(advertenties)
(advertentie)
Het is niet gemakkelijk om angstige patiënten – die jarenlang zijn voorgelogen door de overheid – te overtuigen van de geneeskracht van cannabis. Maar Rinus Beintema doet het. Na het openen van social cannabis clubs in Friesland en Groningen breidde hij uit naar Zwolle. Ook daar wordt zijn initiatief met open armen ontvangen door patiënten en wordt hij met rust gelaten door wetshandhavers. Wat is zijn volgende stap?

Positieve boost Groningen zorgt voor uitbreiding Zwolle

De social club Groningen – die naast het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is gelokaliseerd – en de positieve houding van de Groninger politiek waren voor mij een persoonlijke boost om dit legalisering project door te blijven zetten. Gesterkt door deze feiten besloot ik dat we een driehoek in het Noorden gingen realiseren en begon de zoektocht naar een geschikte locatie.

Onze voorkeur ging uit naar Zwolle in de provincie Overijssel.

Na enkele dagen zoeken vonden wij een prachtige kleine locatie gelegen aan de Thorbeckegracht te Zwolle. Na wederom  open kaart te hebben gespeeld met de makelaar en eigenaar met betrekking tot onze werkzaamheden kregen we ook in Zwolle groen licht om van start te gaan met de social club Zwolle.

Gezellige opening Zwolle met Wernard Bruining

Ruim voor de opening – op 1 juli 2016 – werd door de lokale krant Stentor melding gemaakt van onze komst naar Zwolle. Leuk aspect hierbij was dat de journalist ditmaal ook aan coffeeshops vroeg wat zij van de komst van social club Zwolle vonden. De reactie van de coffeeshops was erg positief. Ze zien het als een aanvulling op de recreatieve sector.

Voor de officiële opening van de club in Zwolle heeft Rinus cannabisgoeroe Wernard Bruining bereid gevonden.

Voor de officiële opening van de club in Zwolle heeft Rinus cannabisgoeroe Wernard Bruining bereid gevonden.

Voor de officiële opening in Zwolle heb ik Wernard Bruining gevraagd. Persoonlijk heb ik veel bewondering voor wat deze man reeds heeft betekend voor de cannabisbranche. Maar vooral voor zijn werkzaamheden met betrekking tot het bekend maken van de medicinale toepassingen van wietolie.

Wernard stemde toe. Zo hebben we samen met vele andere Zwollenaren er een gezellige middag van gemaakt.

Bijzondere eerste bezoekers

Het nieuws over de opening van de derde social club zorgde voor een golf van reacties vanuit het hele land. De Facebookgroep ontplofte – opnieuw – en de aanvragen voor proefzendingen stroomden in hoog tempo onze mailbox binnen.

Een proefzakje met - poulaire - cannabismedicijn van de social club van Rinus. [Foto: Facebook]

Een proefzakje met – poulaire – cannabismedicijn van de social club van Rinus. [Foto: Facebook]

De eerste twee bezoekers die – een uur voordat de inloopmiddag begon – bij ons voor de deur stonden waren van de belastingdienst. Voor een kennismakingsgesprek zo zeiden ze. Omdat wij een open en transparant beleid voeren heb ik de heren netjes antwoord gegeven op de vragen die ze mij stelden.

Toen beide heren de lange rij wachtenden voor de deur zagen staan zijn ze vertrokken. Zij merkten op dat er zo te zien erg veel vraag bestaat naar een betrouwbaar adres voor informatie op dit gebied. Ook in Zwolle heeft justitie en/of de gemeente ons tot nu toe geen strobreed in de weg gelegd.

Verlagen van de hoge drempel

In Zwolle is het mij wederom opgevallen hoe hoog de drempel is voor de gewone mens om over de medicinale toepassingen van wiet(-olie) te praten. Laat staan om het zelf te gaan uitproberen. Dankzij de eerlijkheid van de journalisten van Stentor en RTVOost durfden veel mensen toch de stap te zetten – en kwamen zij in grote getale naar de social club Zwolle voor informatie.

Een mooi voorbeeld – en typerend voor deze regio – is dat iemand die langskwam om lid te worden spontaan mee ging helpen in de social club Zwolle. Dit om de grote toestroom van mensen in goede banen te leiden.

Het aanbieden van een gratis proefzakje is voor velen een prima uitkomst. Ze kunnen het middel dan eerst kosteloos en zonder enige verplichting uit proberen.

Bijzonder samenbrengen van gelijkgestemden

De wijze waarop mensen dichterbij elkaar komen door dit project is heel bijzonder en mooi te noemen. Door ziekte en/of pijn zoeken veel mensen naar alternatieve geneeswijze. Ze hopen dat de wietextracten hen verlichting biedt en dat schept een band.

Zodra ze dan ook nog eens menselijk behandeld worden en kennis maken met de sociale manier waarop wij werken, heeft dat als direct gevolg dat deze mensen zich als een ambassadeur opwerpen voor onze werkzaamheden. De hele buurt zal weten hoe professioneel en lief ze behandeld zijn. En hoe goed wietolie ze geholpen heeft.

Doorzetten voor legalisering van “normale” wietplant

De propaganda van deze overheid heeft er in de afgelopen 20 jaar voor gezorgd dat veel mensen terughoudend en angstig zijn voor de criminele cannabisbranche. Door mensen op een positieve manier kennis te laten maken met cannabisextracten hoop ik dat er meer inzien dat de wietplant gewoon legaal dient te zijn.

Vol goede moed gaan wij dan ook verder met het social club project en hopen we begin volgend jaar nog een aantal vestigingen te openen. Ook kunt u ervan op aan dat er een aantal ludieke acties zullen gaan plaatsvinden, shock-and-awe tactieken werken in politiek Nederland vaak prima.