(advertenties)
(advertentie)

Hoop voor mensen die aan een ernstige vorm van leverkanker lijden: hepatocellulair carcinoom (HCC), een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door hepatitis of alcoholmisbruik. In China hebben onderzoekers vastgesteld dat (synthetische) cannabinoïden een alternatieve en wellicht meer effectieve behandeling zijn!

Hepatitis en alcoholmisbruik

Zijn cannabinoïden wellicht een effectief alternatief bij de behandeling van leverkanker? Chinees onderzoek wijst in die richting [foto: Sebastian Kaulitzki/ Shutterstock.com]

Zijn cannabinoïden wellicht een effectief alternatief bij de behandeling van leverkanker? Chinees onderzoek wijst in die richting [foto: Sebastian Kaulitzki/ Shutterstock.com]

Dat het juist Chinese onderzoekers zijn die met deze kankervorm bezig zijn, is geen verrassing. In dat land komt hepatitis B en C nog vaak voor, terwijl het in de westerse wereld door vaccinaties zeldzamer is. Maar in onze contreien kan deze zeer agressieve leverkanker wel veroorzaakt worden door alcoholmisbruik en auto-immuunziekte. Over het algemeen zijn mannen van boven de vijftig jaar de meest voorkomende groep waarin hepatocellulair carcinoom (HCC) voorkomt.

Cannabinoïden

In het onlangs gepubliceerde wetenschappelijke onderzoek van 2 universiteiten en een laboratorium in Guangdong stellen de onderzoekers dat cannabinoïden van de wietplant wel eens een nieuwe behandelingswijze kunnen zijn voor 1 van de dodelijkste vormen van leverkanker. Ongeveer 75% van alle leverkanker-gevallen betreft HCC. In tegenstelling tot andere vormen van leverkanker blijft HCC uitsluitend in de lever zelf actief en zorgt het voor littekenvorming in het orgaan.

Op dit moment zijn er slechts enkele effectieve behandelmethoden binnen de farmaceutische wereld, maar volgens dit Chinese onderzoek is een aanpak met cannabinoïden wellicht een beter alternatief. Weliswaar gebruikten de Chinezen een synthetische variant – WIN55, 212‑2 geheten – maar zelfs die remde de groei af van de hepatocellulair carcinoom tumoren, wat leidde tot een gezondere lever en celcyclus.

Nieuwe therapie

Conclusie van het onderzoek: “Deze resultaten suggereren dat cannabinoïden-receptoren agonisten (agonist = een signaalmolecuul dat bij binding aan een receptor een biologisch proces activeert, red.) – inclusief WIN – wellicht gezien kunnen worden als een nieuwe therapie voor de behandeling van HCC.”

Dat is voor ons natuurlijk geen verrassing. Eerder al hebben leverkankerpatiënten getuigt van de effectiviteit van cannabis (de echte, in de vorm van wietolie bijvoorbeeld). Neem dit bijzondere verhaal van Michael Cutler, die te horen kreeg dat hij terminale leverkanker had maar zichzelf wist te genezen met wiet:

[openingsfoto: Aliwak/Shutterstock.com]