto: shutterstock/lsantilli]

Het voordeel van coffeeshopwiet is dat naarmate je meer soorten hebt geprobeerd je weet welke goed of minder goed werken voor jouw specifieke aandoening. Meer keuze is zeker fijn als je de wiet verdampt en ook nog wilt genieten van de smaak. Ook is coffeeshopwiet vaak erg potent, dwz dat er veel THC in zit. Zeker van de duurdere soorten zul je een minder hoge dosering nodig hebben in vergelijking met bijvoorbeeld wiet uit de apotheek.

Overigens hoef je geen dure wiettoppen te kopen als je de cannabis gebruikt om wietolie van te maken. Daarvoor kun je ook knipafval gebruiken. Dat zijn veelal blaadjes van de wiettoppen die weggeknipt worden (voor de esthetiek) maar nog vol werkzame stoffen zitten. Knipafval kun je bij een aantal coffeeshops voor een lage prijs krijgen. Onze zustersite CNNBS deelde eerder een handige kaart waarop je de coffeeshops kunt vinden die knipafval voor wietolie verkopen.

Om terug te komen op de case, de maandelijkse kosten voor coffeeshopwiet zijn in dit geval 345 euro.

Per jaar komt het neer op €11,50 x 365 dagen = €4.197,50

En de kosten van apotheek wiet?

Bij de apotheek betaal je per potje van 5 gram wiet €27,50 exclusief BTW en receptvergoeding. Dat komt neer op  een kleine 8 euro per gram wiet, inclusief BTW en receptvergoeding. De apothekerswiet komt altijd van het Nederlandse bedrijf Bedrocan. De keuze is beperkt, zo heb je maar een 5-tal wietsoorten waaruit je kunt kiezen. Daarvan zijn maar 2 soorten als hele top verkrijgbaar, de rest is al vermalen tot granulaat.

Apothekers-wiet is altijd van Bedrocan. Veel patiënten geven overigens aan dat de apothekerscannabis niet toereikend is om hun aandoeningen te behandelen.

Apothekers-wiet is altijd van Bedrocan. Veel patiënten geven overigens aan dat de apothekerscannabis niet toereikend is om hun aandoeningen te behandelen.

De apothekers-cannabis is volgens een deel van de patiënten niet toereikend om hun aandoening te behandelen. Of dit komt door de genetica van de wietsoorten of de gammastraling – waarmee de wiet van Bedrocan behandeld wordt om hem helemaal ‘clean’ te maken – is ons niet duidelijk. Maar het zorgt er wel voor dat veel patiënten meer van de wiet nodig hebben of hun heil elders zoeken.

Helaas wordt cannabis als alternatieve geneeswijze gezien. Daardoor wordt het dus ook niet vergoed door zorgverzekeraars.

Wat wel kan en mag; de kosten aftrekken voor medicijnen die een naar Nederlandse maatstaven bevoegde arts heeft voorgeschreven. “Dit kunnen ook homeopathische medicijnen zijn. Uitgaven voor producten ter voorkoming van een ziekte zijn niet aftrekbaar”, aldus de Belastingdienst.

Je mediwiet bij de apotheek halen is waarschijnlijk een van de duurdere opties. Zeker wanneer je het in de vorm van wietolie koopt. Voor een flesje Bedrocan wietolie van 10ml met 2,0% THC – geproduceerd door de Transvaal apotheek in Den Haag – betaal je 50 euro.  Wie vaker THC wietolie gebruikt weet dat dit een zeer lage concentratie van de werkzame stof is. De CBD-olie van de Transvaal apotheek is al helemaal duur. Voor 10ml met 10% CBD betaal je 150 euro(!).

In ons voorbeeld kost je maandelijkse hoeveelheid mediwiet bij de apotheek €238,65

Per jaar is dit €7,955 x 365 dagen = €2.903,57

En als je het zelf kweekt?

Om op deze manier aan je mediwiet te komen zul je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Gelukkig is cannabis een gemakkelijk te verzorgen plant en je zult merken er weinig aan te hoeven doen.

shutterstock_3578835771

De wietplant is een onderhoudsvriendelijk organisme en het telen ervan is al therapie op zich. Foto: shutterstock/Eric Limon]

De berekening voor de maandelijkse kosten van deze methode is wat lastiger. Omdat de keuze van je kweekapparatuur afhangt van de gewenste oogst zul je die eerst moeten uitrekenen. Ook schaf je vaak de eerste keer apparatuur aan die je voor meer cyclussen kunt gebruiken. Je hebt dus te maken met afschrijving van je gereedschap. Dat betekent overigens ook dat de eerste kweekcyclus een duurdere investering is maar je de cyclussen die volgen alleen nog aarde en zaden hoeft te kopen.

Laten we weer uitgaan van een patiënt die een gram wiet per dag nodig heeft, dat is – gemiddeld – 30gr. per maand. Een gemiddelde kweekcyclus duurt ongeveer 4 maanden van zaad tot oogst. Dat betekent dat je in 1 cyclus minstens 120 gram nodig hebt.

Als je binnen kweekt heb je een afgesloten ruimte nodig met reflectie aan de binnenkant. Ook is een afzuigsysteem met koolstoffilter en luchtafvoer een absolute must. Naast dat je niet je buren wilt tippen met de geur van je wietplanten, kun je de geur zelf ook zat raken. Je kunt een kamer of kast in je woning ombouwen tot kweekruimte of een beginnerskweektent of -kast aanschaffen. Zo’n kweekruimte kost gemiddeld:

  • Complete kweekkast met kweeklamp van 170W: +/- 1000 euro
  • Complete kweektent met 175W LED: +/- 675 euro

Het gewicht van je oogst hangt af van het licht dat de plant krijgt. Licht is de voeding van de plant. Dus hoe meer licht de plant krijgt hoe dikker je wiettoppen. Ideaal gezien kweek je een gram wiet per Watt aan licht. Er zijn overigens maar weinig beginnende kwekers die dit meteen voor elkaar krijgen. Omdat wij uitgaan van beginnende kwekers zal dit de helft zijn, een halve gram per Watt dus.

Om in 4 maanden aan 120 gram binnenwiet te komen zul je dus een lamp van minstens 240Watt boven je planten moeten hangen.

Medicinale wiet kweken kan prima in de plug-and-play CNNBS kweekkast

Wie geen zin heeft om al deze zaken uit te zoeken kan de plug-and-play CNNBS kweekkast bestellen.

Met een kweekkast doe je overigens erg lang. Het enige wat afgeschreven wordt zijn de lampen en de filter. LED-lampen gaan jaren mee – tot wel 50.000 branduren. De koolstoffilter zal na ongeveer 4 cyclussen wat geur doorlaten. Dat is een teken dat de filter toe is aan vervanging. Zo’n filter kost ongeveer 20 tot 30 euro.

Terug naar de case. Voor een gebruiksklare kast of tent betaal je eenmalig ongeveer 700 euro. Aarde kost je gemiddeld 12,50 euro voor 50L., daar kun je aardig wat planten op kweken. Een zaadje kost ongeveer 4,50 euro en potten ongeveer 2 euro. Voor 719 euro heb je een goede opzet om te beginnen. Omdat dit een eenmalige investering is betaal je voor de tweede kweekcyclus alleen de aarde, zaden en de energie. De energie voor de kweeklamp en afzuiging kost je ongeveer 25 euro per maand.

Gedeeld door 4 maanden kost de eerste kweekcyclus je dan 700 + 12,50 + 4,50 + 2 = 719 / 4 + maand energie = 204,75 euro per maand.

De tweede kweekcyclus kost je alleen de aarde, wietzaden en energie. Dat komt neer op 29,75 euro per maand.

Een goedkopere optie dan deze is er dus niet. Zelf voorzien in je medicatie is trouwens niet alleen de voordeligste optie maar ook de gezondste. Je weet namelijk precies welke voeding en bestrijdingsmiddelen eventueel zijn gebruikt.

[Openingsfoto: Jan Mika/Shutterstock]