(advertenties)
(advertentie)
Als je het nog nooit hebt gedaan, kan het kweken van wiet een ingewikkelde toestand lijken maar dat is het allerminst. Een wietplant groeit namelijk heel gemakkelijk, met de juiste genetica en wat kennis over het bewateren en bemesten ben je al een heel eind onderweg naar je eerste oogst.
Een indica is gemakkelijk te kweken, levert goede opbrengsten en heeft mooie brede bladvingers

Een indica is gemakkelijk te kweken, levert goede opbrengsten en heeft mooie brede bladvingers

Genetica is heel belangrijk, deze bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel een plant opbrengt, hoe die smaakt, het kweekgemak, of het vrouwelijke planten worden of dat je ook kans hebt op mannelijke planten en nog veel meer. Om de zaken in je kweekruimte simpel te houden kun je als beginner kiezen voor gefeminiseerd zaad zodat je verzekerd bent van vrouwelijke wietplanten. Koop je zaad bij een betrouwbare zadenproducent, en kies een plant die bekend staat om haar kweekgemak. Dit maakt de kans op succes voor je eerste kweek een stuk groter. Over het algemeen bieden indica (dominante) soorten wat meer kweekgemak dan sativa’s.

Ontkiemen

Ontkiemen moet je ook niet te moeilijk maken. Als je gaat lezen kom je er al snel achter dat iedereen eigenlijk op een andere manier ontkiemt. De een zegt in het donker, de ander doet het in het licht, tussen watten of in een glas water. Het kan – en werkt – allemaal. Gemakkelijk en snel ontkiemen gaat als volgt.

  1. Stop het zaadje eerst 3 tot 4 uur in een glas water om wat voor te weken.
  2. Vul een klein potje met wat zaai- en stekgrond en bewater het. Niet zeiknat, gewoon lekker vochtig. Je kunt ook plugje, zoals een Jiffy pot of iets dergelijks gebruiken.
  3. Stop het zaadje 1,5 tot 2 millimeter diep in de grond en dek het af met een stukje huishoudfolie of zet het in een propagator als je die hebt.
  4. Zet het geheel 24 uur in het donker op kamertemperatuur. Daarna kun je het potje of de propagator in je kweekruimte onder licht zetten (18 uur licht, en 6 uur donker per dag).
  5. Als het kiemplantje boven de grond is mag het huishoudfolie er af (of kan het plantje buiten de propagator).

germination

Water geven

Water geven is superbelangrijk, bovendien gaat het hier ook vaak fout. Je moet de gulden middenweg zien te vinden tussen te veel en te weinig water geven. De meest gemaakte fout is trouwens dat beginnende wiet kwekers teveel water geven. Het makkelijkste is om je potten dagelijks even op te tillen en een gevoel te ontwikkelen voor het gewicht van een pot met de goede hoeveelheid water. Voel een keer een volle pot, wacht een dag of twee en voel een lege pot. Zo krijg een een goed gevoel voor het juiste gewicht. Als bladeren slap gaan hangen staat je plant te droog en als de bladeren als een klauw naar beneden krullen dan heb je waarschijnlijk teveel water gegeven.

Meststoffen

Vooral voor voeden geldt het volgende: geef niet te veel! Voor je eerste kweekavontuur kun je het beste starten met een goede aarde uit een gespecialiseerde winkel. Kies je voorbemeste grond dan hoef je voorlopig niet bij te voeden. Kies je voor een zogenaamde light mix dan begin je na een week of twee met een lichte voedingsoplossing. Ga voor je eerste kweek voor een voeding voor de teelt op aarde. Je hebt in ieder geval een groei- en een bloeivoeding nodig. Zogenaamde startpakketten zijn heel compleet en betaalbaar en bevatten genoeg voeding voor een kleine kweek. Het gemakkelijkst is een 1-component voeding, maar het mengen van twee componenten is ook niet moeilijk. Houdt je aan het bijgeleverde schema, geef liever wat minder dan te veel.

pH en EC

Met een pH meter meet je de zuurtegraad van je voedingsoplossing. Dat is nodig om de voedingsoplossing op de juiste pH waarde te brengen. Een pH waarde van 5,8 tot 6,2 is goed. Als de pH niet goed is kun je het met een beetje pH- op de juiste waarde brengen. Maak altijd eerst je voedingswater aan, laat het op temperatuur komen en pas daarna pas de pH waarde aan.

 

Een EC meter geeft de concentratie aan voeding weer. Je kan ook zonder EC meter kweken, geef dan zeker wat minder voeding dan op de verpakking van je voeding wordt aangegeven, begin bijvoorbeeld met de helft. Geef je teveel voeding dan zul je dit het eerst zien aan de bladpuntjes, welke zullen vergelen of zelfs verdorren, let hierop!