(advertenties)
(advertentie)
De wereld vergrijst, en Nederland is in dat opzicht geen uitzondering. Maar in de VS zijn de ouderen een stuk beter uit dan in ons koude kikkerlandje. In staten waar mediwiet gelegaliseerd is genieten de babyboomers namelijk een betere levenskwaliteit.

Amerikaanse studie

Uit recent onderzoek van Johns Hopkins en Temple University blijkt dat er een toename is van ouderen die aan het werk zijn. Specifiek in staten waar medicinale cannabis is gelegaliseerd. In staten met legale toegang tot mediwiet wordt ook een verbetering geconstateerd in de algehele gezondheid van oudere mannen. Bij oudere vrouwen zijn de resultaten echter gemengd.

Zoals meer recente studies naar het effect van legalisatie van medicinale cannabis, focust deze zich op de situatie voor de legalisering van mediwiet en erna. Deze cijfers worden vergelijken onderzoekers met staten waar de legalisatie (nog) niet is doorgevoerd. De data voor dit onderzoek komt van “The Health and Retirement”-studie. Een langlopend onderzoek naar de welvaart en welzijn van Amerikaanse ouderen.

Meer ouderen, langer aan het werk

Deze studie concludeert dat voor personen ouder dan 50 jaar de kans op het hebben van een baan 9,4% hoger ligt ná de legalisering van medicinale cannabis. Ook werken de ouderen in deze staten zo’n vijf procent meer uren per week. Maar waar komt die toename vandaan?

Het is bewezen: daar waar cannabis legaal is genieten ouderen van een betere levenskwaliteit... [Foto: shutterstock/Stock-Asso]

Het is bewezen: daar waar cannabis legaal is genieten ouderen van een betere levenskwaliteit… [Foto: shutterstock/Stock-Asso]

Simpel gezegd is de algehele gezondheid beter gesteld in staten waar medicinale cannabis legaal verkrijgbaar is. Daar is de kans 5% groter dat oudere mannen zeggen in “erg goede” of “uitstekende” gezondheid te verkeren. Een van de redenen dat zij zich gezonder voelen: het aannemen van een wet voor het legaliseren van medicinale cannabis leidt tot een daling van 10% onder mannen met chronische pijn.

Beter effect op mannen dan op vrouwen

Uit deze studie blijkt het effect van mediwiet op vrouwen minder eenduidig. “Verrassend genoeg is er bewezen dat in staten waar vrouwen legaal mediwiet kunnen krijgen, er een toename van 3,8% is in de kans dat vrouwen pijn rapporteren.” Desalniettemin concludeert het onderzoek dat van oudere vrouwen – net als bij de oudere mannen – 5% meer kans bestaat dat ze aangeven in “erg goede” of “uitstekende” gezondheid verkeren in staten waar mediwiet legaal is.

Hoewel deze discrepantie tussen mannen en vrouwen raadselachtig lijkt, schreven wij al eerder over dit verschil naar aanleiding van een onderzoek aan de Columbia University. Daaruit blijkt dat medicinale cannabis pijn dus meer bij mannen verlicht dan bij vrouwen. Waarom? Dat is nog niet helemaal duidelijk helaas.

Niet de jongeren, maar ouderen aan de wiet

Twijfels en discussies over het legaliseren van medicinale cannabis hebben vaak betrekking op de potentiële effecten op jongeren. Logisch ook, gezien je ontwikkelende brein in je jongere jaren kwetsbaarder is voor de negatieve effecten van elk middel. Maar verrassend genoeg zijn het de oudere Amerikanen die gevoeliger zijn voor de effecten van legalisatie. We zien dat onder volwassen/senioren Amerikanen de kans groter is dat cannabis wordt gebruikt dan bij tieners. En de grootste toename in cannabisgebruik is te zien bij Amerikanen van 55 jaar en ouder.

Ouderen gaan eerder aan de wiet dan jongeren. [Foto: shutterstock/Laurin Rinder]

Ouderen gaan eerder aan de wiet dan jongeren. [Foto: shutterstock/Laurin Rinder]

Beter leven dankzij mediwiet

Het onderzoek suggereert verder dat oudere cannabisgebruikers een betere levenskwaliteit kunnen ervaren in hun “gouden jaren”. Uit eerder onderzoek bleek al dat er door artsen onder andere minder pijnstillers en medicatie tegen angst en misselijkheid wordt voorgeschreven in staten waar legale mediwiet te krijgen is.

De resultaten laten ook zien dat legale mediwiet-wetten in direct verband staan met een toename in lichaamsbeweging en algeheel welzijn. Want wie minder pijn heeft, voelt zich beter en beweegt liever.

Conclusie

Zoals bij elk middel dat je bewustzijn kan veranderen, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van cannabis. Rijden onder de invloed van cannabis kan namelijk gevaarlijk zijn én je zou makkelijker afhankelijk kunnen worden van wiet, stellen de onderzoekers.

Gelukkig vermelden de wetenschappers nog wel dat er minder risico’s verbonden zijn aan het gebruik van cannabis dan van alcohol. En dit nieuwe onderzoek laat zien dat er heel veel voordelen zijn aan medicinale cannabis. Voordelen die kunnen resulteren in een significante toename in levenskwaliteit, vooral bij ouderen.

Interesse in het complete onderzoek? Voor $5 kun je het HIER downloaden

[Openingsfoto: shutterstock/Ljupco Smokovski]