(advertenties)
(advertentie)

Onlangs meldde Mediwietsite dat er binnenkort een verhoor plaatsvindt met Rinus Beintema, omdat hij wordt verdacht van de grootschalige productie, distributie, verspreiding en het voor handen hebben van wietolie. Het belooft een interessant verhoor te worden. Vooral omdat Rinus zich tot in de puntjes voorbereidt op wat komen gaat.

Op 23 augustus 2018 zal de oprichter van cannabis social club Suver Nuver worden verhoord door het Hennepteam Noord-Nederland. Tijdens dit verhoor zal Rinus Beintema zich moeten verantwoorden voor het overtreden van de Opiumwet en de vermoedelijke overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Rinus ziet het verhoor met plezier tegemoet. De cannabisactivist vindt het namelijk de hoogste tijd voor duidelijkheid over de positie van medicinale wietextracten in Nederland. En om die duidelijkheid af te dwingen, werkt hij zich een slag in de rondte zodat hij op 23 augustus tot de tanden bewapend zal zijn met ijzersterke argumenten.

Het schaakbord

We spraken met Rinus om te vragen hoe het ermee gaat, sinds het nieuws over zijn verhoor door Mediwietsite naar buiten werd gebracht.

“Het gaat goed. Ik ben sinds het nieuws veel in gesprek met diverse media. Ook uit allerlei landen binnen en buiten Europa. Zo komt er binnenkort een groot interview met het ARD Duitsland 1. Stil zitten is er niet bij momenteel.”

Rinus is blij met die drukte en de aandacht. “Er is momenteel zoveel activiteit. Ik ben met enorm heel veel dingen bezig, en alles om de medicinale werking van cannabisolie en cannabisextracten te promoten. Bovendien denk ik dat dit allemaal heel nuttig gaat zijn voor het verhoor dat over een paar weken plaatsvindt.

“De overheid wil aantonen dat wat ik doe ontoelaatbaar is, maar met alles wat ik doe kan ik straks het tegendeel aantonen”

“Door al mijn activiteiten heb ik straks namelijk een ijzersterk verhaal. De overheid wil aantonen dat wat ik doe ontoelaatbaar is, maar met alles wat ik doe kan ik straks het tegendeel aantonen.”

Rinus vergelijkt dit plan met het maken van een schaakbord. “Binnenkort gaan de overheid en ik een interessant potje schaken. En op dit moment ben ik alvast het schaakbord in elkaar aan het zetten.”

CBD-olie van Medican Campus, voor Surinaamse patiënten. [Foto: Medican Campus]

Medican Campus groeit

Met deze metafoor doelt Rinus ook op zijn steeds groter wordende, internationale netwerk van patiënten, artsen, wetenschappers, politici en andere belanghebbenden die allemaal maar een ding willen. Namelijk wereldwijde legalisering van cannabisextracten voor medicinale toepassingen en een allesomvattend medicinaal cannabisbeleid.

Om zich hard te maken voor deze zaak, richtte Rinus eind 2017 Medican Campus op. Hiermee wil de cannabisactivist al zijn kennis, ervaring en ambitie delen met de wereld. Ook betrekt hij hier onderzoekers, artsen en politici bij. Dit doet hij door in diverse landen cannabisinformatiecentra op te richten, met een hoofdkwartier Leeuwarden. Zodoende ontstaat een internationale legalisatiecampagne die alle partijen informeert over de wondere werking van de cannabisplant.

Hiermee wil de cannabisactivist al zijn kennis, ervaring en ambitie delen met de wereld. Dit doet hij door in diverse landen cannabisinformatiecentra op te richten, met een hoofdkwartier Leeuwarden. Zodoende ontstaat een internationale legalisatiecampagne die alle partijen informeert over de wondere werking van de cannabisplant.

“Momenteel zijn we druk bezig om Medical Campus op te zetten in Zweden, Italië en Duitland waar het best al concreet wordt. We zijn ook bezig in Curaçao. In Suriname zijn we volledig actief met Medican Campus en daar gebeurt echt een hoop.

“We gaan daar op 3 keer 10 hectare grond vezelhennep kweken. Op twee velden gaan we kijken of hennep verontreinigde grond na gouddelving kan zuiveren. Op het derde stuk gaan we hennep kweken voor CBD-olie. Deze olie mogen we verstrekken aan verzorgingshuizen en apotheken.”

Rinus is duidelijk heel enthousiast over de ontwikkelingen in Suriname. Temeer omdat Medican Campus daar ook goede gesprekken voert met de regering.

Tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2018 leidde Rinus een Surinaamse delegatie rond die hier de Duitse gesprekspartner van Medican Campus ontmoeten.

“Er lopen momenteel diverse aanvragen bij Surinaamse regering. En we zijn een serieuze gesprekspartner om de overheid te gaan ondersteunen met kennis bij het tot stand brengen van wetgeving omtrent het reguleren van medicinale cannabis. Als die wetgeving er is en tevens THC wordt erkend, dan zullen we ook daarmee aan de slag gaan.”

Kweekvergunning voor wetenschappelijk bewijs

Ook in Nederland blijft het niet bij het managen van social club Suver Nuver. Rinus wil graag een kweekvergunning afdwingen om eigenhandig voor meer wetenschappelijk bewijs te zorgen over de werking van medicinale cannabis.

Een bijeenkomst in de Van Hall Larenstein met delegaties uit het VK, Suriname, Zweden, Italië, en Duitsland.

“Het is belachelijk dat het Nederlandse Huisartsen Genootschap en allerlei andere partijen de medicinale cannabisboot afhouden omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is. Het bewijs ligt voor het oprapen. Om in meer bewijs van Nederlandse bodem te voorzien wil ik gaan doen wat het BMC verzuimt. Namelijk cannabis kweken voor wetenschappelijke studies en klinische onderzoeken.”

Rinus is al in gesprek met meerdere onderzoekers en artsen die willen meewerken aan dergelijke studies.

“Ik ben onder andere benaderd door de Universiteit van Utrecht die onderzoek doet naar CBD-kristallen tegen angstaanvallen. Die kristallen zijn namelijk enorm duur als ze via het BMC worden aangeschaft. Zodoende ben ik benaderd en uitgenodigd voor een gesprek om te kijken of wij ze wellicht aan kristallen van farmaceutische kwaliteit kunnen helpen zodat het onderzoek kan doorgaan.”

De transparante lijn

Naast deze ontwikkelingen zijn er nog meer plannen om uit te breiden. Rinus is recent begonnen met Medican Campus Genetics; een onderneming die zich gaat richten op medicinale cannabisgenetica en cannabiszaden. Ook wordt het aantal cannabisproducten uitgebreid, komt er een merchandise-lijn en een gestructureerd protocol voor de media.

Suver Nuver verstuurt ruim 20 liter mediwietolie per week naar patiënten. De club telt ruim 10 duizend leden.

Hierbij staat alles in het teken van een transparante lijn die patiënten helpt aan een goed en betrouwbaar medicijn. Bovendien draagt alles bij aan een eerlijk cannabisbeleid in Nederland, en de rest van de wereld.

Maar al deze activiteiten gaan dus ook gaan zorgen voor een ijzersterk verhaal tijdens het verhoor.

“De overheid ziet mij als verdachte in het overtreden van de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet. Door middel van al mijn werkzaamheden wil ik het verhaal echter gaan omdraaien.

Ik wil namelijk bewijzen dat alles wat ik doe juist ten dienste staat van patiënten, wetenschappers en beleidsmakers. Het enige probleem in dit hele verhaal is het feit dat de overheid dit bestempelt als strafbaar. Maar als de overheid – net als ik – de belangen van het volk zou behartigen, dan is er toch helemaal niets aan de hand? Schaakmat…”

[Openingsfoto: Sly Vegas]