(advertenties)
(advertentie)

Alcohol is volgens Nederlandse deskundigen de op 3 na (crack, heroïne en tabak) schadelijkste drug die er bestaat. Gelukkig blijkt nu uit Canadees onderzoek dat je prima kunt loskomen van je slechte drinkgewoonten dankzij… cannabis! Een natuurlijk medicijn voor alcoholisten en iedereen die van zichzelf vindt dat ie te veel drinkt…

Drank maak meer kapot dan je lief is

In 2009 onderzocht een groep wetenschappers en/of deskundigen in opdracht van de overheid de schadelijkheid van drugs. Daarbij stonden giftigheid, verslaving en de aangerichte sociale schade centraal. De zogeheten ‘Ranking van drugs‘ van het welbekende RIVM liegt er niet om: 2 van de meest schadelijke drugs in de top 4 zijn legaal, namelijk tabak (nr 3) en alcohol (nr 4).

Volgens kenniscentrum Jellinek zijn er in ons land 82.000 mensen die verslaafd zijn aan alcohol en 395.000 mensen die alcohol misbruiken. In totaal 477.000 Nederlanders dus die ernstige problemen hebben met drank. Ter vergelijking: wiet staat in de RIVM-ranglijst van schadelijke drugs pas op plek 10. Volgens Jellinek zijn er 30.000 landgenoten aan verslaafd en misbruiken nog eens 40.000 Nederlanders cannabis.

Dankzij wiet minder (vaak) drinken

Nou ja, laten we maar terugkeren naar de actuele wetenschap. Want die heeft een prettige verrassing in petto voor alcoholisten en mensen die anderszins drankproblemen hebben of vinden dat ze meer bier en wijn nuttigen dan goed voor ze is.

Uit een studie van Canadese researchers blijkt dat 43,5 procent van de patiënten die begonnen met het gebruik van (medicinale) cannabis om schadelijke alcoholgewoonten aan te pakken, in staat was om het aantal drinkgelegenheden te verminderen (van 10,5 dag per maand naar 8) of zelfs compleet te stoppen!

Het onderzoek is gepubliceerd in het decembernummer van het vakblad International Journal of Drug Policy onder de titel ‘Reductions in alcohol use following medical cannabis initiation: results from a large cross-sectional survey of medical cannabis patients in Canada‘.

Het is glashelder; van wiet word je blij en van alcohol niet… [illustratie: Maxim999/Shutterstock]

Cannabis, de beste ‘afkicker’ van andere drugs

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de Canadian Cannabis Patient Survey 2019, met informatie over patiënten die geregistreerd staan bij Tilray, een van de grootste Canadese cannabisbedrijven.

Van de 2.102 mensen in totaal rapporteren 973 participanten vroeger of huidig alcoholgebruik. Van die groep ging 44% minder vaak drinken in de laatste dertig dagen, 34% verminderde het aantal drankjes per week en 8% (76 mensen) meldde dat ze helemaal geen alcohol hadden genuttigd in de voorafgaande maand.

Volgens Phillippe Lucas van de University of Victoria en tevens onderzoeker bij Tilray, draagt de feedback van de enquête bij aan ‘een groeiende berg bewijs dat medicinaal cannabisgebruik vaak geassocieerd wordt met verminderd gebruik van andere substanties, inclusief alcohol, opioïden, tabak en illegale drugs’.

‘Beter voor patiënten, volksgezondheid én veiligheid’

Lucas: “Aangezien alcohol de meest voorkomende recreatieve substantie in de wereld is en het gebruik ervan leidt tot significante stijgingen van de cijfers voor criminaliteit, ziekteverzuim en sterfte, kunnen onze bevindingen wellicht resulteren in een betere gezondheid voor medicinale cannabis patiënten, net als algehele verbeteringen in de volksgezondheid en veiligheid.”

Kijk, dat zijn nog eens positieve teksten waar we wat mee kunnen!

Bovendien is het niet eens de eerste studie die een link legt tussen wietgebruik en minder drinken. In november 2019 schreef CNNBS bijvoorbeeld over een onderzoek dat aantoont dat het comazuipen in staten waar wiet legaal is met 9% afneemt…

[openingsbeeld: Per Bengtsson/Shutterstock]