Cannabidiol (CBD) effectief en snelwerkend antidepressivum
CBD blijkt een zeer krachtig antidepressivum. Het is in sommige gevallen effectiever dan antidepressiva en ook nog eens vrij van bijwerkingen. Lees hier hoe dat zit.
In Nederland lijden ongeveer twee miljoen mensen aan reumatische aandoeningen. Geactiveerd door onevenwichtigheden in het immuunsysteem, worden reumatologische gevallen meestal geïdentificeerd als auto-immuunziekten en ontstekingsziekten die de organen, spieren, gewrichten en botten aantasten. De rol van mediwiet in de behandeling ervan wordt steeds evidenter, zo blijkt en niet ten onrechte…
Het is een bekend gegeven dat reuma een nadelige invloed op iemands dagelijks leven kan hebben. Gelukkig is er goed nieuws: cannabis kan een natuurlijke oplossing zijn voor patiënten van alle leeftijden. Doorgaans worden reumatische aandoeningen gegroepeerd onder de overkoepelende term ‘artritis’. Aangezien is aangetoond dat cannabis verdovende of pijnstillende effecten heeft, is het geen wonder dat in de Verenigde Staten zoveel patiënten met de diagnose reuma profiteren van de legalisering van medicinale en recreatieve cannabis.
Ondanks de toenemende berg aan bewijzen die de artritis bestrijdende effecten van cannabis aantoont, zoals dit onderzoek uit 2015, is het gebruik van cannabis in de reumatologie nog steeds een grijs gebied. Dit is een veelvuldig onderzocht gebied. Nieuwe gegevens suggereren dan ook dat steeds meer patiënten met artrotische aandoeningen gebruik maken van en baat hebben bij op cannabis gebaseerde remedies.
In een recent gepubliceerd onderzoek dat in het tijdschrift Arthritis Care & Research verscheen, voerde een onderzoeksteam een proef uit met 11.006 patiënten. Voor elk deel van het onderzoek was een bepaald type artritis gediagnosticeerd. Onder de patiënten bevonden zich deelnemers van FORWARD, de Nationale Databank voor Reumatische Aandoeningen.
Patiënten werd naar hun consumptiegedrag in 2014 en 2019 gevraagd. Op basis van de onderzoeksresultaten werd geconcludeerd dat het cannabisgebruik van 6,3% in 2014 naar 18,4% in 2019 steeg. Logischerwijs vond de grootste sprong in consumptie in staten plaats waar recreatief cannabisgebruik is gelegaliseerd.
De uitkomst van deze studie weerspiegelt de resultaten van een soortgelijk onderzoek dat werd uitgevoerd door een senior arts op de afdeling reumatologie van het Louise and Alan Edwards Pain Management Center van het McGill University Health Centre Montreal.
Samen met een team van collega’s hield de arts Mary-Ann Fitzcharles een online enquête onder 1047 Canadese patiënten met reumatologische aandoeningen. In Canada is cannabis voor volwassenen sinds oktober 2018 immers legaal. Elk van de ondervraagden beantwoordde een specifieke reeks vragen over cannabisgebruik.
Volgens de bevindingen, die in ACR Open Rheumatology werden vermeld, verdrievoudigde het cannabisgebruik onder patiënten na de legalisering. Hoewel verder onderzoek nodig is om het gebruik van cannabis in de reumatologie volledig te begrijpen, merkte Fitzcharles op: “De preklinische modellen van pijn en ontsteking, zelfs gewrichtsontsteking, hebben uitstekende effecten van cannabinoïden aangetoond.”
Uit een Franse studie is overigens gebleken dat 17% van de Franse reumapatiënten cannabis gebruikt.
In een poging om het complexe fenomeen van cannabinoïde-behandeling voor patiënten met reumatische aandoeningen beter te begrijpen, leidde Donald Abrams, professor aan de afdeling geneeskunde van de University of California San Francisco, een onderzoek aan de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.
Abrams maakte een uitgebreid inventarisatie van recente literatuur over cannabis en cannabinoïden en analyseerde 10.000 samenvattingen om de impact van cannabis op reumapatiënten te bepalen. Hij concludeert dat “er overtuigend of substantieel bewijs is dat cannabis of cannabinoïden effectief zijn voor de behandeling van pijn bij volwassenen”. Hij voegt eraan toe: “Er is matig bewijs gevonden met betrekking tot cannabisgebruik bij secundaire slaapstoornissen.”
Als gevolg van strenge wetten in de VS zijn eerdere pogingen om de therapeutische voordelen van cannabis voor de reumatologie te bestuderen ernstig belemmerd. “Het is een onmogelijk om iets over cannabis te bestuderen vanwege de wetten in dit land”, onderstreept ook Abrams. Ondanks ruimte voor veel meer onderzoek naar dit onderwerp, meent Abrams dat cannabis een ‘nuttige botanical’ is en, in vergelijking met alcohol en tabak, een veel veiliger alternatief zou kunnen zijn.
“Stop met het demoniseren van cannabis”, bepleit Abrams. Hij vertelde bovendien tegen verslaggevers dat er verder onderzoek naar de groene plant moet worden gedaan om zijn ware geneeskrachtige eigenschappen bloot te leggen. “Niet alleen in het belang van reumatologiepatiënten maar ook voor patiënten met verschillende andere soorten medische aandoeningen en ziekten.”
Misschien wel een van de beste plaatsen om te beginnen met het onderzoek naar de therapeutische effecten van cannabis is het endocannabinoïdesysteem (ECS). Zoals beweerd door de arts Ronald J. Rapoport, houdt het ECS nauw verband met een breed scala aan medische aandoeningen, waaronder multiple sclerose (MS) en dementie.
“De cannabinoïden die in het endocannabinoïdesysteem van ons lichaam worden gemaakt, zijn betrokken bij de normale werking van zaken als het zenuwstelsel”, zegt het hoofd van de afdeling reumatologie van het non-profit ziekenhuis Southcoast Health in Massachusetts. Rapoport verklaart dat er twee bevestigde receptor-subtypes voor cannabis bij mensen zijn: CB1– en CB2-receptoren. CB2 komt niet zo vaak voor in het ECS als CB1, maar er is bewijs dat suggereert dat CB2 zich aan immuuncellen hecht.
“De cannabinoïde CB1-receptoragonisten kunnen op nociceptoren in de dorsale hoorn van het ruggenmerg inwerken en daardoor de pijn verminderen. De CB2-receptor kan een positief effect hebben op het verminderen van ontstekingen en auto-immuniteit”, verklaart Rapoport. “De CB2-receptor heeft een hoge dichtheid aan immuunmodulerende cellen en kan zaken als de migratie van immuuncellen en de afgifte van cytokines beïnvloeden”, verduidelijkte hij, voordat hij zijn aandacht richtte op een afzonderlijk onderdeel van het ECS dat de interesse van reumatologen zou kunnen wekken.
Volgens Rapoport lijkt de CB2-receptor sterk geassocieerd te zijn met het koesteren van de integriteit van het skelet, aangezien het overvloedig wordt aangetroffen in osteoblasten, osteocyten en osteoclasten. “We moeten benadrukken dat de CB2-selectieve agonist niet alleen nuttig kan zijn bij het verminderen van ontstekingen, maar mogelijk ook bij het verminderen van bestaande overgevoeligheid voor zaken als huidaandoeningen en perifere pijn”, vervolgde Rapoport, terwijl hij een methode uitlegde die het ECS toepast om gevoelens van pijn.
Ongeacht de toename van cannabisgebruik onder reumatologie-patiënten die in recreatieve cannabisstaten wonen, geeft Fitzcharles toe dat het onzeker blijft of de resultaten van de recente analyse echt of placebo-gerelateerd zijn. “De meeste patiënten met reumatische aandoeningen gebruiken cannabinoïden voornamelijk voor pijnbestrijding en sommigen ervaren de extra voordelen van een betere slaap”, verklaart Fitzcharles.
“Hoewel het effect op de slaap door veel patiënten wordt gerapporteerd, ondersteunen de systematische reviews dit niet. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden door het feit dat geen formele studies zijn gedaan of gepubliceerd.”
Rapoport is van mening dat het preklinische bewijs ter ondersteuning van cannabisgebruik in de reumatologie “nog steeds niet helemaal overtuigend is”. Met dit in gedachten waarschuwt Fitzcharles reumapatiënten dat cannabis (in welke vorm dan ook) niet mag worden gebruikt ter vervanging van door artsen voorgeschreven anti-reumatische medicijnen.
Zoals met veel aspecten van cannabisonderzoek, bevindt de studie van cannabis en reumatologie zich nog in een vroeg stadium. Desalniettemin zijn deze eerste bevindingen bemoedigend voor de miljoenen mensen die dagelijks aan reumatische aandoeningen lijden. Zal cannabis ooit wél de plaats kunnen innemen van bepaalde medicijnen die voor deze aandoeningen zijn voorgeschreven? De tijd zal het leren.