(advertenties)
(advertentie)
Iedereen die zijn eigen wiet wil kweken, moet de eerste stap onder de knie krijgen: ontkiemen. Omdat Bio Bertje (kweekexpert Rollingstoned.nl) ooit eens een partij zaden is verloren door verkeerd te ontkiemen, legt hij nog eens haarfijn uit hoe je kunt ontkiemen zodat het gegarandeerd altijd lukt.

Ik wil jullie wat vertellen over het ontkiemen van wietzaden. Ik ben inderdaad eens een hoop dure zaadjes verloren door verkeerd te ontkiemen. Voor ik de kiem methode die ik jullie straks zal vertellen kende, ontkiemde ik altijd meteen in Jiffy pluggen. Ik maakte de pluggen veel te nat en verloor al mijn zaden, een kiemfout die me duur kwam te staan.

Tegenwoordig ontkiem ik alleen nog maar op de methode van Serious Seeds, en gaat het nooit meer mis. Op deze manier zijn duizenden zaden succesvol ontkiemd. Het is een kwestie van het volgen van een paar simpele stappen om nooit meer een zaadje te verliezen. Maak er gebruik van, als je net als ik een hoop zaden verliest zul je jezelf voor je kop slaan.

Stap 1: Keukenpapier nat maken

Neem een vel van je keukenrol, maak die nat onder de kraan, en laat het teveel aan water even uitlekken. Kraanwater is goed, maar als je bang bent voor schimmels of bacteriën kun je ook kiezen voor een mengsel van 1 deel 3% waterstofperoxide (drogist) en 5 delen gedistilleerd water. Dit zal alle aanwezige schimmels en bacteriën dood maken.

Stap 2: Zaden plaatsen

Verdeel je zaden over de helft van het natte vel keukenpapier en vouw het papier dubbel zodat je zaden tussen twee lagen nat keukenpapier zitten.

Stap 3: Zaden ophangen

Stop het dubbelgevouwen vel keukenpapier met de zaden ertussen in een plastic gripzakje zodat het papier nat blijft. Hang het zakje in het donker op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast. Een deel van het water druipt uit het keukenpapier en verzamelt zich onderin het gripzakje. Als je het om de dag even horizontaal neerlegt trekt dat water weer in het papier waardoor het nat genoeg blijft.

Stap 4: Checken voor wortels

Kijk elke dag even of je zaden al wortels hebben. Als je zaden wortels hebben van ongeveer 1 tot 3 centimeter lang, kun je ze overzetten in je medium. Doordat het gripzakje steeds verticaal hangt, groeien de wortels netjes en recht naar beneden, in welke positie de zaden ook lagen.

Stap 5: De zaden overzetten

Met een theelepeltje kun je de zaden voorzichtig oppakken zonder ze te beschadigen. Vul een potje met je medium (aarde of kokos etc.) naar keuze en maak het vochtig. Maak een kuiltje in de grond wat iets groter is dan je zaadje en leg het zaadje op de rand hiervan met het worteltje naar beneden, in het kuiltje. Let op dat je het zaadje zelf niet begraaft! Vul het kuiltje nu voorzichtig met wat van het medium. Na het overzetten moet het zaadje zelf, voor de helft in de grond zitten. Duw de aarde rondom het zaadje even in, zodat het zaadje op een bergje ligt. Als je nu water geeft in de lager gelegen aarde rond het zaadje, wordt het zaadje niet nat, terwijl de wortel wel bij het water kan.

Stap 6: Luchtvochtigheid en licht

plaats een doorzichtig plastic zakje of de afgeknipte plastic bodem van een frisdrankfles over je kleine kiempje om de luchtvochtigheid de eerste dagen hoog genoeg te houden. Zorg ook voor voldoende licht, anders zal je kiemplantje teveel gaan strekken. Het plastic kan van het kiemplantje weggehaald worden als je de eerste twee gekartelde blaadjes ziet. Wacht nog eventjes met buiten zetten tot je miniplantje wat meer blaadjes heeft.

Succes met ontkiemen, als je deze Serious methode volgt, kan het gewoon niet misgaan. Wil je de kiemhandleiding met handige illustraties, op de speciale minisite van Serious Seeds nalezen, dan kan dat [hier] of door op het onderstaande plaatje te klikken.kiemhandleiding