(advertenties)
(advertentie)

Er gaat geen week voorbij of er verschijnt een nieuw onderzoek naar medicinale cannabis of er worden nieuwe studies aangekondigd naar specifieke cannabinoïden en aandoeningen. De Britse firma GW Pharmaceuticals onderzoekt op dit moment in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van defensie of cannabidivarin (CBDV) effectief is bij autisme.

Onderzoek met Nederlandse cannabis genetica

De klinische studie wordt uitgevoerd in het Montefiore Medical Center in New York. De onderzoekers richten zich op het effect van de cannabinoïde CBDV (cannabidivarin) op prikkelbaarheid en repetitief gedrag bij kinderen met een stoornis in het autismespectrum. Zij krijgen wietolie van een door GW Pharma ontwikkelde cannabissoort met relatief veel CBDV.

GW Pharma, bekend van de cannabismedicijnen Sativex (multiple sclerose) en Epidiolex (epilepsie), werkt al een paar jaar aan de ontwikkeling van wietsoorten met meer dan zes procent CBDV.

Volgens Michael Backes, auteur van ‘Cannabis Pharmacy’, gebruikt het bedrijf hiervoor Pakistaanse genetica, in de vorm van stekken van Hortapharm, het in Nederland gevestigde bedrijf van David Watson.

CBDV heeft anticonvulsieve werking

GW Pharma zet in op de anticonvulsieve werking van CBDV; het vermogen om stuipen en epileptische aanvallen te temperen of zelfs te voorkomen. CBDV heeft geen psychotrope werking: je wordt er niet high of stoned van. Zeker voor toepassing bij kinderen is dit een voordeel vergeleken met THC, dat wel een psychotrope werking heeft.

Kan cannabis voor een droobraak zorgen in de behandeling van autisme? Amerikaanse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat CBDV hier wel eens voor zou kunnen zorgen… [beeld: Shidlovskir/Shutterstock]

Geoffrey Guy, oprichter van GW Pharma, vertelde vorig jaar tegen CNN’s Sanjay Gupta dat het succes van Epidiolex het bedrijf motiveerde om op zoek te gaan naar cannabissoorten en cannabinoïden die kunnen helpen bij autisme. Guy: ‘Volgens mij bevinden epilepsie en autisme-achtige stoornissen zich in hetzelfde continuüm.’

‘CBDV doorbraak voor de behandeling van autisme’

Het onderzoek in New York wordt geleid door Eric Hollander, directeur van het autisme en obsessief-compulsieve spectrumprogramma en het programma voor angst en depressie in het Montefiore Medical Center. Hollander heeft dertig jaar ervaring met onderzoek naar autismespectrum-stoornissen. Hij gelooft dat CBDV een doorbraak kan betekenen voor de behandeling van autisme, waarvoor op dit moment geen medicijn bestaat.

Tegen CNN zei Hollander: ‘In sommige diermodellen die vergelijkbaar zijn met autisme is vastgesteld dat CBDV belangrijke effecten had op het sociaal functioneren, op het verminderen van aanvallen, op het verbeteren van de cognitieve functie en op het verminderen van dwangmatig of repetitief gedrag. Daarom wilden we het gebruiken bij autisme. Want als het helpt bij epilepsie en bij het verminderen van de piekactiviteit, dan kunnen we misschien ook verbetering realiseren bij een deel van de agressie, zelfverwonding of driftbuien.’

Het is wel nog even wachten op de resultaten van het onderzoek; die worden in september 2021 verwacht…

[Bronnen:
New Study Aims To Learn If Cannabis Can Help Treat Autism, MedicalJane.com, 3 oktober 2020
Can marijuana help treat autism symptoms? A new study aims to find out. Keri Enriquez, CNN, 29 september 2019
Cannabis Pharmacy – The Practical Guide to Medical Marijuana, Michael Backes, revised and updated edition, 2017, Black Dog & Leventhall Publishers, New York]
[openingsbeeld: content_creator/Shutterstock]