Cannabidiol (CBD) effectief en snelwerkend antidepressivum
CBD blijkt een zeer krachtig antidepressivum. Het is in sommige gevallen effectiever dan antidepressiva en ook nog eens vrij van bijwerkingen. Lees hier hoe dat zit.
Het mag misschien wat vreemd klinken maar Israël is een land dat trots voorop loopt op het gebied van medicinale cannabis. Het was ook niet voor niks ooit de Dr. Raphael Mechoulam van de universiteit van Jeruzalem die THC ontdekte. Sowieso doen de Israëliërs heel veel onderzoek naar de werking van cannabis als medicijn en in april werd zelfs de grootse wetenschappelijke studie ooit naar kanker en cannabis aangekondigd. Men onderzoekt daar de komende jaren liefst 100 verschillende vormen van deze ziekte en het effect van wiet.
Aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa onderzoeken wetenschappers cannabis en kanker. Hun eerste conclusie: cannabis kan de ontwikkeling van kankercellen vertragen of elimineren, in ieder geval bij hersen- en borstkanker. Honderden andere kankervormen gaat men ook nog onderzoeken.
Medicinale cannabis is bij kankerpatiënten inmiddels welbekend. Maar waar de effectiviteit van cannabis bij het bestrijden van chronische pijn, misselijkheid en het verlies aan eetlust wel zo goed als keihard bewezen is, daar ontbreekt het bij cannabis als kankermedicijn nog steeds aan voldoende harde data. Daarom hebben ze in Israël groot uitgepakt met een nieuw onderzoek in het technologie-instituut in Haifa. Ze focussen op het bestrijden van de ontwikkeling van kankercellen door tientallen cannabissoorten bij honderden verschillende soorten kanker!
De grote vraag van biologieprofessor Dr. David Meiri en zijn medewerkers is natuurlijk of de wietplant de groei van kankertumoren kan vertragen of zelfs compleet kan vernietigen. De eerste voorzichtige resultaten van dit giga-onderzoek laten zien dat cannabis weleens effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van borst- en hersenkanker! David Meiri is absoluut geen ‘wietaanhanger’ maar wil zuiver wetenschappelijk werken en oordelen. Hij is gespecialiseerd in het cytoskelet: een netwerk van eiwitdraden en eiwitbuisjes in een cel. Het cytoskelet zorgt ervoor dat de cel zijn vorm behoudt. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de celdeling en bij het transport van stoffen. Hij stort zich op cannabis omdat er een ‘gebrek aan wetenschappelijke kennis is over de effecten van cannabis’.
Vandaar ook de brede aanpak in Israël met 50 wietsoorten en 200 vormen van kanker. Daarbij worden ook zaken meegenomen als hoe je de cannabis als medicijn toegediend krijgt, dat heeft namelijk ook significante effecten op de effectiviteit ervan. “Zelfs als we het meest eenvoudige onderscheid tussen de cannabisvariëteiten maken, weten we nog steeds niet hoe de manier van inname de cel beïnvloedt”, zegt Dr. Meiri. Hij geeft als voorbeeld het verschil tussen wietextracten op ethanolbasis en cannabis die geproduceerd is met CO2. “Het onderzoekspotentieel is oneindig”, aldus de wetenschapper en dat is ook precies wat hem erin aantrekt.
Dit enorme wetenschappelijke onderzoek is een samenwerking tussen het Technion-Israel Institute of Technology en Cannabics Pharmaceuticals, een Amerikaans medicijnenbedrijf. De overeenkomst is afgelopen week op papier gezet. De Amerikanen verkopen al wietcapsules voor kankerpatiënten en zij leveren de wietsoorten waarmee in Israël onderzoek wordt gedaan. Behalve medicijnen willen ze ook voedselsupplementen, therapieën en administratieve procedures op basis van een groot aantal actieve ingrediënten in de vele unieke soorten cannabis ontwikkelen. Met het gezamenlijk onderzoek moet er uiteindelijk een diagnostisch systeem opgezet worden dat de anti-kanker mogelijkheden van de actieve cannabidoïden in cannabis screent. En niet alleen de cannabidoïden zij van belang, ook de terpenoïden en flavonoïden in wiet – die in kleinere hoeveelheden voorkomen – kunnen volgens Dr. Meiri therapeutische voordelen hebben bij de behandeling van kanker.
Wanneer het Israëlische dagblad Haaretz de wetenschapper vraagt hoe realistisch de hooggespannen verwachtingen van cannabis als kankermedicijn zijn, antwoordt deze dat hij deze vraag graag over een of meerdere jaren gesteld krijgt en niet aan het begin van zijn onderzoek. Maar hij is zeker blij dat de eerste resultaten positief zijn. Hij en zijn collega’s zijn erin geslaagd om hersentumoren ‘zelfmoord’ te laten plegen, ofwel apoptose, een vorm van ‘geprogrammeerde celdood’. Dit is iets wat een groep Spaanse wetenschappers al eerder vastgesteld heeft en Meiri is in staat geweest dit te reproduceren.
Een van de eigenschappen van kankercellen is hun mogelijkheid om de sterfmechanismen van een cel te omzeilen en het lijkt erop dat cannabis op een of ander manier succesvol is om dit proces opnieuw te laten functioneren. “Maar we weten nog steeds niet precies hoe dat komt”, zegt Meiri. Behalve bij hersentumoren is het de Israëliërs nu ook gelukt om soortgelijke resultaten te behalen bij borstkankercellen. Andere typen kanker komen dus ook nog aan de beurt. Reden voor ‘gematigd optimisme’ bij Meiri, die zegt dat hij geen ‘marihuana missionaris’ is geworden. “Veel zakenmensen doen business in en zeggen van alles over cannabis. Het lijkt erop dat sommigen het overdrijven. Ik denk dat het nu de beurt is aan de wetenschap om de zaken helder te krijgen en te onderzoeken hoe cannabis helpt, wie het helpt en hoe het dan exact gebeurt.”