(advertenties)
(advertentie)
Alle begin is moeilijk, en dat geldt natuurlijk ook voor het aanleggen van je eerste hobbytuintje. Maar gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden en kun je leren van de fouten die andere kwekers maakten toen zij begonnen. Beginners kweekfouten ontmaskerd.

De allereerste kweekfout begint vaak al voordat men überhaupt met kweken begonnen is en dat is het verzuimen om je in te lezen. Lees je dus in voordat je ook maar 1 zaadje in de grond stopt en vraag eventueel hulp bij het aanschaffen van de juiste kweekspullen. Een binnenkweekruimte moet aan nogal wat eisen voldoen en moet vooral veilig zijn dus ga niet onvoorbereid van start.

huggingVerwende dames

Eenmaal ingelezen ga je vol goede moed van start, het ontkiemen gaat meestal wel goed want daar is heel veel informatie over te vinden. Maar wat de meeste beginners daarna fout doen is dat ze hun planten teveel verwennen. Ongeduldigheid speelt daarbij vaak een rol. Het kweken van planten gaat in een heel ander en veel rustiger tempo dan onze doorgaans gehaaste levens en dat maakt het kweken van je eigen wiet ook zo rustgevend.

Geef je plant de tijd om rustig te groeien zonder dat je dat probeert te versnellen met te veel water en te veel voeding. Het enige waar een wietplant bijna geen genoeg van krijgt is licht, verder verwen je haar nog het meest met matigheid.

klein-lichtVerkeerd licht

Vooruit bordurend op het verwennen; je verwend je planten nog het meeste met een goede lichtbron. Laat je informeren over de juiste lamp voor jouw wietwensen, maar ga niet met goedkope Chinese LED kweeklampen aan de gang en probeer ook geen wiet te kweken onder een gloeilamp. Spaarlampen kunnen wel goed zijn, maar verwacht geen dikke toppen van een 8 Watt spaarlampje. Licht is gewicht dus koop je lamp zorgvuldig. Kies wanneer je toch voor spaarlampen gaat de juiste kleurtemperatuur. Deze kun je vinden op de verpakking en worden uitgedrukt met een nummer. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.

topAandacht

Hoewel je de planten dus niet moet verwennen met teveel water en voeding, hebben ze dus wel aandacht nodig. De grootste fout die je kunt maken is om je planten een paar dagen aan hun lot over te laten. Ze kunnen dan snel uitdrogen wat helemaal funest is voor je oogst. De beste kwekers zijn elke dag een uurtje bij hun planten te vinden. Niet alleen om water te geven, maar ook gewoon om te kijken. Zij ontdekken het snel wanneer er iets aan de hand is zoals bijvoorbeeld wanneer er ongewenste bezoekers zoals beestjes aanwezig zijn. Hoe sneller je zoiets opmerkt hoe makkelijker het te verhelpen is.

Praatjes

Hoe trots je ook op je nieuwe hobby bent, praat er liever niet overal over. Cannabis zit bij veel mensen nog steeds in een taboesfeer en door verkeerde voorlichting denken sommige mensen nog steeds dat alle wietkwekers criminelen zijn. De meeste kwekerijen worden opgerold door anonieme meldingen bij de politie, en ook hobbytuintjes met 5 of minder planten helaas. Maak deze fout niet en hou je hobby voor jezelf en vertel het alleen aan mensen waar je je handen voor in het vuur kunt steken.

toppjeTe vroeg oogsten

Vooral eerste kweekjes worden meestal veel te vroeg geoogst. In de afrijpfase lijkt het misschien of er niet veel meer gebeurd omdat de planten zijn gestopt met groeien, maar het tegendeel is waar. De laatste weken van een kweek zijn ontzettend belangrijk voor een goed eindproduct. De bloemen in de toppen zwellen aan het einde van een kweek nog flink aan en dat wil je toch niet mislopen?

Staar je bij het bepalen van het oogstmoment niet blind op een aantal weken dat op de verpakking van de zaden staat maar kijk of je plant echt aan oogsten toe is. Dat kun je het gemakkelijkste zien aan de bloeiharen. Wanneer er geen nieuwe bloeiharen meer bijkomen en de meeste andere bloeiharen bruin en ingedroogd zijn, wacht dan nog een extra weekje met oogsten voor je de schaar ter hand neemt.

Te snel drogen

Natuurlijk kun je niet wachten om je eerste zelf gekweekte wiet te proeven, maar toch loont dat de moeite. Zet dus geen kachels aan in je droogruimte en zet ook geen ventilators op de toppen. Drogen doe je in het donker in een ruimte op kamertemperatuur of net iets daaronder en met alleen de afzuiger aan om geurtjes weg te filteren. De lekkerste wiet heeft lang de tijd gehad om rustig te drogen en wordt zelfs na het drogen nog een paar weken in een glazen pot bewaard om goed rijp te worden. Curen heet dat.

[Openingsfoto: shutterstock/Eric Limon]