(advertenties)
(advertentie)
Het beursgenoteerde Canadese Tilray is één van de grootste spelers op de internationale (medicinale) cannabismarkt. Opnieuw slaan de Canadezen een grote slag: vanaf volgende week wordt de enorme Duitse markt – meer dan 80 miljoen mensen – bediend met hun ‘full-spectrum medical cannabis extract products’.

Duitse megadeal

‘Opnieuw een strategische mijlpaal’, noemt CEO Brandon Kennedy, Tilrays deal met de Duitse farmaceutische groothandel NOWEDA en service provider Paesel + Lorei. Duitsland is de tweede grootste farmaceutische markt op de wereld en NOWEDA levert bijna 160.000 verschillende producten aan meer dan 9000 Duitse apotheken, die ook eigenaar zijn van het bedrijf middels een corporatie.

Medicinale cannabis is sinds maart 2017 gelegaliseerd bij de Oosterburen. De wet staat therapeutisch gebruik van cannabisproducten toe bij ziekten als chronische pijn, kanker, multiple sclerose en tegen de bijwerkingen van  chemotherapie. Belangrijk is ook dat de zorgverzekeraars die behandelingen moeten vergoeden.

Full spectrum THC en THC/CBD

Al vanaf volgende week worden de full spectrum cannabis extracten uit Canada – zowel CBD als THC wietolie – gedistribueerd in Duitsland, ‘een belangrijke markt voor Tilray’ volgens Kennedy. ‘Dit is alweer een strategische mijlpaal voor ons bedrijf dat mikt op internationale uitbreiding van medicinale cannabis over de wereld. We zijn trots dat we de eerste leverancier zijn die landelijk wietolie aanbiedt aan Duitse patiënten’, verklaart de CEO in een persverklaring.

Van de cannabisolie komen twee varianten beschikbaar voor de Duitsers: eentje met enkel delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en eentje met cannabidiol (CBD). Beide zogeheten full spectrum extracts, wat wil zeggen dat ze toegevoegde actieve cannabinoïden en terpenen bevatten naast THC en CBD. En in tegenstelling tot gedroogde wiettoppen worden extracten geconsumeerd door orale inname of verdampen (vaporizen).

Grote spelers

Het zijn geen kleine spelers waarmee Tilray een deal heeft gesloten. NOWEDA heeft haar hoofdkwartier in Essen en daarnaast nog 21 vestigingen in de rest van Duitsland. De jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 6 miljard euro, wat het bedrijf tot één van de grootste farmaceutische groothandels maakt.

De tweede partner Paesel + Lorei is gevestigd in Rheinberg en actief in de farmaceutische industrie sinds 1961 als groothandel, distributeur en logistieke provider. ‘De onderneming heeft grote ervaring met het importeren, opslaan en veilig transporteren van narcotica door Duitsland.’

Wetenschappelijke samenwerking

Tilray zet zich ook stevig in op wetenschappelijk terrein door samenwerking met leidende wetenschappers in de hele wereld, inclusief Duitsland. CEO Brendan Kennedy: ‘Ons doel is om Duitsland tot een globaal centrum van excellente cannabinoïden-onderzoek te maken.’

In Canada werkt het bedrijf al nauw samen door middel van klinische proeven (op echte mensen dus) met ziekenhuizen en universiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van epilepsie en posttraumatische stress. In Australië heeft Tilray een partnerschap met de universiteit van Sydney en de regering van New South Wales om het effect van medicinale cannabis op misselijkheid en overgeven veroorzaakt door chemotherapie te onderzoeken. Verder hebben de Canadezen ook al belangen in Portugal en Nieuw-Zeeland.