(advertenties)
(advertentie)
Rinus Beintema startte na zijn carriére als wietkweker met een Social Club in Friesland. Ondanks onverwachte drukte besloot Rinus tóch uit te breiden naar Groningen. In dit stuk legt hij uit hoe dat gegaan is en hoe de – lokale – politiek zijn initiatief verwelkomde in de stad.

Ondanks drukte toch uitbreiden

De Social Club – Suver Nuver – Friesland groeide snel. Na de Friese media-aandacht ontstond er een moment waarbij onze organisatie alle zeilen bij moest zetten om de problematiek die dergelijke groei met zich meebrengt te kunnen bijbenen.

Toch besloot ik om te gaan uitbreiden naar Groningen vanwege de grote vraag naar informatie – omtrent de werking van medicinale toepassingen van wietolie. We hebben in ons netwerk rondgekeken en hadden al snel de geschikte franchisenemer bereid gevonden om ons legalisatieproject te ondersteunen vanuit Groningen.

Meer media bij opening Social Club Groningen

Penningmeester van de Social Clubs Johan Meines bij de officiële opening in Groningen - tevens zijn laatste openbare media-optreden door zijn ziektebeeld.

Penningmeester Johan Meines bij de officiële opening in Groningen – tevens zijn laatste openbare media-optreden door zijn ziektebeeld.

Ditmaal besloten we om de lokale media – dagblad van het Noorden en RTVNoord – een week van tevoren in te lichten over onze plannen voor uitbreiding aldaar. Dankzij het meedenken van Steven Kompier van CannabisNewsNetwork (CNN) publiceerde Dagblad van het Noorden (DVHN) een aankondiging van onze komst.

Lokale televisie-omroepen lieten niet lang op zich wachten. We vonden zelfs de Groningse nachtburgemeester bereid om de officiële opening te komen doen. Dit was tevens het laatste openbare media-optreden van onze penningmeester Johan Meines die alle drukte er – mede vanwege zijn ziektebeeld – niet meer bij kon hebben.

Onverwachtse aandacht voor de club

De aankondiging van DVHN was opzienbarend te noemen en niet wat wij ervan verwachtten.
Gratis wiet? Bij de Social Club? Dat was natuurlijk niet het geval. Sterker nog, er wordt niets verkocht in de Social Clubs. Er wordt alleen informatie verstrekt. Gelukkig viel de opkomst van Groningers die gratis wiet zochten mee en was het een leuk moment.

Rinus heeft de unieke positie met rust gelaten te worden ondanks zijn provocatieve initiatief.

Rinus heeft de unieke positie met rust gelaten te worden door de politie en overheid ondanks zijn provocatieve initiatief.

De politiek in Groningen werd van onze komst op de hoogte gesteld door een kleine lokale politieke partij die de moeite heeft genomen om kennis te maken met ons initiatief. Ook de Groningse reactie op het nieuws van onze komst was opmerkelijk te noemen. Er volgde namelijk een persbericht waaruit bleek dat de Groninger gemeenteraad ons geen strobreed in de weg ging leggen. Ze zagen geen reden om ons als informatiecentrum tegen te moeten houden.

Groei in Groningen

In Groningen is het Friese initiatief ook succesvol en zorgt de opening van het informatiecentrum daar voor een toename aan lidmaatschapsaanvragen.

In Groningen is het Friese initiatief ook succesvol en zorgt de opening van het informatiecentrum daar voor een toename aan lidmaatschapsaanvragen.

Ondertussen kwamen er steeds meer patiënten naar onze inloopmiddagen om kennis te maken en te vragen hoe wij te werk gaan bij de verstrekking van medicinale wietolie. Doordat de wietolie meer dan 50% van de patiënten op meer of mindere wijze verlichting bracht, steeg het aantal leden gestaag.

De mediacampagne die ik vanaf 1 januari 2016 ben gestart wierp duidelijk zijn vruchten af en de hoeveelheid werk bleef evenredig meegroeien. Gelukkig hebben we aan vrijwilligers geen gebrek en door de vele handen van al deze mensen konden we goed anticiperen op de werkzaamheden.

Veel steun voor cannabis community-building

Het leuke van dit legalisatie-project is dat er uit het hele land steunbetuigingen komen voor onze werkzaamheden. Ook bieden veel mensen hun hulp aan om ons te steunen. Het is als het ware community-building wat wij aan het doen zijn. Met als duidelijke doelstelling: legalisering van zowel medicinaal dan wel recreatief gebruik van cannabis.

De opening van Social Club Groningen zorgde – wederom – vrijwel direct voor een toename van lidmaatschapsaanvragen en aanvragen voor een sample gratis wietolie.

Onlangs is RTV Noord bij de club en een aantal patiënten langsgeweest om het succes en de noodzaak van ons initiatief in kaart te brengen: