(advertenties)
(advertentie)

Deze week lanceerde de Amerikaanse cannabisketen MedMen de eerste landelijke televisiereclame over mediwiet. De commercial toont op schitterende wijze de opkomst, onderdrukking en wederopstand van cannabis in de VS. Jesse Williams uit Grey’s Anatomy speelt de hoofdrol. En de clip werd geregisseerd door Oscar-winnende filmmaker Spike Jonze.

De twee minuten durende film maakt deel uit van de MedMen-campagne ‘The New Normal’ (het nieuwe normaal). Hiermee bevestigt de keten dat er geen weg meer terug is; medicinale, maar ook recreatieve cannabis zijn een zege voor de mensheid. Het is een medicijn voor vele ziektes en biedt ontspanning voor iedereen die dat nodig heeft.

In twee minuten wordt de bizarre geschiedenis van cannabis in de Verenigde Staten doorlopen. Het begint bij de eerste president van de VS. George Washington was groot voorstander van hennep en kweekte het zelf. Daarna breken de donkere jaren aan waarin het cannabisverbod van kracht wordt.

In dat gedeelte worden de racistische motieven overigens niet verzwegen;  de overheid misbruikte het cannabisverbod namelijk om grip te krijgen op de zwarte- en latino-gemeenschap. Daarna verandert de toon van de video nogmaals. Maar dit keer omdat er mooie tijden aanbreken; de wereld herontdekt het medicinale potentieel van de cannabisplant.

Schitterend weergegeven en daarom de moeite van het delen waard. Bovendien kunnen we ons twee minuten vergapen aan hoe het er in Nederland uit had kunnen zien…