(advertenties)
(advertentie)
De legalisering van wiet maakt de cannabis-industrie één van de snelst groeiende markten wereldwijd. Dit blijft niet onopgemerkt, zelfs niet door mensen die altijd fel tegen wiet zijn geweest. Voormalig politiechef en anti-wietman Julian Fantino is daar één van, hij nam onlangs een positie aan als directeur bij een groot medicinaal cannabis-bedrijf.

Omgekeerd als een wietblad

Na een lange carrière als politiechef in Toronto en politicus bij de conservatieve partij in Canada – waar hij anti-cannabisbeleid steunde met de gevangenneming van vele jonge Canadezen tot gevolg – is Julian Fantino nu voornemens z’n zakken te vullen op de legale cannabismarkt in het land.

Onlangs werd Fantino aangesteld als CEO van medicinaal wietbedrijf Aleafia uit Vaughn, Ontario. Zelf zegt hij van mening te zijn veranderd nadat hij ontdekte hoe medicinale cannabis veteranen helpt. Toch heeft hij zijn draai wel opvallend snel genomen, gezien hij twee jaar terug nog ernstig tegen wiet was.

‘Ik ben volledig tegen de legalisering van marijuana’, schreef de man in 2015 nog op twitter:

In dat jaar liet bovendien hij op z’n Facebook-pagina weten ertegen te zijn om legale cannabis in wietwinkels (dispensaries) beschikbaar te maken. Hij zegt erover: ‘Het is simpelweg verkeerd en brengt de gezondheid en veiligheid van onze kinderen en samenleving in gevaar.’

Hypocrisie

Voordat hij financiële kansen zag in de cannabis-industrie, vergeleek Julian Fantino de legalisering van cannabis met het legaliseren van moord. ‘Ik denk dat we moord dan kunnen legaliseren, dan hebben we ook geen moordzaak’, zei hij als antwoord op het feit dat de legalisering van cannabis criminaliteitscijfers verlaagt.

Deze hypocrisie blijft natuurlijk niet onopgemerkt; en CBC radiopresentatrice Carol Off confronteerde Julian ermee in een recent interview. ‘Mensen zijn de cel ingegaan, zijn naar de gevangenis gestuurd met straffen van zes maanden die de rechtbank hen móest geven door een wet die jij hebt gesteund terwijl je wist, volgens wat je ons hebt verteld, dat het iets is waar veteranen baat bij hebben’, zegt ze tegen Fantino. De wet waarover ze het heeft, de C-10, verplichtte rechters een celstraf van zes maanden te geven aan iedereen die – zelfs minder dan zes – wietplanten kweekte.
Embed from Getty Images

Opiaten

Zelf probeerde hij nooit eerder wiet, maar zou het doen als het zou worden voorgeschreven door een dokter. Immers steunt hij de recreatieve wietmarkt (nog) niet, maar enkel door artsen voorgeschreven mediwiet. Een ironisch feit is dat Fantino zegt dat zijn bedrijf hoopt ‘onderdeel te zijn van de oplossing voor de opiatencrisis’, een dodelijke verslavingsgolf aan farmaceutische pillen die woedt in Noord-Amerika.

Als de man ook maar een idee zou hebben van de oorsprong van de opiatencrisis zou hij weten dat een doktersrecept geen garantie is voor de veiligheid van een middel. Het zijn tenslotte artsen die te gemakkelijk Fentanyl en andere dodelijke en verslavende opiaten voorschrijven, waardoor de opiatencrisis überhaupt is ontstaan. Dit wil niet zeggen dat door een dokter voorgeschreven wiet per sé gevaarlijk is, maar wel dat Fantino z’n argumenten voor het veranderen van mening niet zo makkelijk standhouden.

[Openingsfoto: Facebook]