Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Het lijkt erop dat het onderwerp ‘medicinale cannabis’ langzaam maar zeker op de agenda van de Europese Unie kruipt. Er komt namelijk geld beschikbaar voor onderzoek naar de medicinale eigenschappen van de cannabisplant. Een route die kan leiden naar een reeks wetten die medicinale cannabis mogelijk maken in de EU. Wat staat er allemaal te gebeuren?
Eind 2018 stemde gezondheidscomités binnen het Europees Parlement voor een ontwerpresolutie die gaat over het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. En let wel, hier zit de rechtstreeks verkozen wetgevende macht van de EU. De voorstellen in deze resolutie zijn inmiddels naar de uitvoerende macht gestuurd die ze in een concreet voorstel giet.
Om tot dat voorstel te komen, begonnen ambtenaren van de Europese Gemeenschap (EG) maandag 14 januari met een onderzoek naar de potentiële klinische voordelen van mediwiet en op cannabis gebaseerde medicijnen. Bovendien kijkt het onderzoek hoe mediwiet momenteel beschikbaar is voor patiënten in heel Europa.
Er is volgens de EG namelijk een groot te tekort naar wetenschappelijk bewijs naar de werking van medicinale cannabis. Die bewijzen zijn nodig om volgende stappen te nemen en om de neuzen van alle EU-landen dezelfde kant op te krijgen.
Het rapport, bedoeld voor beleidsmakers, sluit aan op de groeiende interesse in het onderwerp. Toch was de conclusie tamelijk negatief. Het EMCDDA stelt namelijk dat het bewijs voor de werking van medicinale cannabis te dun is. En dat is opmerkelijk omdat het in de Verenigde Staten, Canada en Israël momenteel regent met wetenschappelijke onderzoeken naar cannabis. Toch adviseert zij de EU om zelf meer onderzoek naar dit onderwerp te doen.
Dat dit onderzoek er nu komt en moet leiden tot een medicinaal cannabisbeleid is enigszins onverwacht, maar zeker goed nieuws.
Een mogelijke verklaring is dat de Europese cannabisindustrie over 9 jaar, in 2028 dus, naar verwachting 115,7 miljard euro bedraagt. En daarmee zou Europa de grootste legale cannabismarkt ter wereld worden. Om die raming te verwezenlijken is wel een eenduidig beleid nodig. En dat is nu nog lang niet het geval.
De EU bestaat uit 28 lidstaten die elk hun eigen cannabiswetten hebben. De verschillen zijn ook nog eens groot. Nederland en Duitsland hebben een mediwietbeleid terwijl andere landen zoals Cyprus en Hongarije er nog een strenge aanpak op na houden.
Gelukkig zijn er ook een hoop landen zoals Spanje, Portugal en Tsjechië, die heel progressief omgaan met cannabis. Een goed startpunt dus om op te gaan bouwen. Tel daarbij op datEU-wetgevers eindelijk wakker worden, door de gezondheids- en belastingvoordelen van cannabis. En dan is er best een goed starterspakket om mee aan de slag te gaan in Europa. In ieder geval wat betreft cannabis voor medicinale doeleinden.
En daarmee begint Europa eindelijk mee in de pas te lopen met de wereldwijde trend: legalisering van cannabis.
[Openingsbeeld: Shutterstock/Andrei Verner]