(advertenties)
(advertentie)

Bij gebrek aan onderzoek naar medicinale cannabis als behandeling voor depressieve stoornissen hebben onderzoekers in Duitsland en Zweden een test uitgevoerd naar de effectiviteit en veiligheid van cannabis voor MDD-symptomen.

Wat is MDD?

Eerst maar eens wat termen benoemen. MDD staat voor Major Depressive Disorder oftewel depressie. Depressie is wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van lichamelijk en psychisch lijden. Het veroorzaakt leed, ziekteverzuim en directe en indirect zorgkosten.

In deze studie werd naturalistisch onderzoek gedaan. Dit is een vorm van beschrijvend onderzoek waarbij het gedrag systematisch wordt geobserveerd in een natuurlijke omgeving.

Studie verliep via telegeneeskunde

In deze studie werden in 2021 59 patiënten, die allemaal eerder met medicatie voor MDD waren behandeld, gedurende 18 weken bestudeerd. Dit gebeurde nadat ze via een telegeneeskundeplatform cannabistoppen om te verdampen kregen voorgeschreven als behandeling voor hun symptomen.

Telegeneeskunde staat voor een proces waarbij de zorgverlener op afstand verbinding met een patiënt maakt voor consultatie en medische hulp. De telegeneeskunde werd geleverd door Algea. Dit is een aanbieder van telemedische platforms.

De gegevens werden aan het begin van het onderzoek verzameld. Hierna volgden maandelijkse follow-ups waarbij de symptomen werden gemeten op een schaal van 1–10. De patiënten waren tussen de 20 en 54 jaar oud en 73% was man. Een derde van de patiënten rapporteerde de afgelopen vijf jaar regelmatig cannabisgebruik.

Hoe zit het met wiet tegen depressie, werkt het?

De resultaten van het onderzoek omvatten het volgende:

• De gemiddelde ernst van de depressie daalde van 6,9 punten bij aanvang tot 3,8 punten in week 18

• Een behandelingsrespons (>50% reductie van de initiële score) werd bij 50,8% in week 18 gezien

• Een uitvalpercentage van 22% na 18 weken

• Gelijktijdig gebruik van antidepressiva (31% van de patiënten) was niet geassocieerd met de uitkomst.

Een derde van de patiënten rapporteerde bijwerkingen. Deze werden aan de hand van een checklist gemeten en gerapporteerd. De bijwerkingen werden echter niet als ernstig beschouwd.

Veelbelovende resultaten voor de behandeling van psychische ziekten

Wat zijn de conclusies van de studie? “Deze resultaten zijn uiterst veelbelovend en bemoedigend, omdat ze het bewijsmateriaal voor het voortdurende gebruik van medicinale cannabis bij de behandeling van psychiatrische ziekten in Duitsland vergroten”, vertelt Julian Wichmann, oprichter en CEO van Algea Care, in een artikel in Forbes.

“Bovendien legt de studie de basis voor toekomstige onderzoeksprojecten naar de effecten van cannabistherapie bij de behandeling van psychische aandoeningen en ziekten.”

De onderzoekers verklaren dat de resultaten van dit onderzoek suggereren dat verder onderzoek nodig is. Bovendien zou rekening moeten worden gehouden met risico’s zoals het ontwikkelen van een cannabisgebruiksstoornis of andere bijwerkingen van de medicinale cannabis.

De studie ‘Effectiveness of Medical Cannabis for the Treatment of Depression: A Naturalistic Outpatient Study’ is in januari 2024 gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacopsychiatry.

LEES OP MEDIWIETSITE OOK:

https://www.mediwietsite.nl/cannabis-microdoseren-5-tips-tegen-depressies/

https://www.mediwietsite.nl/cannabis-verlicht-direct-en-kortstondig-symptomen-van-depressie/

[beeld: Shutterstock]