(advertenties)
(advertentie)
Bedrocan, de enige goedgekeurde medicinaal wietkweker in Nederland, levert hun gecontroleerd gekweekte cannabis aan diverse Europese landen. Hun export naar Tsjechië om aldaar de apotheken te bevoorraden was echter van korte duur, gezien het lokale Elkoplast daar nu de aanbesteding voor heeft gewonnen.

Aanbesteding

Het Tsjechische State Institute for Drug Control (SUKL) liet onlangs via landelijke media weten dat de aanbesteding voor het aanleveren van medicinale cannabis aan Tsjechische apotheken gewonnen is door Elkoplast Slusovice. Daarmee komt een einde aan de import van mediwiet uit Nederland, van de Veendamse staatskweker Bedrocan.

Elkoplast was de enige bieder in de aanbesteding, maar voldoet wel aan de voorwaarden van het contract. De plastic en metaal-verwerker had eerder een soortgelijk contract met het staatsinstituut, maar dat werd begin 2016 door SUKL geschrapt wegens het ontbreken van een kweekvergunning.

Om de ‘droge periode’ te overbruggen vroeg Tsjechië om Nederlandse cannabis. [Foto: shutterstock/per-bengtsson]

Neder-mediwiet

Door het schrappen van dat contract ontstond een serieuze medicinale wiet-schaarste in het land. Gezien het bedrijf – net als Bedrocan in Nederland – een monopolie genoot en er dus geen producent klaarstond om het plotseling ontstane gat te vullen.

Om dit dal te overbruggen werd wel medicinale cannabis van het Nederlandse Bedrocan geïmporteerd, maar lang niet genoeg.

Van februari tot eind mei was er daarom zelfs even helemaal geen cannabis te krijgen in de Tsjechische apotheken; en toen het er wel was betaalden patiënten er belachelijk hoge bedragen voor.

SUKL organiseerde eerder twee aanbestedingen – in oktober 2016 en januari 2017 – maar vond toen geen geschikte leverancier.

Cannabis-contract

Volgens het nieuwe contract zal Elkoplast 40kg medicinale cannabis aanleveren voor 139 kroon (5,34 euro) per gram inclusief belasting, waarvan de eerste levering over ongeveer 10 maanden wordt verwacht. Voor het zo ver is dient het bedrijf echter eerst de vergunning voor het kweken van medicinale cannabis nog officieel rond te krijgen.

Het is nog even wachten op de officiële vergunning om de cannabis daadwerkelijk te mogen kweken. [Foto: shutterstock/Creative Family]

Het ontbreken van deze vergunning was in eerste instantie de reden voor het schrappen van het contract door de staat, vlak na de eerste van vier beloofde leveringen. Volgens de eigenaar van Elkoplast, Ladislav Krajca, zal zijn bedrijf nu wel aan alle eisen voldoen: ‘De eisen voor cannabis-leveringen worden alsmaar strenger, maar we zullen er wel aan voldoen’, zegt hij tegen een Tsjechische krant. Voordat het contract geschrapt werd leverde het bedrijf de wiet overigens voor de helft van de huidige prijs, 68 kroon inclusief belasting.

Mediwiet in Tsjechië

In Tsjechië raak je niet snel aan medicinale cannabis. Enkel bepaalde groepen patiënten met kanker, multiple sclerose (MS) en HIV mogen met een elektronisch recept van de dokter mediwiet kopen bij de apotheek. Elke patiënt mag tot 180gram wiet per maand aanschaffen en er zijn maar iets meer dan 20 artsen bevoegd om cannabis voor te schrijven.

[Openingsbeeld: Bedrocan]