(advertenties)
(advertentie)
In Canada is het gebruik van mediwiet in 2017 drastisch toegenomen, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers. De afname van wietolie steeg het hardst; en de verwachting is dat de verkoop van (medicinale) cannabis in het land nog verder zal toenemen na het vrijgeven van de recreatieve markt later dit jaar.

Meer mediwiet

Uit recent gepubliceerde cijfers van Health Canada blijkt het gebruik van medicinale cannabis in het Noord-Amerikaanse land flink te zijn toegenomen. De data, daterend tot aan september 2017, laat zien dat een steeds groter wordende groep mensen in Canada zich wendt tot wiet als medicijn. In april vorig jaar waren er nog maar 174.503 patiënten geregistreerd als medicinaal cannabis-gebruiker. Tegen eind september bleek dat aantal met 35 procent gestegen tot 235.621 patiënten.

Ondanks deze drastische toename is het een laag aantal vergeleken met de volledige populatie. De patiënten die nu geregistreerd zijn als mediwiet-consumenten maken namelijk 0,6 procent op van de gehele Canadese bevolking.

Wiettoppen en wietolie

Canadese patiënten gebruiken ongeveer evenveel gedroogde wiettoppen als wietolie, blijkt uit de cijfers. Maandelijks wordt er in heel Canada tegen de 2.000kg wiettoppen verkocht, zo ging er in april 1.921kg wiet over de toonbank en 1.984 kg in september.

De afname van wietolie nam meer toe in 2017, in april werd er 1.918kg cannabisolie verstrekt en in september steeg dat naar 2.578 kilogram. Gedroogde toppen en wietolie zijn momenteel echter de enige vormen waarin – legale – mediwiet in Canada verkocht mag worden.

Canadese wietbedrijven overschaduwen bijna de gehele wereldwijde cannabisindustrie. [Foto: shutterstock/Lightspring]

Verwachte groei

De afname van medicinale cannabis zal alleen nog maar verder toenemen, denken experts. Vooral het versnellen van de vergunningsaanvraag voor producenten zal bijdragen aan een betere beschikbaarheid van mediwiet – waardoor meer patiënten het middel kunnen gebruiken.

Health Canada besloot in december bovendien meer vergunningen voor kwekers en verwerkers uit te geven, met het oog op het vrijgeven van de recreatieve markt in het land vanaf juli 2018. De cannabisindustrie heeft bovendien nu al een positieve inloed op de Canadese economie, de Noord-Amerikanen geven namelijk ongeveer net zoveel uit aan wiet als aan wijn.

Canadese mediwiet wordt overigens niet alleen in Canada zelf verkocht,  maar begint langzamerhand de wereldwijde mediwiet-markt te domineren. Mega-kweker Tilray zette haar zinnen al op Europa door vier aanbestedingen op het continent te winnen en te investeren in een grote plantage in Portugal. Aurora, ook een Canadees cannabisbedrijf, mikt nu op Noord-Europa en heeft onlangs haar intrede gemaakt in Scandinavië.

[Openingsfoto: shutterstock/AlexLMX]