(advertenties)
(advertentie)
‘De entree van grote cannabis-bedrijven uit Noord-Amerika in de EU komt op stoom’, schreven wij in september; en nu is er geen ontkomen meer aan. Het Canadese Tilray verovert in rap tempo de Europese medicinale cannabis-markt en voorziet inmiddels vier landen op het continent van hun farmaceutische wietproducten.

Tsjechië

Nederlandse Bedrocan-wiet is er al een tijdje niet meer gewenst. Het Tsjechische State Institute for Drug Control (SUKL) liet onlangs weten dat de aanbesteding voor het aanleveren van medicinale cannabis aan Tsjechische apotheken gewonnen is door Elkoplast Slusovice. Maar nu blijkt er (nog) een andere kaper op de kust deze aanbesteding te hebben veroverd.

Het Canadese Tilray – pionier op het gebied van onderzoek naar medicinale cannabis, productie en distributie ervan – is het eerste Noord-Amerikaanse bedrijf dat haar gedroogde cannabis-producten de Tsjechische republiek in mag brengen voor landelijke distributie. De producten zullen worden geïmporteerd via Annabis s.r.o., een producent van op cannabis-gebaseerde dermatologische producten.

Binnenkort liggen deze planten wellicht (gedroogd) in Tsjechische apotheken. [Foto: Tilray.com]

‘Gezien we eraan werken medicinale cannabis beter bereikbaar te maken binnen de Europese Unie (EU), is Tilray er trots op de eerste [Noord-Amerikaanse, red.] leverancier te zijn van gedroogde medicinale cannabis-producten voor Tsjechische patiënten’, zegt CEO Brendan Kennedy. Daarmee wordt Tsjechië het vierde Europese land waar Tilray haar producten afzet.

Beperkt assortiment

Veel variatie brengt Tilray niet in het Tsjechische zorgapparaat. Na de vereiste lab-testen zullen er om te beginnen twee Tilray-producten in Tsjechische apotheken, ziekenhuizen en klinieken verkrijgbaar zijn. Tilray Whole Flower THC 10 : CBD 10 – met een uitgebalanceerd gehalte delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD); en Tilray Milled Cannabis THC 16 – een voorgemalen THC dominant product. Beide producten zijn bovendien volgens de strenge eisen van het farmaceutische GMP-keurmerk geproduceerd.

Vooralsnog staat de Tsjechische wet enkel gedroogde cannabisproducten toe, maar de recente verkiezingen brachten drie kritische onderwerpen terug op de agenda: alternatieve gebruiksvormen toestaan (bijvoorbeeld wietolie), strenge en hinderlijke regels om het te mogen voorschrijven versoepelen en de vergoeding voor cannabis vanuit zorgverzekeraars regelen.

EU veroveren

In oktober werd Tilray Duitslands eerste leverancier van full spectrum cannabisolie. Oraal in te nemen cannabisproducten die al in Kroatië en Cyprus werden verstrekt. Deze zijn ook al verkrijgbaar in Noord- en Zuid Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland; waar Tilray een breder assortiment medicinale cannabisproducten mag aanbieden.

In het Portugese mega-centrum wordt ook aandacht geschonken aan onderzoek en ontwikkeling. [Foto: Tilray.com]

Het Canadese bedrijf investeert flink in haar uitbreiding op de Europese markt, in antwoord op de onbeantwoorde behoefte aan kwalitatieve medicinale cannabis. Vanaf begin 2018 zal Tilray heel Europa bedienen vanuit een gecentraliseerde mega-campus in Cantanhede, Portugal.

Tilray investeerde daar eerder dit jaar 20 miljoen euro in een centrum waar GMP-gecertificeerde cannabis gekweekt, verwerkt, verpakt en vanuit gedistribueerd zal worden naar de Europese markt. Een deel van het BIOCANT research park is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoelt als een hub om onderzoek en ontwikkeling door heel Europa te kunnen ondersteunen.

[Openingsfoto: Tilray.com]