(advertenties)
(advertentie)
Australische mediwiet-bedrijven kunnen de lokale vraag nauwelijks aan, maar toch geeft de minister van volksgezondheid groen licht voor de export van medicinale cannabis-producten. Hij hoopt dat hij de industrie ermee helpt uitbreiden, zodat ook aan de lokale vraag door Australische mediwiet-bedrijven voldaan kan worden.

Mediwiet export

De medicinale cannabis-industrie in Australië verwacht een flinke groei, nadat groen licht is gegeven voor de export van mediwiet. Greg Hunt, de Australische minister van volksgezondheid, zegt over de beslissing: ‘Door plaatselijke producenten te helpen uitbreiden, verzekeren we een continue aanvoer van medicinale cannabis-producten hier in Australië.’

Hunt hoopt nu dat Australië ’s werelds grootste leverancier van medicinale cannabis wordt. In 2016 is mediwiet in het land gelegaliseerd, maar sindsdien hebben enkel 350 patiënten toegang tot legale medicinale cannabis gekregen.

Door de export van medicinale cannabis toe te staan hoopt de minister van volksgezondheid dat Australische bedrijven zodanig kunnen uitbreiden, dat ze ook de vraag van de lokale markt zullen aankunnen. [Afbeelding: shutterstock/Blablo101]

Artsen terughoudend

Dat zo weinig patiënten van mediwiet gebruik maken in het land heeft waarschijnlijk te maken met terughoudendheid van artsen om het middel voor te schrijven. Hunt vindt het begrijpelijk dat veel doktoren terughoudend waren een medicijn te adviseren dat pas recentelijk is goedgekeurd.

Hij verzekerde daarom de medische gemeenschap dat er vanuit de overheid totaal geen obstakels zijn om medische cannabis voor te schrijven. ‘Het is aan de individuele artsen – overheden zouden zich niet moeten mengen in de praktijk van individuele doktoren’, zegt hij.

‘We werken samen met de Australian Medical Association en het college van artsen om er zeker van te zijn dat doktoren goed geïnformeerd zijn. Zodat ze zeker weten of het wel of niet iets is waar een patiënt baat bij kan hebben’, vervolgt Greg.

Verstandige stap

De oppositie-voorman Anthony Albanese vindt het een verstandige stap vooruit dat Australië medicinale cannabis-producten gaat exporteren: ‘We weten dat het medicinale gebruik van cannabis gezondheidsproblemen kan verlichten. Als Australië in de positie is om op dit gebied te ondersteunen, moet het dat doen.’

Volgens ABC zal de regulering die de export van mediwiet-producten verbiedt worden aangepast zodra het parlement in februari haar taken weer hervat. Verder melden zij dat naast ‘gewone wiet’ ook wietolie, pleisters, sprays, zuigtabletten en pillen geëxporteerd zullen mogen worden.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]