(advertenties)
(advertentie)
Als activist weet je waar je aan begint. Dat geldt ook voor cannabis-activist Rinus Beintema die met zijn legaliseringsprojecten onder andere wietolie verstrekt aan patiënten. Voor de wietolie moet uiteraard ook wiet worden gekweekt, en daar ging het mis. Onlangs werden twee vrijwilligers van de stichting aangehouden door een anonieme tip bij de politie. Dankzij die tip is de stichting nu 500 planten en apparatuur kwijt. Maar een kleine tegenslag houdt Rinus niet tegen, hij is alweer bezig met ludieke acties voor het nieuwe jaar.

Aanhoudingen

Het leven van een cannabis-activist is nooit saai. Zo werden er afgelopen week twee vrijwilligers aangehouden in een kweekruimte ten behoeve van stichting Suver Nuver. Ruim 500 planten in de vijfde week bloei inclusief kweekapparatuur zijn door de politie geruimd.

De door de wol geverfde vrijwilligers zijn meegenomen naar het politiebureau waar ze verklaarden de planten te verzorgen voor de stichting. Volgens afspraak hebben ze daarbij ook mijn naam als voorzitter van de stichting genoemd.

Toen de agenten hoorden dat de kweek voor medicinale doeleinden van de stichting bedoeld was, veranderde de sfeer in het politiebureau van een strafrechtelijk onderzoek naar een theekransje. [Foto: shutterstock/Florelena]

Theekransje

Opvallend was dat toen de agenten hoorden dat het om planten van de stichting voor medicinale toepassingen ging, hun houding richting de vrijwilligers omsloeg. Het ging van een strafrechtelijk onderzoek naar een gezellig theekransje.

Hierbij werd al snel duidelijk dat ook de agenten genoeg hebben van dit idiote gedoogbeleid en dat onze Social Club-projecten bekend zijn bij hen. Ze hebben er zelfs waardering voor.

De desbetreffende agenten spraken duidelijk uit respect te hebben voor onze legalisatie-projecten. Ook zeiden de agenten dat Den Haag maar eens moest reageren. De agenten noemden hun werkzaamheden met betrekking tot het ruimen van hennepplantages letterlijk: “dweilen met de kraan open”.

Opmerkelijk

Een aantal zaken aangaande de strafbaarheidsstelling van de vrijwilligers (en het bestuur van de stichting) zijn toch zeker opmerkelijk te noemen. De vrijwilligers werden ’s middags – na de gebruikelijke 6 uur voor onderzoek – in verzekering gesteld voor 3 dagen hechtenis voor onderzoek. Toch wisten de agenten de vrijwilligers al te vertellen dat ze diezelfde dag nog vrijgelaten zouden worden. En ja hoor, rond 8 uur ’s avonds werden beide heren vrijgelaten.

Dit was voor mij persoonlijk een tegenvaller want ik had het plan om met een camerateam van CNN (CannabisNewsNetwork) de vrijwilligers op te gaan halen. Mijn plan was om ook onze leden op te roepen naar het desbetreffende politiebureau te komen. Zo konden we gezamenlijk een signaal afgeven naar de politiek.

De snelle vrijlating van de twee vrijwilligers gooide dus helaas roet in het eten. De vrijwilligers hebben deze dag op het politiebureau als bijzonder en uiterst positief ervaren. Ze zijn inmiddels alweer ingezet in nieuwe projecten voor de stichting.

Openbaar Ministerie

Nog een vreemd detail is dat ik persoonlijk nog steeds niets heb vernomen van het openbaar ministerie aangaande de rol die stichting Suver Nuver in deze kweek vervuld heeft. Mijn advocaat dhr T. Vis van advocatenkantoor Spong heeft me wel verteld dat de kans groot is dat het OM er op een later stadium op terug zal komen.

Rinus kwam eerder (onherkenbaar) op TV met een grote wietkwekerij bij Tim’s Tuincentrum XL van BNN.

Met andere woorden: het OM is dus duidelijk bezig met een onderzoek naar mijn werkzaamheden en vindt een kwekerij van 500 planten geen reden om ons á la minuut tegen te houden? Dit is opmerkelijk maar ik ga ervan uit dat het OM bewijzen aan het verzamelen is en dat alle strafbare feiten uiteindelijk gebruikt gaan worden in het strafproces omtrent de stichting.

In 2015 werd de zaak omtrent Tim’s Tuincentrum XL vanwege verjaring geseponeerd. Dat ging over ruim 700 planten in een kwekerij te Sneek in 2013, dus ik ben zeer benieuwd of deze opkweek wél voor de rechter gaat komen.

Illegaal

Al met al is dit alles toch erg vervelend, vooral omdat onze ruimte is gemeld door een anonieme beller. Jammer dat iemand meent de politie te moeten inlichten over een cannabiskwekerij. Wij werken namelijk nooit in de bebouwde kom maar op een veilige locatie die geen gevaar oplevert voor derden.

Suver Nuver heeft verliezen ingecalculeerd waardoor deze ruiming geen gevolgen heeft voor de levering van wietolie.

De consequentie is ook dat we door deze verlink-actie een grote hoeveelheid plantmateriaal kwijt zijn geraakt. Het moge u allen duidelijk zijn dat wat wij doen illegaal is en dat ik dus zal worden afgerekend op élke strafbare handeling waarbij de stichting betrokken is. Toch zal deze actie mij zeker niet tegenhouden bij de uitvoering van onze projecten. Deze situaties zijn van te voren ingecalculeerd en vormen geen gevaar voor de leveringen van wietolie.

Rinus roept iedereen op (ook als je geen wietolie nodig hebt) lid te worden van de stichting om grotere kweekacties te kunnen organiseren in het nieuwe jaar. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Kom ook in actie!

Begin 2017 staan er enkele ludieke opkweek-acties op het programma, waarbij we de media natuurlijk weer gaan uitnodigen om verslag te doen. Hartverwarmend zijn de reacties van onze leden die spontaan een inzameling zijn begonnen voor de verliezen die de stichting geleden heeft.

Het geeft mij en de betrokken vrijwilligers echt het gevoel dat we bezig zijn met een legaliseringproject waarbij community-building een grote rol speelt.

Ik roep dan ook iedereen op (ook als je geen wietolie nodig hebt) om lid te worden van stichting Suver Nuver en te tekenen voor de toestemming voor de opkweek van 5 planten. Zodat de stichting in 2017 grote, ludieke projecten kan neerzetten voor de kweek van cannabis voor medicinale doeleinden.

[Openingsfoto: shutterstock/Constantine Pankin]