(advertenties)
(advertentie)

Depressieve mensen wenden zich vaker tot wiet dan degenen die dat niet zijn. Tenminste in de VS, zo merkt een nieuwe studie op. Zie hier enkele cijfers die het anti-depressieve effect van wiet onderstrepen.

Het gebruik van wiet is in de Verenigde Staten tussen 2005 en 2017 toegenomen. Niet verwonderlijk, want in diezelfde periode legaliseerde de ene na de andere staat medicinale wiet. Een aantal staten legaliseerde zelfs recreatief gebruik. Opvallend is dat het gebruik bij personen met een depressie twee keer vaker voorkomt dan bij mensen zonder een depressie. Zo blijkt uit een studie, gepubliceerd in medisch vakblad Addiction. De resultaten komen uit een enquête onder maar liefst 728.691 personen van 12 jaar en ouder.

Cijfers uit de studie

Renee Goodwin, auteur van de studie en professor aan de Columbia University en de City University van New York merkt een paar dingen op. Ten eerste is het stijgingspercentage van cannabisgebruik tussen 2005 en 2017 sneller gestegen bij mensen met een depressie, merkte Goodwin op. Maar ook de perceptie van het risico is anders bij mensen met een depressie.

“De perceptie van het risico geassocieerd met regulier cannabisgebruik was significant lager bij mensen met depressie in 2017, vergeleken met mensen zonder depressie. En tussen 2005 tot 2017 daalde de perceptie van het risico sneller bij mensen met depressie-klachten”, aldus de professor.

De cijfers laten dit zien. Uit de studie blijkt namelijk dat cannabisgebruik bij mensen met een depressie die geen risico zien in regelmatig cannabisgebruik veel hoger is dan bij mensen die wel een risico zien in regelmatig gebruik. Respectievelijk 38,6 procent versus 1,6 procent.

Hieruit kan je concluderen dat mensen met een depressie minder snel gevaar zien in regelmatig wietgebruik. En dat kan weer duiden op het feit dat wiet een populaire vorm van zelfmedicatie is bij mensen met depressieve klachten.

Dit geldt overigens vooral voor jongvolwassenen. Bijna een derde van deze groep (29,7%) in de leeftijd van 18-25 jaar meldde dat ze de afgelopen 30 dagen wiet hadden gebruikt.

Ten sloote nog wat cijfers waaruit blijkt dat mensen met een depressie heil vinden in wiet. In 2017 was de prevalentie van cannabisgebruik tijdens de afgelopen maand 18,9 procent bij mensen met een depressie en 8,7 procent bij mensen zonder depressie. Dagelijks cannabisgebruik was gebruikelijk bij 6,7 procent van degenen met depressie en 2,9 procent van degenen zonder.

LEES OOK: Zelfmedicatie • angst en depressie behandelen met cannabis

Relatie stress en depressie

Ook CBD-olie kan wonderen verrichten bij een depressie. [Shutterstock/ElRoi]

Volgens diverse wetenschappers, zoals deze van de Universiteit van Buffalo, leidt constante stress ertoe dat het menselijk lichaam minder lichaamseigen cannabinoïden produceert in de hersenen, wat de kans op depressie vergroot.

Verbindingen in wiet (bekend als plantaardige cannabinoïden) kunnen receptoren van het endocannabinoïden-systeem triggeren en tekorten in dit essentiële mechanisme aanvullen. Dit bevordert de natuurlijke balans van het lichaam en leidt tot herstel. In theorie moet wiet dus het endocannabinoïden-systeem in balans kunnen brengen. En dat brengt op meer dan één manier verlichting.

Naast het herstel van een gezonde homeostase (balans), biedt cannabis ook een aantal andere effecten. Het verbetert de stemming en vermindert andere symptomen van depressie zoals verlies van eetlust, slapeloosheid en angstgevoelens.

Dat gezegd hebbende, het verband tussen wiet en depressie blijft enigszins onduidelijk. Met elke nieuwe studie komen wetenschappers dichter bij het oplossen van de puzzel. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer klinische studies waarbij de werking van wiet tegen depressie op mensen wordt getest. De komende jaren zal zonder twijfel enorm veel duidelijk worden.

MEER LEZEN: Ook nieuwe studie concludeert: CBD kan depressie behandelen