(advertenties)
(advertentie)
Een gloednieuwe serie over een medicinale cannabis-dispensary laat zien hoe streaming-gigant Netflix mediwiet omarmt. Join(t) de club – origineel: Disjointed – draait volledig om Ruth’s Alternative Caring, een idealistische cannabisapotheek onder leiding van een komische wietactiviste en haar zakelijke zoon.

Serieus hilarisch

Het is dan wel een ouderwetse komedie-serie, het belang van medicinale cannabis in de moderne samenleving voert een serieuze ondertoon in Netflixs nieuwste sitcom. ‘Join(t) de club’ speelt zich af in en rondom Ruth’s Alternative Caring, een medische wiet dispensary die wordt gerund door een legendarische wietactiviste van de oude stempel (Ruth) en haar hoogopgeleide – en stuk zakelijkere zoon – Travis.

(v.l.n.r.) Zoon Travis, huiskweker Pete en legendarische wietactiviste Ruth zijn de draaiende motor achter ‘Ruths Alternative Caring’

De serie is geregisseerd en geproduceerd door Chuck Lorre, het genie achter sitcoms als de ‘Big Bang Theory’ en ‘Two and a half men’, en is enkel te streamen via Netflix. Sinds de lancering op 25 augustus staan er 10 afleveringen van online maar volgens filmsite IMDB zijn er al 20 van opgenomen.

Goed imago

Voor sommigen lijkt het misschien nietszeggend, zo’n serie over medicinale cannabis. Toch is het erg belangrijk dat het bestaat. Netflix maakte eerder al series beschikbaar over cannabis, zoals Weeds en Cannabis; maar deze waren verre van activistisch en gingen meer om de illegale handel in de plant. Join(t) de club werkt echter aan een onvermijdelijk beter imago van (medicinale) cannabis op de effectiefste manier, laten zien hoe het écht werkt.

In de serie komen klanten van de dispensary voorbij met verschillende klachten. Wat hierbij opvalt is dat de nadruk vooral ligt op mentale aandoeningen. Een voorbeeld is de beveiliger van de dispensary, Carter. Hij is een oorlogsveteraan met posttraumatische stressstoornis (PTSS), die gaande de afleveringen z’n heil vindt in een vaporizer-pen.

De behandeling van overspannen moeder Maria, die kind aan huis wordt bij Ruth, laat zien hoe medicinale cannabis goed kan integreren in een gezinssituatie; en je geen slechte moeder hoeft te maken. Dit verzinnen die scriptschrijvers natuurlijk niet allemaal zelf, er zijn diverse experts uit de industrie benaderd om als cannabisconsultants op te treden voor de productie. Zo is bijvoorbeeld Dr. Dina, medische wiet-adviseur van onder andere Snoop Dogg, betrokken bij de creatie.

Normalisering

Met dergelijke scenario’s is Join(t) de club een van de eerste semi-realistische series over medicinale cannabis. Want naast dat het meeste uit de serie volledig berust op waarheden – en je jezelf er écht in kan gaan herkennen – is er natuurlijk ook ruimte voor absurditeit – zoals pratende wietplanten. Het blijft immers een sitcom.

Het is in elk geval een voorloper als het gaat om het normaliseren van mediwiet en wij hopen daarom dat er nog veel seizoenen van worden gemaakt. Je kijkt de eerste tien afleveringen van de serie nu op Netflix en je ziet de officiële trailer ervan hieronder:

[Beeld: Netflix]