(advertenties)
(advertentie)

Nieuw Frans onderzoek wijst uit dat zeventien procent van patiënten met reumatologische aandoeningen cannabis gebruikt om hun symptomen te verlichten.

Meta-analyse cannabis en reumatologische aandoeningen

De onderzoekers zijn verbonden aan het universiteitsziekenhuis van Clermont-Ferrand en twee Franse overheidsorganen op het gebied van medicijntoezicht, OFMA en CHU. Zij voerden een meta-analyse uit van de wetenschappelijke literatuur over het gebruik van cannabis bij de behandeling van reumatologische aandoeningen. Onder die noemer vallen aandoeningen als fibromyalgie, lupus en reumatoïde artritis.

De onderzochte studies hadden betrekking op 10.873 patiënten, waarvan er 1.900 cannabis bleken te gebruiken om hun symptomen te verlichten. De onderzoeksgroep publiceerde hun resultaten in het artikel ‘Cannabis use assessment and its impact on pain in rheumatologic diseases: a systematic review and meta-analysis’, dat deze maand verscheen in het Britse vakblad Rheumatology.

Wiet voor pijnbestrijding naast reguliere medicatie

‘Bijna twintig procent van de patiënten die aan reumatologische aandoeningen lijden, consumeert actief cannabis en ervaart een verbetering van hun pijn’, aldus de onderzoekers. Reumapatiënten blijken cannabis vaak als aanvulling te gebruiken op reguliere medicatie, omdat zij pijn blijven ervaren ondanks het gebruik van die medicijnen. ‘Een gunstig effect van cannabis op pijn in onze meta-analyse versterkt het idee dat cannabis kan worden gebruikt voor pijnstillende doeleinden’.

Overzicht van wat reumatoïde artritis is en wat je er aan kunt doen. Cannabis hoort thuis in het hoofdstukje ‘Antirheumatic drugs’ natuurlijk… [beeld: reumatoïde artritis/Shutterstock]

THC-rijke cannabisolie

De Franse meta-analyse omvat meer onderzoek naar cannabisgebruik bij fibromyalgie dan bij andere reumatologische aandoeningen als lupus, spondylitis of reumatoïde artritis. Juist bij fibromyalgie lijkt mediwiet effectief te zijn, zoals ook bleek uit een eerder deze maand verscheen Braziliaans onderzoek naar gebruik van THC-rijke cannabisolie bij fibromyalgie.

LEES OOK:   Klinische studie: wietolie – rijk aan THC – is effectief bij fibromyalgie

Migraine, PDS en fibromyalgie veroorzaakt door tekort aan cannabinoïden?

Een van de meest vooraanstaande Amerikaanse onderzoekers op het gebied van medicinale cannabis, Ethan Russo, heeft een fascinerende theorie over de oorzaak van fibromyalgie en andere aandoeningen waartegen geen effectieve behandeling bestaat.

Russo is er van overtuigd dat fibromyalgie, maar ook migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS) worden veroorzaakt door een tekort aan cannabinoïden in het endocannabinoïden-systeem. Door cannabis te gebruiken, op welke manier dan ook, kun je dit tekort aanvullen.

LEES OOK:   Arts legt uit wat een Klinisch Endocannabinoïden Tekort is

Cannabis versus medicijnen

In 2016 vergeleek Russo de effectiviteit van reguliere medicijnen tegen fibromyalgie met die van medicinale cannabis. Zijn conclusie: ‘De resultaten waren sterk in het voordeel van cannabis boven de matig effectieve medicijnen op recept. Deze resultaten ondersteunen zeker een dringende behoefte aan meer definitieve gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken naar een goed geïnformeerd en gestandaardiseerd op cannabis gebaseerd medicijn voor fibromyalgie, aangezien de bestaande reguliere geneesmiddelen nogal tekortschieten.’

[Bronnen:
Study Finds 17% Of Patients With Rheumatologic Diseases Are Cannabis Consumers, High Times, 20 november 2020
Cannabis use assessment and its impact on pain in rheumatologic diseases: a systematic review and meta-analysis, M. Guillouard et al, Rheumatology (Oxford), 7 november 2020
Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes, Ethan B. Russo, Cannabis and Cannabinoid Research 1.1 (2016), p. 154-165]
[openingsbeeld: MR . JOE 666/Shutterstock]