Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Laat je niet gek maken mensen. Het kweken van cannabis voor je eigen gebruik kan onschuldig zijn, en is ook onschuldig. Je hoeft als regelmatige cannabisgenieter niet afhankelijk te zijn van (dure) coffeeshopwiet en kunt zonder veel risico je eigen medicijn kweken. Zolang je het maar klein houdt is wiet kweken een rustgevende hobby waarvan je zeker niet hoeft wakker te liggen ’s nachts. Er zijn oplossingen voor de kleine grower die alleen uit is op zijn eigen medicijn. En omdat er geen support van de overheid verwacht kan worden, moeten we zelf inventief zijn.
In feite zijn er 3 mogelijkheden, maar allen zijn ze gebonden aan eenzelfde factor: je kweekruimte. Je hebt een ruimte nodig waar de cv niet hoeft te branden en waar minimaal een raam een stukje open kan staan. Zolang je niet midden in de zomer zit kun je daar mee toekomen om een meer dan redelijk wietje te kweken. Zo veel mogelijk frisse lucht is dus meer dan wenselijk. De 3 eenvoudigste opties zijn:
Deze drie opties zijn perfect voor de kleine hobbyteelt. Je hoeft er niet voor in je muren te schroeven of te boren, ze isoleren je wietplanten voor een goed kweekklimaat en zijn in ieder gewenst formaat te koop/maken. Met een LED lamp vanaf 75 Watt kun je al gaan kweken dus over het stroomverbruik hoef je je echt geen zorgen te maken. Stroom stelen is al helemaal niet nodig, ook niet met een 600 Watt HPS lamp (ongeveer het maximale wattage voor een eigen kweek).
Wanneer je voor een HPS in combinatie met een goede digitale ballast gaat, kun je deze tegenwoordig ook op een lager wattage laten draaien. Een 400 Watt kan op 250 Watt branden en een 600 Watt kun je terugschakelen naar 400 Watt. Hierdoor heb je in de zomermaanden een gemakkelijke manier om de warmte te lijf te gaan, zonder dat je bulbs moet vervangen.
Zorgen dat de waterhuishouding in je binnentuintje op orde is, blijft een probleem voor veel beginnende kwekers. Vaak wordt er veel te veel water (en voeding) gegeven. Met een goede Tensiometer kun je zien wat er onderin de pot of het medium aan vocht aanwezig is. Een tensiometer is bij de meeste tuincentrums te koop en kost niet veel geld. Met een koolstoffilter en een degelijke afzuiger hoef je je ook over geur geen zorgen te maken. Vergeet hem alleen niet op tijd te vervangen. Tip: wanneer je je filter na iedere ronde een kwartslag draait gaan ze bijna dubbel zolang mee.
Veel kwekers hebben er een probleem mee als één of meerdere planten een stuk hoger groeit dan de rest. Vaak passen ze dan de lamphoogte aan, waardoor de kleinere planten minder licht krijgen. Een betere methode is supercroppen. Gewoon de hoogste plant(ten) op de hoogte van het gemiddelde veld omknikken door middel van kneuzen. Met je vingers kneuzen dus, niet met je nagels. Omknikken naar de kant waar de meeste ruimte is en je zult zien dat de plant zichzelf binnen 24 uur al hersteld heeft en vrolijk verder groeit of bloeit, terwijl ook de rest van de planten gewoon genoeg licht ontvangt.
Veel kwekers denken dat het kweken zonder EC-meter (waarmee je de voedingswaarde kunt meten) ook best wel gaat. Als je steeds nieuwe, rijke grond gebruikt, redelijk zuinig bent met voeding geven én een beetje geluk hebt, dan kan daar best een redelijke oogst van getrokken worden. Dan ga ik er wel van uit dat je een pH-meter gebruikt en zo nodig afzuurt. Zonder pH-meter kom je vaak met veel soorten potgrond toch nog wel goed weg. Maar na zo’n 3 weken zul je toch moeten afzuren. Dat komt omdat de gemiddelde potgrond erg zuur is. Een pH-waarde van 5.2 – 5.6 is vrij normaal. Als je dan gewoon kraanwater gebruikt met een pH-waarde van zo’n 7.3 – 7.4 dan compenseert dat elkaar. Maar je planten zetten zouten af en kunnen bepaalde zouten niet opnemen. Daardoor wordt het groeimedium steeds harder. Als je van meet af aan regenwater geeft hou je dat een weekje langer vol zonder verval.
Een degelijke combimeter meet zowel de pH- (zuurtegraad) als de EC-waarde (voedingswaarde) van een vloeistof
Verre van een ideale situatie dus. Het is om die reden dat het intensief gebruiken van een pH-meter plus een EC-meter zich dik terug verdient. De planten staan nu eenmaal niet in hun natuurlijke omgeving. Jij zult als hobbykweker moeten proberen om ze een zo natuurlijk mogelijk klimaat aan te bieden. Niet alleen het luchtklimaat in je groei/bloei ruimte, maar ook het klimaat binnen in je medium, rondom de wortels. En dat gaat gewoon niet zonder deze meters.