(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: september

In september klonk het startschot voor de Canadese run op de Europese cannabis-markt. Bekend werd dat het beursgenoteerde Tilray met een enorme wietplantage en dito researchcentrum in Portugal voornemens was de EU-mediwietmarkt te veroveren. Inmiddels telt Tilray al vier afnemers binnen de Europese Unie en is het van plan nog verder te groeien.

Canadese Tilray verovert de EU met Portugese mega-plantage

Het Canadese beursgenoteerde bedrijf Tilray is één van de grootste legale wietproducenten ter wereld. Met hun markt in Noord-Amerika nemen ze echter geen genoegen meer en ze zijn voornemens de wereld te veroveren. Om te beginnen investeert Tilray nu al 20 miljoen euro in een plantage in Portugal, om daarvandaan de EU te bedienen.

Europa veroveren

Het voornemen van Tilray om 20 miljoen te investeren in een nog te bouwen medicinale cannabis productiefaciliteit, maakt opnieuw duidelijk dat het Canada menens is om een prominente rol te spelen op het wereldtoneel.

Donderdag namelijk maakte het bedrijf dit nieuws bekend, en dat was precies één dag nadat concurrent Cronos Group wereldkundig had gemaakt dat het intensief gaat samenwerken met een mediwiet-kwekerij in Israël, om vandaar uit Duitsland en andere Europese landen cannabis te leveren.

Jaarlijks 25.000 kilo

De Canadese dollars vloeien naar een European Union Campus in het BIOCANT Research Park in Cantanhede, Portugal. Het groene licht kwam nadat de Portugese regering Tilray een licentie verstrekte om cannabis genetica te importeren en om cannabis voor medicinale doeleinden te produceren.

De bouw van de campus begint deze maand nog, inclusief 25.000 vierkante meter kas en 3.000 m2 ‘processing facilities’. Eind 2018 moet de Portugese cannabis-plantage dan al bijdragen aan de jaarlijkse 62.000 kilo wiet die Tilray maakt. De Portugese tak moet vanaf 2020 goed zijn voor liefst 25.000 kilo(!) medicinale cannabis voor de Europese markt.

Europees bruggenhoofd

Dankzij de cannabis-plantage worden er ook 100 banen gecreëerd en werken de Canadezen op onderzoeksgebied samen met lokale partners. De CEO van Tilray, Brendan Kennedy, is een tevreden man. ‘De EU Campus is opnieuw een strategische mijlpaal, omdat we ernaar streven om ’s werelds meest vertrouwde en bewonderde medicinale cannabismerk te worden.’


De keuze voor Portugal is volgens Tilray ook logisch om de snelgroeiende Europese markt te bedienen. ‘Portugal heeft het ideale klimaat om wiet te kweken, het land beschikt over goed opgeleide gezondheidsprofessionals en heeft een levendige onderzoeksgemeenschap’, vindt Kennedy.

‘En het is milieuvriendelijker en kosten-efficiënter om Europese patiënten te bevoorraden vanuit Portugal dan vanuit noordelijke klimaten.’

Enorme groeimarkt

De verwachtingen van Tilray over dochteronderneming Tilray Portugal Unipessoal Lda zijn hooggespannen. In Portugal moet hun wiet veel goedkoper kunnen worden geproduceerd dan in Canada. Binnen geteelde wiet gaat hen naar schatting 0,85 euro per gram kosten, kaswiet 0,68 euro per gram en buitenwiet zou slechts 0,38 euro kosten.

Lage productiekosten en een enorme afzetmarkt is wat Tilray naar Europa haalt. Het bedrijf kan dankzij de Portugese dochter namelijk tariefvrij binnen de EU handelen. En men verwacht dat die Europese mediwietmarkt binnen de komende tien jaar groeit naar 10 miljoen patiënten met een jaarlijkse totaalomzet van 40 miljard euro.

[openingsbeeld:  SEASTOCK/Shutterstock]