(advertenties)
(advertentie)

Op vrijdag 8 februari 2019 komen internationale politici en prominenten uit de cannabisindustrie bijeen in Parijs voor een eendaags evenement. Tijdens deze bijeenkomst gaat men kijken hoe een toekomstig medicinaal cannabisbeleid kan worden uitgerold in Frankrijk en de rest van Europa.

‘Cannabis Europe’ is de naam van de eerst, grote conferentie over de mogelijkheden van een medicinale cannabisindustrie in Frankrijk. De conferentie, die vorig jaar plaatsvond in Londen, strijkt in 2019 neer in het historische Maison de la Chimie te Parijs. En dat is niet zonder reden. Deze editie volgt namelijk op de aanbeveling van het Franse Geneesmiddelenbureau (ANSM) om het gebruik van medicinale cannabis te legaliseren.

Goede timing

De evenementen van Cannabis Europa trekken beleidsmakers van hoog niveau, spelers uit de industrie en internationale onderzoekers aan die graag inzicht krijgen in de fijne kneepjes van de Europese markt voor medische cannabis.

Het volgende congres vindt plaats in Frankrijk en zou wel eens een hele belangrijke kunnen worden voor Frankrijk én Europa. De wereldwijde medicinale cannabisindustrie ziet dit land namelijk als een cruciale markt, zowel qua omvang van de bevolking als de omvang van de mogelijkheden. En als Frankrijk met een groots, allesomvattend cannabisbeleid komt dan zullen andere landen snel volgen, zo verwacht men.

Leiders uit de hele wereld zullen daarom samenkomen om te bespreken hoe een toekomstige legale medische cannabisindustrie in Frankrijk kan werken.

De timing van deze conferentie is overigens vooruitziend, aangezien het Europees Parlement momenteel zijn standpunt over medicinale cannabis heroverweegt. Hierdoor kan Cannabis Europa in Parijs een van de meest cruciale cannabisevenementen van het jaar worden.

Frankrijk in voetsporen VK?

Als alles goed gaat komt dit binnenkort beschikbaar voor patiënten uit Frankrijk. [Shutterstock/CAPJAH]

Een dergelijke hervorming zou een belangrijke doorbraak betekenen voor patiënten die toegang willen krijgen tot medische cannabis in Frankrijk.

Want hoewel het land in 2013 medicinale cannabisproducten onder bepaalde voorwaarden legaliseerde, is er nog nooit een mediwiet-product in de schappen gekomen. Alleen Sativex heeft een vergunning. Maar omdat toezichthouders en de distributeur het niet eens worden over de prijs, is het nooit beschikbaar gekomen.

Hoog tijd voor een volgende stap dus. En als die stap er komt, zou dat wel eens verstrekkende, positieve gevolgen kunnen hebben. Frankrijk wordt namelijk algemeen beschouwd als het volgende grote Europese land dat waarschijnlijk beleidsveranderingen zal doorvoeren naarmate de wereldwijde trend naar legalisatie zich voortzet. Zeker na belangrijke ontwikkelingen in buurlanden, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Vorig jaar vond Cannabis Europa overigens plaats in Londen en slechts een maand later maakte de Britse regering bekend haar standpunt over mediwiet te willen herzien. Niet veel later legaliseerde het land medicinale cannabisolie. Daarom wordt de conferentie in Londen beschouwd als een cruciaal keerpunt in een decennialange campagne van zowel campagnevoerders als patiënten.

De Franse burger is er in ieder geval klaar voor. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat maar liefst 82 procent van de Franse bevolking voorstander is van het gebruik van medische cannabis. En ook steeds meer artsen willen mediwiet kunnen voorschrijven. Nu de regering nog.