(advertenties)
(advertentie)

Eén van de bekendste (voor)oordelen over het gebruik van cannabis is dat je er angsten en depressies – en soms zelfs psychoses – mee zou aanwakkeren. Uit recent Amerikaans onderzoek onder liefst 35.000 volwassenen blijkt nu echter dat blowen niet leidt tot een verhoogd risico op humeur- of angststoornissen en depressies.

Wiet schaadt niet

Het onderzoek ‘Cannabis Use and Risk of Psychiatric Disorders – Prospective Evidence From a US National Longitudinal Study‘ is afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry. De belangrijkste conclusie: het gebruik van cannabis door volwassenen kan niet geassocieerd worden met een reeks aan humeur- en angststoornissen, inclusief depressie en bipolaire stoornis. De bevindingen ontkrachten eerdere onderzoeken die aantoonden dat wiet wel met angst en depressie verband zou kunnen houden.

Geen verhoogd risico

De wetenschappers van Amerikaanse en Franse universiteiten keken naar de gegevens van bijna 35.000 volwassen Amerikanen die deelnamen aan de National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. Men keek eerst naar het cannabisgebruik in de jaren 2001 en 2002 en vervolgens controleerden de onderzoekers op het voorkomen van mentale gezondheidsproblemen drie jaar later in 2004 en 2005.

Uit onderzoek bij 35.000 volwassen blijkt dat er geen link is tussen blowen en angststoornissen of depressies [foto: Darren J. Bradley/Shutterstock]

Uit onderzoek bij 35.000 volwassen blijkt dat er geen link is tussen blowen en angststoornissen of depressies [foto: Darren J. Bradley/Shutterstock]

Nadat de data geschoond werden van invloeden van diverse andere factoren – denk aan socio-demografische karakteristieken, familiegeschiedenis en -omstandigheden en psychiatrische stoornissen in het verleden en heden – stelt het onderzoek dat “cannabisgebruik niet geassocieerd wordt met een verhoogd risico op het ontwikkelen van humeur- en angststoornissen”.

Kans op andere verslavingen

Toch kan ook weer niet ongebreideld de vlam in de joint nu. De studie vond namelijk wel een verband tussen blowen en latere ‘middelenstoornissen’, zoals misbruik en afhankelijkheid van alcohol, tabak, wiet (!) en andere drugs. Toch is dit eigenlijk niet meer dan logisch: wanneer je een middel gebruikt neem je vanzelfsprekend een bepaald risico op een verslaving daaraan…

Mensen die 1 drug gebruiken, gebruiken vaak ook andere drugs – denk aan de klassieke bier en sigaretten combinatie. Dit gaat net zozeer op voor wiet als voor bijvoorbeeld alcohol. Onderzoeker Mark Olfson van Columbia University: “Deze uitkomsten bij cannabis roept de vraag op of alcoholgebruik ook bijdraagt aan het risico op andere middelenstoornissen. Maar die kwestie maakt geen deel uit van het huidige onderzoek.”

Decriminaliseren van beeld over cannabis

De conclusies over de geestelijke gezondheid zijn interessanter, gezien het conflicterende beeld uit voorgaande onderzoeken naar wiet en angst/depressie. Olfson en zijn collega’s denken echter dat in eerdere studies de andere factoren een veel grotere rol speelde en leidden tot conclusies dat er wel een verband is tussen blowen en psychiatrische stoornissen.

Hoe dan ook, dit nieuwe onderzoek draagt bij aan eerdere research die de connectie tussen cannabis en veel voorkomende mentale gezondheidsproblemen ontkracht. En dat is weer belangrijk voor het ‘decriminaliseren’ van het beeld van wiet binnen heel veel overheidsinstanties (gezondheidsinstanties, wetenschappelijke en juridische instituten), die cannabis nog maar al te vaak domweg de schuld geven van het ontstaan van depressies!

[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]