(advertenties)
(advertentie)

Maandag vond de regiezitting plaats in het proces tegen Rinus Beintema voor het overtreden van de Opium- en Geneesmiddelenwet. Rinus is blij dat het eindelijk zover is. Hij wil cannabis legaliseren en ziet deze rechtsgang als een mooi instrument voor de goede zaak.

“Binnenkort gaan de overheid en ik een interessant potje schaken. En op dit moment ben ik alvast het schaakbord in elkaar aan het zetten”. Zo omschreef Rinus eerder het proces dat justitie momenteel tegen hem optuigt.

Op 23 augustus 2018 vond hiervoor de eerste ontmoeting plaats. Tijdens een verhoor door Hennepteam Noord-Nederland moest Rinus zich moest verantwoorden voor zijn werkzaamheden. Hierop besloot justitie een proces tegen hem te starten.

Maandag 18 november 2019 vond de eerste regiezitting plaats dat dient ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling. De eerste schaakstenen zijn in beweging.

Drie jaar carte blanche

Maandag vond de regiezitten plaats in het proces tegen Rinus Beintema. [Foto: still uit item Omrop Fryslan]

Stichting Suver Nuver uit Leeuwarden levert wietolie aan 14.000 mensen. Daarnaast heeft de stichting 20.000 donateurs die hun doel ondersteunen, namelijk wiet legaliseren. En dan met name wietolie, omdat zoveel mensen daar om allerlei gezondheidsredenen baat bij hebben.

Om dit doel te verwezenlijken speelt Rinus al sinds de oprichting van Suver Nuver in 2015 open kaart. Vanaf het begin provoceert hij de wet door openlijk mensen te helpen die profijt hebben bij de heilzame werking van het cannabisextract.

Hij verwachtte dat het Openbaar Ministerie veel eerder in actie zou komen. Dat duurde maar liefst drie jaar. Drie jaar waarin Rinus zijn gang kon gaan. Mede dankzij voormalig burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, die de stichting een warm hart toedraagt. Maar bovenal vanwege de enorme behoefte naar een natuurlijk middel dat veel mensen met uiteenlopende kwalen helpt.

“Ik weet niet zo goed waarom wij tot nu toe niet zijn tegengehouden”, zei Rinus eerder tegen Mediwietsite. “Ik ben namelijk altijd transparant geweest over de doelstelling van Suver Nuver. Namelijk patiënten samenbrengen en toegang verschaffen tot wietolie. Ook ga ik altijd in gesprek met de gemeentes waar wij locaties openen. En er is zeker al 40 keer iets over ons gepubliceerd in de landelijke media”.

Gisteren was het dan eindelijk zover en zat Rinus voor het eerst in de rechtszaal. Een moment waar hij lang naar uit keek.

Dossier Edelhert

In HighLab wordt wiet getest; een van de vele schaakstukken die Rinus op het bord zette om het kromme Nederlandse beleid te duiden.

De afgelopen drie jaar gebruikte Rinus Beintema ook om een groot internationaal netwerk op te bouwen met wetenschappers, medici en politici. In zijn Medican Campus brengt hij kennis over medicinale cannabis samen. Hij richtte zelfs een testlab op om wiet te testen; iets dat verboden is in Nederland.

Alles met maar één doel: laten zien dat er meer dan voldoende draagvlak is voor legale wiet.

Alles met maar één doel: laten zien dat er meer dan voldoende draagvlak is voor legale wiet. Op zijn minst voor mensen die er medicinaal baat bij hebben. Het werd een enorm dossier. Dossier Edelhert gedoopt.

Tijdens de regiezitting maandag werd al snel duidelijk dat het Openbaar Ministerie de werkwijze en motieven van Suver Nuver en Rinus niet wil veroordelen. Ook staan de activiteiten van de zeven social club staan niet onder verdachtmaking.

Daarom ziet het OM geen noodzaak om ex-burgemeester Crone als getuigen te horen. Ook de andere 45 getuigen, waaronder 40 afnemers van wietolie die Rinus’ advocaat Tim Vis aandroeg, zijn allemaal overbodig aldus de officier van justitie. Waar het om gaat is het verstrekken van wietolie en dat Rinus daarmee de Opium- en Geneesmiddelenwet overtreedt, zo bleek gisteren.

Wekelijks verstuurt Suver Nuver zakjes wietolie naar mensen die daar veel baat bij hebben. Rinus wil dit zo snel mogelijk legaal doen.

“Via de website wordt expliciet aangegeven voor welke medische aandoeningen de wietproducten kunnen worden gebruikt”, zegt de officier van justitie. Advocaat Vis weerlegt dit. “Het wordt niet als geneesmiddel gepromoot, maar als natuurlijk middel dat in sommige gevallen verlichting kan brengen.” En dat klopt. De stichting weerhoudt zich van medische claims.

Wordt vervolgd over twee weken

Opmerkelijk is dat de officier van justitie aangaf niet uit te zijn op zware straffen en hoge boetes. Het proces dient als een proefproces.

Dat klinkt positief want hierdoor lijkt er wel degelijk aandacht voor Rinus’ doel. Dat geeft hoop, want hij wil niets liever dan in een legale setting verder gaan.

Over twee weken gaat het proces verder. Dan doet de rechtbank uitspraak over het wel of niet horen van alle getuigen. Wanneer het proces zelf start is nog niet duidelijk.

[Openingsfoto: Global Eye – Steven Kompier]