(advertenties)
(advertentie)

Chronische pijn is de voornaamste reden dat mensen medicinale wiet gebruiken. Gevolgd door stijfheid door multiple sclerose en chemotherapie-gerelateerde misselijkheid. Althans, dat blijkt uit een analyse onder Amerikaanse patiënten. Een andere uitkomst: ongeveer 85 procent van de redenen die patiënten gaven voor mediwietgebruik, wordt ondersteund door substantieel bewijs.

Een en ander kwam naar buiten na een analyse van patiënten uit 15 Amerikaanse staten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Health Affairs.

Er is overigens niet gekeken naar de resultaten van het mediwietgebruik. Men heeft dus geen cijfers over de effectiviteit van medicinale cannabis. Er is vooral gekeken naar het verband tussen bepaalde aandoeningen en wat wetenschappelijk onderzoek over die aandoeningen zegt. En daaruit blijkt dat de twee redelijk goed overeen komen.

“De meerderheid van de patiënten van wie we gegevens hebben, gebruikt cannabis voor redenen die de wetenschap sterk onderbouwt”, aldus Kevin Boehnke van de Universiteit van Michigan en hoofdauteur van de studie.

Ongeveer 85 procent van de redenen om medicinale cannabis te gebruiken, wordt ondersteund door substantieel bewijs. Twee derde van de 730.000 redenen om mediwiet te gebruiken, was overigens voor het behandelen van chronische pijn.

Dus, wie anno 2019 nog beweert dat cannabis geen medicijn is, kan met deze cijfers het zwijgen worden opgelegd.

[Openingsfoto: Shutterstock/Parilov]