(advertenties)
(advertentie)

De komende weken volgen we Barney Green, een patiënt die graag wietolie van Stichting Suver Nuver wil proberen. We kijken wat hij als patiënt moet doen om aan olie te komen. En we zien wat Suver Nuver doet om aan hem te kunnen leveren. In dit eerste deel gaat Barney zich inschrijven bij Social Club Zwolle.

Wat is Suver Nuver?

Sinds 2011 wil Stichting Suver Nuver wietolie toegankelijk maken voor iedereen die er baat bij heeft. Een gewaagd doel, want wietolie is illegaal in Nederland. Toch wil de stichting het patiënten zo makkelijk mogelijk maken om eraan te komen.

Na inschrijving via hun website of bij een van de locaties (social clubs) kan elke volwassene een gratis proefzakje wietolie krijgen. Als het werkt, kan de patiënt meer bestellen. Tegen zeer geringe kosten, want de stichting heeft geen winstoogmerk.

Suver Nuver betekent ‘heel raar’ in het Fries. Geen gekke naam voor een stichting die sinds 2011 een heel gewaagd doel nastreeft.

Een tweede doel van de stichting is breedvoerige legalisatie van medicinale cannabis. Door in het belang van vele zieken de wet te overtreden, wil oprichter Rinus Beintema namelijk draagvlak creëren voor legale mediwiet in al haar vormen. Met Suver Nuver wakkert Rinus de discussie aan en schudt hij de politiek wakker, omdat hij de huidige gang van zaken onacceptabel vindt.

Het behalen van beide doelen verloopt succesvol. Stichting Suver Nuver heeft ruim 16.000 leden en groeit dagelijks. Ook het tweede doel maakt progressie. De overheid bereidt momenteel een zaak voor tegen Rinus. En hoe gek het misschien klinkt, dat is precies wat hij wil. Ondertussen bouwt hij een groot internationaal netwerk op met medici, wetenschappers en politici die zijn doel steunen.

Barney schrijft zich in bij Suver Nuver

Mediwietsite spreekt regelmatig patiënten die zich afvragen hoe inschrijven bij Suver Nuver in zijn werk gaat. Wat gebeurt er na de inschrijving? Hoe krijg je de wietolie? En zijn je gegevens veilig? Opzoek naar antwoorden, gingen we op pad met Barney Green die aan schizofrenie lijdt.

Barney is geen onbekende bij Mediwietsite. In 2018 deelde hij hier zijn ervaring met CBD-olie tegen schizofrenie en enkele fysieke klachten. Ook op zustersite CNNBS.nl schreef hij regelmatig over zijn medicinale wietkweken. Schreef, want wegens omstandigheden kan Barney thuis geen mediwiet meer kweken. Kopen is te duur en ook mediwiet uit de apotheek is geen optie.

Hieronder deelt hij zijn ervaring over het inschrijfproces bij Suver Nuver.

Barney (l) in gesprek met Gerlof in de locatie van Social Club Zwolle.

“Nu ik niet meer kweek, maar wel graag gebruik maak van de medicinale werking van cannabis, ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Ik kwam al snel uit bij Suver Nuver. Via hun website zag ik dat ze ook een social club hebben in Zwolle. Daar kan je op maandag en dinsdag tussen 14.00 en 17.00 uur naartoe voor een intakegesprek. En je kan vragen stellen en informatie krijgen over wat Suver Nuver voor jou kan betekenen. Afgelopen dinsdag ben ik er geweest.

Social Club Zwolle is een hele fraaie locatie; een mooie ruimte in hartje Zwolle met veel licht en een fijne, open sfeer. Ik kwam binnen en werd verwelkomt door Gerlof en Rinus, die er ook was. Na een kop koffie ben ik met Gerlof om de tafel gaan zitten. Ik was eerlijk gezegd best een beetje zenuwachtig om mijn verhaal met een vreemde te delen. Maar Gerlof, zelf ook patiënt en dus ervaringsdeskundige, gaf mij snel een ontspannen gevoel.

Hij vroeg als eerste naar de reden van mijn komst. Ik heb verteld waarom ik baat heb bij medicinale wiet. Het zorgt namelijk voor rust en structuur in mijn hoofd. Omdat Gerlof snel doorhad dat ik geen vreemde ben met wiet, liet hij zijn introductieverhaal daarover achterwege. Patiënten die niets van wiet weten, krijgen uiteraard wel een uitgebreide uitleg over de werking.

Door middel van een folder toonde Gerlof welke typen wietolie ze hebben. Omdat ik al mediwiet gebruik, raadde Gerlof aan te beginnen met de medium wietolie. Die is iets sterker dan de basis olie. Er zijn in totaal vier sterktes.

Vervolgens werd aan de hand van een schema uitgelegd hoe ik het beste kan opbouwen. Gerlof adviseerde te beginnen met twee druppels, twee uur voor het slapen gaan. Beslist niet meer en ook niet na een uur bijnemen. Als twee druppels niks doen, neem ik de volgende avond – wederom twee uur voor het slapen – drie druppels. Dit doe ik een aantal avonden, net zolang tot ik het gewenste effect bereik. Daarna kan ik ook overdag beginnen met druppels.

Aan het einde van ons prettige gesprek, kreeg ik contactgegevens waarop ik de stichting kan bereiken als ik nog vragen heb. Ook gaf Gerlof mij een leeg 10ml flesje met pipet. Het proefzakje krijg ik een deze dagen per post thuisgestuurd. Na ontvangst kan ik de olie vanuit het zakje in het flesje doen. Daarna ga ik testen en zal ik weer verslag doen.”

Free meds for all

De social club zit op een mooie locatie in hartje Zwolle. Het is er heel licht, open en er hangt een fijne ongedwongen sfeer.

Het doel van Suver Nuver is wietolie toegankelijk maken voor iedereen die er baat bij heeft. Om deze reden heeft de stichting een programma opgezet voor iedereen die van een minimum inkomen moet rondkomen. Dit programma heet ‘Free meds for all’ ofwel ‘gratis medicatie voor iedereen’. Iedereen die ervoor in aanmerking komt, krijgt wekelijks een zakje wietolie en betaalt slechts een euro voor de envelop en verzendkosten.

Barney heeft tijdens zijn gesprek aangegeven dat hij hiervoor in aanmerking wil komen. Tijdens het inschrijven werd dan ook naar zijn situatie en inkomen gevraagd.

Dit gold ook voor een andere patiënt, die tegelijkertijd door Gerlofts collega Klaasje werd ingeschreven. “Deze man gebruikt dagelijks vier keer 50 milligram oxazepam, 20 milligram diazepam voor de avond, en nog tramadol. Hij wil dolgraag van deze deze zware middelen af, maar leeft van een Wajong-uitkering. Blowen is te duur. Fantastisch dat we hem met het free meds-programma kunnen helpen”, vertelt Klaasje trots.

De aanpak van Suver Nuver

Klaasje en Gerlof werken beiden als vrijwilliger bij Suver Nuver. Na Barney’s inschrijving, spreken we nog kort met Gerlof, die drie jaar bij de stichting werkt.

Gerlof, hoe ben jij bij Stichting Suver Nuver gekomen?

In 2014 kreeg ik een zwaar ongeluk waarbij de hele linkerkant van mijn lichaam verbrijzelde. Na mijn revalidatie, bleef ik met veel pijn rondlopen. Kon zelfs niet meer functioneren door pijn. Op een gegeven moment verwees mijn arts me door naar Suver Nuver. Ik gebruikte honderden euro’s medicijnen in de week. Nu red ik het met vier tientjes wietolie. Omdat het zo goed werkt, wil ik een steentje bijdragen aan de stichting.

Op een gegeven moment verwees mijn arts me door naar Suver Nuver.

Hoe gaat het vandaag? Is het druk?

De ene keer is het hier heel druk, de andere keer wat minder. Maar er komen altijd bezoekers af op het spreekuur. Zeker als Rinus weer eens op televisie is geweest. Ze komen voor allerlei soorten klachten: pijnklachten, reuma, fibromyalgie, slaapproblemen, ontstekingsgerelateerde klachten, kanker. Ik merk overigens dat mensen echt massaal afstappen van slaapmiddelen en overstappen op wietolie.

Gerlof: Ik zeg altijd: “Je moet zoveel mogelijk binnenkrijgen, maar je moet er geen last van hebben”. En met last bedoelen we high of stoned.

Wat is je eerste vraag als iemand hier komt?

Waarvoor ze komen. En daarna of ze ervaring hebben met wiet. Als mensen geen ervaring hebben met wiet, leg ik uit hoe de plant werkt. Daarna vertel ik over opbouwen. Ik zeg altijd: “Je moet zoveel mogelijk binnenkrijgen, maar je moet er geen last van hebben”. En met last bedoelen we high of stoned. Dat punt bereik je met uitproberen en heel voorzichtig ophogen. Als je een keer wijn wil proberen, tik je ook niet ineens een hele fles achterover. We willen voorkomen dat mensen ineens knetter stoned worden.

Wat is de volgende stap?

Ik leg uit welke soorten olie we hebben. We beginnen eigenlijk altijd met de basisolie. Zeker als iemand geen ervaring heeft met wiet. Barney heeft wel ervaring, dus hem heb ik een iets zwaardere olie aanbevolen.

Ik zag dat je ook wat dingen opschreef voor Barney

Klopt. Ik schrijf de belangrijkste dingen op. Mensen krijgen heel veel informatie hier. De helft zijn ze vaak thuis alweer vergeten. Doseren en opbouwen zijn zo belangrijk voor het succes, daarom schrijf ik mijn adviezen altijd uit.

Zijn er nog andere dingen die je standaard bespreekt?

Het gebruik van wietolie en autorijden. In principe zou de olie het bekende gele stickertje moeten hebben wat ook op veel medicijnen zit. Die sticker geeft aan dat het middel de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Wel iets om duidelijk te maken aan mensen die nog nooit wiet hebben gebruikt.

En dan is de inschrijving compleet…

Ja, wij behandelen alles gegevens met de grootst mogelijke zorg en hanteren daarbij de privacywetgeving. Na de inschrijving, sturen we de gegevens naar ons hoofdkantoor in Leeuwarden. Die sturen een bevestiging naar de patiënt per mail en het proefzakje per post.

Daarna kan de patiënt desgewenst zijn ervaring over het proefzakje terugkoppelen, waarna we kijken of een andere olie wenselijk is. Vervolgens kan hij of zij bestellen via een beveiligd gedeelte op de website. Daar staan veel soorten, van heel licht naar bijna puur. We vinden altijd wel een goede olie met een werkzame dosering. Daar zijn we van overtuigd.

Volgende keer vertelt Barney over het ontvangen van zijn proefzakje en hoe het werkt. En we kijken hoe dat zakje bij hem is gekomen.

Meer weten over Suver Nuver? Klik dan hier.

[Openingsfoto: shutterstock/Miss Nuchwara Tongrit]