(advertenties)
(advertentie)
Arabische en Perzische wijsheden stelden dat van cannabis je zicht vervaagt. Nu blijkt het tegenovergestelde waar. Uit nieuw onderzoek uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers blijkt bovendien dat je beter kunt zien in het donker dankzij cannabis.
Marokkaanse en Jamaicaanse vissers hebben al langer baat bij cannabis in het donker. [Foto: shutterstock/DenisNata]

Marokkaanse en Jamaicaanse vissers zien beter in het donker door cannabis. [Foto: shutterstock/DenisNata]

Zo’n twaalf jaar geleden werd al bekend gemaakt dat Marokkaanse vissers baat hebben bij cannabis. Door flinke hoeveelheden hasj te roken voor ze op hun nachtelijke vistochten gaan zouden ze beter kunnen navigeren in het donker. Door de vissers diverse oogtesten te laten doen kwamen onderzoekers erachter dat hun zicht verbeterde in donkere omstandigheden. Hoe stoneder de vissers, des te beter hun zicht. Een fenomeen wat schijnbaar ook bij Jamaicaanse vissers wordt waargenomen. Dit suggereert dat er nog meer medicinale waarden aan wiet kunnen worden gekoppeld dan aanvankelijk werd gedacht.

“Cannabinoïden kunnen je breinactiviteit op verschillende manieren beïnvloeden. Je zou kunnen zeggen dat het zorgt voor een smeltkroes van verschillende signalen in je brein.”

Onderzoek op kikkervisjes

Wat precies de reden is van het verscherpte zicht na wietgebruik was tot nu toe onduidelijk. Een recente studie brengt daar echter verandering in. Begin oktober is namelijk een nieuw onderzoek gepubliceerd in eLife waarin is uitgezocht hoe het komt dat cannabisgebruikers – zoals de stonede vissers – beter kunnen zien in het donker.

Hoofdonderzoeker van dit project is Edward Ruthazer van het Montreal Neurologisch Insituut aan de McGill universiteit. Hij ontdekte dat cannabinoïden in wiet bij kikkervisjes de verbinding verscherpt tussen de ogen en het brein.

In een laboratorium werd de ontwikkeling van diverse connecties in het brein onderzocht. De kikkervisjes zijn hiervoor ideale onderzoeksobjecten omdat je door hun transparante huid makkelijk in hun brein kan kijken. Hierdoor hoeft niet in het diertje gesneden te worden om te zien hoe het brein ontwikkeld en welke connecties er vormen. Edward legt uit: “We weten dat cannabinoïden een belangrijke invloed kunnen hebben op sommige ontwikkelingen in het brein. We wilden met ons systeem kijken welke verbindingen er bij kikkervisjes bestaan en hoe die reageren op het moment dat we cannabinoïden toevoegen.”

Verrassende uitkomst

De verwachting van het onderzoek was dat wiet de verbindingen in het brein zou verslechteren. Tot hun verbazing concludeerden de onderzoekers het tegenovergestelde. De connectie tussen het oog en brein werd versterkt na het toevoegen van cannabinoïden. Doordat wiet “het oog gevoeliger maakt voor visuele prikkels”, krijg je dus beter zicht.

actief-hersenenBij het toedienen van de werkzame stof uit cannabis aan de kikkervisjes werd een van de endocannabinoïde-receptoren gestimuleerd. Deze lichaamseigen receptoren reageren op de actieve componenten uit cannabis en regelen daarmee verschillende systemen in ons lichaam. De geactiveerde CB1R-receptor geeft het brein een seintje wanneer het licht waarneemt. Het toevoegen van extra cannabinoïden maakte de receptor gevoeliger voor licht, terwijl de gevoeligheid afnam zonder de cannabinoïden. Deze reactie kon simpelweg worden waargenomen door te kijken door de transparante huid van de kikkervisjes.

Meer onderzoek nodig

Om te weten of dit ook zo werkt bij de mens en andere zoogdieren is meer onderzoek nodig. Het is in elk geval een prettig idee dat er onderzoek wordt gedaan naar de nog onbekende medicinale en therapeutische voordelen die mediwiet overduidelijk bezit.

Professor Ruthazer benadrukt: “Cannabinoïden kunnen je breinactiviteit op verschillende manieren beïnvloeden. Je zou kunnen zeggen dat het zorgt voor een smeltkroes van verschillende signalen in je brein.”

[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]