(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: september

Hij lijkt niet te stoppen in 2017, Rinus ‘Suver Nuver’ Beintema. Nadat hij locatie na locatie opende in Nederland, bleek het kikkerlandje al snel te klein voor deze grote denker. In september kreeg Mediwietsite daarom de primeur over Medican Campus; een internationaal project met een hoofdkwartier in Amsterdam, die de hele wereld aan (informatie over) wietolie moet helpen. 

Rinus ‘Suver Nuver’ Beintema gaat wereldwijd met MEDICAN Campus

Nederland is inmiddels te klein geworden voor Rinus ‘Suver Nuver’ Beintema z’n ambitie. Met het openen van de Medican Campus HQ in Amsterdam en locaties in onder meer Colombia, Suriname, Spanje en de Antillen breidt de Fries zijn landelijke initiatief uit naar een wereldwijde legaliserings-campagne met het verstrekken van wietolie(-informatie).

Multinational

De voorzitter van Suver Nuver, Rinus Beintema, is er inmiddels aan gewend de aspiraties voor zijn cannabis social clubs regelmatig bij te stellen. Zijn eerste project blijft onverminderd doorgroeien – met nieuwe leden en locaties – en is inmiddels in afwachting van een Nederlandse kweekvergunning ons koude kikkerlandje ontgroeid. Uiteraard blijft de organisatie van de Fries hier actief, maar hijzelf neemt nu ook wat internationaal hooi op z’n vork.

Met de lancering van Medican Campus is de cannabisactivist voornemens zijn kennis, ervaring en ambitie voortaan niet alleen met Nederland, maar met de hele wereld te delen. ‘Ik ben van plan de eerste multinational te worden met een uitkering’, zegt Rinus gekscherend in een Facebook-bericht.

In de komende maanden openen daarom informatiepunten in Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Colombia, Suriname en op Curacao onder deze noemer – als onderdeel van een wereldwijde legalisatie-campagne. Een met Suver Nuver vergelijkbaar project, maar nét even anders gezien de zeer afwijkende cannabiswetten in deze landen.

De introductie van dit project is overigens al in volle gang. Zo kon je de afgelopen maanden vertegenwoordigers van Medican Campus tegenkomen op beurzen als de Duitse Hanfparade en Product Earth in de UK.

Informatiepunten

Anders dan Rinus’ bestaande Suver Nuver-concept, is dat de Medican Campus geen wietolie verstrekt. Althans, wel in Spanje gezien daar het social club-model gedoogd is én in Suriname, waar zelfs een kweekvergunning voor de club is geregeld (waarover straks meer). Het idee is dat de informatiecentra een drijfveer worden in het veranderen van de publieke opinie over cannabis in die landen; en zo langzamerhand de weg vrij maken voor wereldwijde legalisatie.

In de UK wordt ook al volop informatie verstrekt over medicinale cannabis door Medican.

Het hoofdkantoor van Medican komt in Amsterdam te staan. In dit zenuwcentrum worden lezingen over medicinale cannabis en sociale bijeenkomsten gehouden, maandelijkse live-optredens gegeven en patiëntenervaringen gedeeld.

Wat zich straks in Amsterdam afspeelt wordt allemaal opgenomen en zal terug te zien zijn in de andere Medican-locaties over de hele wereld, netjes ondertiteld zodat iedereen het kan volgen. ‘We worden een soort nieuwe stijl cannabis-VVV’, legt Rinus aan Mediwietsite uit. ‘The sky is the limit.’

Wietolie in het buitenland

Hoewel wij de Nederlandse regelgeving omtrent cannabis al strak vinden, is het in de UK, Duitsland, Colombia en op de Antillen natuurlijk nog een stuk strikter. Het is daar absoluut verboden cannabis te kweken of verwerken en er staan soms heftige straffen voor. Vandaar dat in díe landen niet op de gevel zal staan dat er medicinale wietolie te krijgen is.

Officieel zal Medican dat ook niet verstrekken in deze landen, maar voorkomen dat de leden cannabisolie ontvangen van een ‘anonieme bron’ zullen ze ook niet doen – als u begrijpt wat wij bedoelen. ;) In Spanje is dat anders geregeld. In Barcelona zijn namelijk zogenaamde cannabis clubs gedoogd en dat biedt mogelijkheden voor het openbaar verstrekken van wietolie. Het plan is dan ook om in die stad te starten en later eventueel uit te breiden naar alle costas.

Kweekvergunning Suriname

Helemaal makkelijk wordt het – gek genoeg – in Suriname. Ondanks dat cannabis in de voormalig Nederlandse kolonie verre van geaccepteerd is, heeft Medican het namelijk voor elkaar gekregen legaal cannabis te mogen kweken in het land.

Deze vergunning vroeg de organisatie niet zelf aan, maar is een bestaande van de Rastafari-community in Colakreek. In 1983 won Qwami daar een rechtszaak tegen de Surinaamse overheid, waarna een vergunning werd uitgegeven om medicinaal en recreatieve cannabis te kweken. Medican maakt hier dankbaar gebruik van en zal vanuit de Rastafari-community Suriname gaan overtuigen van de geneeskracht van cannabis.

‘Er is geen groei in de acceptatie van medicinale cannabis in Suriname’, zegt Rinus. ‘De mensen staan er negatief tegenover. Ons doel is om het dus in een positief daglicht te zetten en er een verdienmodel aan te verbinden voor de Surinaamse overheid.’ Liever niet natuurlijk, maar daarmee maakt Rinus wel meer kans op steun vanuit de overheid. ‘Ik heb de eerste kilo CBD er al heengestuurd. Dit gaan we mengen met moringa-olie die gemaakt wordt door middel van een kokosolie-extractie.’ De cannabisactivist in hart en nieren laat er geen gras over groeien, gelukkig.