(advertenties)
(advertentie)

Minister Bruins voor Medische Zorg kondigde deze week acties aan tegen het toenemende gebruik van zware, verslavende pijnstillers. Het gebruik van middelen als oxycodon en fentanyl neemt al jaren toe en diverse partijen luidden daarom de noodklok. Welke maatregelen Bruins precies gaat nemen is nog niet bekend. Een rol voor mediwiet is logisch. Maar denkt de politiek daar ook zo over?

Oxycodon en fentanyl zijn zware opioïde pijnstillers die pijnprikkels in de hersenen onderdrukken. De middelen zijn zelfs zo zwaar dat experts ze vergelijken met zware harddrugs zoals heroïne. Deze farmaceutische varianten geven weliswaar niet dezelfde roes, maar ze zijn wel heel verdovend en zwaar verslavend.

Ze werden voorheen alleen gegeven aan terminale kankerpatiënten. Maar de afgelopen tien jaar schrijven artsen ze ook ineens voor allerlei pijnklachten voor. Na een operatie bijvoorbeeld, of bij een botbreuk. Hierdoor komen steeds meer mensen in de problemen.

Het probleem in kaart

Het gebruik van oxycodon is de afgelopen 10 jaar met 80% toegenomen [Shutterstock/Steve Heap]

Sinds 2008 is het aantal Nederlanders dat oxycodon gebruikt gestegen van 93.000 naar 485.000. Een toename van maar liefst 80 procent. Het gebruik van fentanyl steeg van 65.000 naar 111.000; een toename van ruim 40 procent. En dat leidt tot problemen.

De bijwerkingen zijn heftig. Gebruikers kunnen last krijgen van obstipatie, maag-darmklachten, sufheid, duizeligheid, hoofdpijn, jeuk, slaapproblemen en psychische klachten. Bovendien is het middel verslavend en lukt het gebruikers vaak niet om zonder hulp af te bouwen. Patiënten die verslaafd raken, melden dat ze tijdens het afbouwen depressief zijn, inclusief suïcidale gedachten. Taferelen die de verslavingszorg doet denken aan het afkicken van heroïne.

Volgens experts is de grens tussen gebruik en misbruik lastig te stellen voor patiënten. Die raken dus eenvoudig verslaafd zonder dat ze het doorhebben. Bovendien kan langdurig gebruik leiden tot vergiftiging. Het aantal mensen dat hiervoor op de spoedeisende hulp of in het ziekenhuis belandt, neemt de laatste jaren toe.

De cijfers tonen dat artsen het vaak en makkelijk voorschrijven. Bovendien krijgen patiënten eenvoudig herhaalrecepten. De controle op het gebruik blijft ver achter bij hoe heftig het middel is. En daardoor sluipt ongewenst misbruik erin.

Medicinale wiet bestrijdt epidemie

Tien jaar geleden waren artsen nog terughoudend in het voorschrijven van deze middelen. Het verweer van de medische sector is dat vergrijzing de stijging verklaart. Dat is onzin volgens Marcel Bouvy. Hij is hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht. Volgens hem sloeg de terughoudendheid voor deze middelen tien jaar geleden om, omdat men wilde voorkomen dat patiënten te veel en onnodig pijn lijden.

“Een fabrikant van oxycodon speelde daar handig op in”, vertelt Bouvy aan NOS. Het Amerikaanse bedrijf Purdue Pharma overdreef de voordelen van het nieuwe product en verzweeg zoveel mogelijk de risico’s. De farmaceut betaalde er later een boete van 634 miljoen dollar voor. Maar daar stonden tientallen miljarden dollars omzet tegenover.

Veel mensen houden het bedrijf medeverantwoordelijk voor de opioïdenepidemie die momenteel gaande is in de Verenigde Staten. Daar is het probleem nog vele malen erger dan in Nederland en sterft jaarlijks een kwart miljoen mensen door verkeerd medicijngebruik met opioïden als voornaamste oorzaak.

Gelukkig is er in de VS een remedie ontdekt die de epidemie succesvol bestrijdt. Dit middel is helemaal natuurlijk, werkt pijnstillend, heeft geen bijwerkingen en is niet verslavend. De naam? Medicinale wiet.

Zegt het voort

Medicinale cannabis is legaal in 33 Amerikaanse staten. Hierdoor ontdekken steeds meer mensen de pijnstillende eigenschappen van wiet waardoor het aantal mensen dat opioïden gebruikt afneemt.  Patiënten geven namelijk steeds vaker de voorkeur aan dit natuurlijke alternatief. Bovendien helpt wiet bij het stoppen met opioïden. Men noemt het zelfs ‘the exit drug‘ ofwel het middel dat een uitweg biedt. Steeds meer artsen schrijven het voor en wetenschappers doen er in toenemende mate onderzoek naar.

Minister Bruins (r) onderneemt actie tegen opioïden-misbruik. Gaat mediwiet daarin een rol spelen? [Shutterstock/Nancy Beijersbergen]

Vanaf 1 maart 2019 moet een groep Nederlandse artsen, apothekers en ander experts gaan voorkomen dat wij hier ook een opioïdenepidemie krijgen. Minister Bruins heeft hen de opdracht gegeven om acties en maatregelen rondom opioïden in kaart te brengen en te coördineren. Hierbij gaat het onder meer om het geven van voorlichting en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Deze maatregelen moeten ertoe leiden dat artsen en gebruikers zich bewust worden van de risico’s en de alternatieven op het gebied van pijnstillers.

Of medicinale wiet hierin een rol gaat spelen is niet duidelijk. Maar het ligt in lijn der verwachting dat dit niet gebeurt. De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, is van de VVD. En deze partij heeft het niet op met cannabis. VVD minister president Mark Rutte noemt het zelfs ’troep’. Daarnaast hebben we een Nederland Huisartsen Genootschap dat niet pro-cannabis is. En ook het Nederlandse medicinale beleid rammelt aan alle kanten. Er is dus weinig draagvlak vanuit de politiek, terwijl dat wel zou moeten.

Draag bij aan de bewustwording dat cannabis geen vijand is, maar een heilzame vriend in de strijd tegen opioïden.

Daarom is het zaak dat Nederlandse artsen, apothekers en ander experts massaal kennismaken met de pijnstillende eigenschappen van cannabis. Een ieder kan daaraan bijdagen. Deel jouw kennis over medicinale cannabis met  je arts. Vertel over jouw ervaringen bij de apotheker. Zegt het voort en draag zo bij aan de bewustwording dat cannabis geen vijand is, maar een heilzame vriend in de strijd tegen opioïden.

[Openingsfoto: Sutterstock/Anupong pratom]