(advertenties)
(advertentie)
Na een jarenlange nul-tolerantie te hebben gehanteerd op het gebied van cannabis, gaat het Amerikaanse leger eindelijk overstag. Voortaan vragen zij niet meer aan rekruten of zij ooit wiet hebben gebruikt; in de hoop dat ze zullen kunnen voldoen aan de verhoogde rekruteringsquota.

Leger accepteert wiet

Goed nieuws voor de Amerikaanse overheid en rekruten die door het leger geweigerd zijn door de onterechte ban op een nuttige plant. Het Amerikaanse leger negeert voortaan namelijk of iemand in het verleden cannabis heeft gebruikt, zo lang ze het maar niet gebruiken als ze in dienst zijn. ‘Ervan uitgaande dat ze begrijpen dat ze het [cannabis, red.] niet kunnen gebruiken als ze bij het leger in dienst zijn, negeer ik het de hele dag door’, zegt de hoogste Generaal Jeff Snow tegen Associated Press.

Minder rekruten

Het nul-tolerantiebeleid dat het Amerikaanse leger altijd voerde brokkelt de laatste jaren langzaam af, met verhoogde rekruteringsquota en een kleiner wordende lijst van jonge Amerikanen die nooit cannabis hebben geprobeerd. Het komende jaar wil het leger tachtigduizend nieuwe rekruten binnen halen, maar met de recente trends ziet het ernaar uit dat ze het daar moeilijk mee gaan hebben; zeker als er niet wat vrijer met cannabis(-gebruik) wordt omgegaan.

In een rapport dat in 2016 in opdracht van Defensie werd samengesteld werd al gewaarschuwd voor de moeite die het leger zou gaan hebben met het vinden van rekruten. Dit kom ten eerste door een patroon waarin steeds minder Amerikanen zich vrijwillig opgeven voor het leger. Daarbij blijkt uit een schatting van het Pentagon dat 7 van de 10 jongeren niet eens aan de strenge eisen voldoet, al zouden ze zich vrijwillig aanmelden.

Eigen belang

Als gevolg daarvan werd in 2016 het cannabis-gebruik van 191 rekruten door de vingers gezien, zodat zij tóch bij het leger konden. Dit jaar zijn dat er al meer dan 500, wat suggereert dat het leger steeds opener tegenover cannabis staat.

Deze trend laat de veranderende tijdsgeest zien, maar is vooral een schouwspel van de behoefte naar nieuwe rekruten van het leger zelf. Drie jaar geleden was een restje THC in het bloed een zekerheid om de dienstplicht te ontlopen, zonder uitzonderingen. Maar met een toenemend aantal staten waar cannabis legaal is, wordt cannabisgebruik moeilijker te ontwijken. Dit merkte ook de FBI, toen het in 2014 het wietbeleid veranderde omdat ze geen hackers konden vinden die geen cannabis gebruikten.

Jongeren staan tegenwoordig niet bepaald in de rij om bij het leger te gaan. [Foto: shutterstock/PHOTOCREO Michal Bednarek]

Niet naar vragen

Voor het hoofd recruitment van de Amerikaanse luchtmacht, Luitenant Generaal Gina Grosso, is de screeningsmethode voor rekruten die mogelijk een geschiedenis hebben met cannabisgebruik makkelijk: niet naar vragen.

‘We hebben besloten te stoppen met het vragen naar cannabis-gebruik in het verleden op het niveau van de rekrutering’, vertelt ze het vakblad Military. ‘Laten we eerlijk zijn, wie telt er nu echt hoe vaak ze cannabis hebben gebruikt? Dus dat gaat gewoon van tafel.’ Naast cannabis is het Amerikaanse leger ook minder streng geworden op het gebied van fysieke en mentale gezondheid, tattoos en geschiktheid.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez – wietbladeren, kogels: shutterstock/Creative Family]