(advertenties)
(advertentie)
Volgens oude onderzoeken zouden psychoses en schizofrenie de schuld van cannabisgebruik zijn. Een Brits onderzoek wijst nu echter uit dat dat behoorlijk achterhaald is en dat er wellicht een andere boosdoener is en die is ook nog eens volledig legaal: tabak!

Uit het onderzoek, gebaseerd op eerdere theorieën over tabaksgebruik en schizofrenie, blijkt dat er een oorzakelijk verband is tussen het roken van sigaretten en psychoses. Wetenschappers hebben 15.000 tabaksrokers en 273.000 niet-tabaksrokers geanalyseerd. Mensen in het eerste stadium van psychose waren drie keer zo vaak rokers dan niet-rokers, ruim 57 procent.

Schizofrenie is een heftige psychotische ziekte, waarbij één van de symptomen het hebben van een 'gespleten persoonlijkheid' is

Schizofrenie is een heftige psychotische ziekte, waarbij één van de symptomen het hebben van een ‘gespleten persoonlijkheid’ is

Roken serieuze factor

De onderzoekers keken simpelweg naar de aantallen psychoses en concludeerden dat tabak het risico behoorlijk vergroot. “Hoewel het altijd moeilijk is om een oorzaak aan te wijzen, zijn we erachter gekomen dat roken serieus moet worden genomen als risicofactor voor het ontwikkelen van psychoses”, zegt James McCabe, psychose-expert en één van de leiders van het onderzoek aan de King’s College London’s Institute of Psychiatry.

Wiet speelt geen rol

Maar McCabe zei ook dat het belangrijk is om te beseffen dat tabak slechts één van de vele oorzaken van schizofrenie kan zijn. Eetgewoontes, manier van leven en genetische aanleg spelen ook een rol. Eerder verklaarden wetenschappers van de Harvard Medical School in Amerika ook al dat wiet niets met psychoses te maken heeft. Volgens hun spelen erfelijke factoren de voornaamste rol in het ontstaan van schizofrenie.

 

Nog een reden om puur te blowen!

Nog een reden om puur te blowen!

Sigaretten tegen stress?

Schizofrenie is een heftige psychiatrische aandoening waar ongeveer één op de 100 mensen mee te maken krijgt. Meestal begint het bij jongvolwassenen. De meest voorkomende symptomen zijn storingen in het denken en waarnemen en veel patiënten krijgen ook last van psychotische ervaringen, zoals het horen van stemmen.

Hoewel het verband tussen sigaretten roken en schizofrenie ook al eerder is gelegd, dachten veel artsen eerder dat schizofreniepatiënten rookten om stress en bijwerkingen van anti-psychosemedicatie weg te nemen maar volgens dit nieuwe onderzoek heeft het echt met de sigaretten zelf te maken.

Robin Murray, professor van psychatrisch onderzoek aan de King’s College London, werkte samen met McCabe en verklaart dat het probleem hem waarschijnlijk zit in het dopaminesysteem van onze hersenen. “Vaak is een overschot aan dopamine de beste biologische verklaring voor psychotische ziektes. Het is mogelijk dat er psychoses ontstaan omdat nicotine de hoeveelheid dopamine verhoogt.”

Blowen mag

Cannabisgebruik is door onderzoekers vaak gekoppeld aan het ontstaan van psychoses, zo ook in vorige onderzoeken van Murray. Maar er is veel discussie over of dit oorzakelijk is of dat er bepaalde genen zijn die mensen vatbaar maken voor cannabisconsumptie én schizofrenie. Ook zegt McCabe dat veel mensen wiet met tabak mengen en dat tabak wellicht daardoor de echte boosdoener is. Wellicht nog een reden voor blowers om over te stappen op puur blowen!