(advertenties)
(advertentie)

In deze aflevering van onze kweekserie, gaan we het hebben over de bloeifase. Een heel belangrijk stadium. Tijdens deze fase ontwikkelt de plant namelijk haar bloemen met daarin alle heilzame stoffen waar jij zoveel baat bij hebt.

Een wietplant doorloopt diverse fases. Na het ontkiemen heb je eerst een zaailing. Kort daarna breekt de groeifase aan. Hierin krijg je een sterke wietplant die klaar is om grote bloemen te maken. Die bloemen ontstaan tijdens de bloeifase; het laatste stadium van de plant. Daarna kan je oogsten en drogen, en beschik je weldra over zelf gekweekte mediwiet.

Voordat we verdergaan, blikken we terug op wat we tot dusver hebben besproken:

Wat is de bloeifase?

Wietplanten zijn éénjarige plantjes. Dat betekent dat ze in één seizoen (van het voorjaar tot aan het begin van het najaar) ontkiemen, groeien, bloeien en weer doodgaan. De natuur heeft er natuurlijk wel voor gezorgd dat wietplanten (en uiteraard alle planten) voor nageslacht zorgen. Dit gebeurt tijdens de bloeifase.

In de bloeifase gaan mannelijke en vrouwelijke wietplanten bloemen maken. De bloemen van mannelijke planten produceren stuifmeel. Daarmee kunnen ze de bloemen van vrouwelijke wietplanten bevruchten. Als een vrouwelijke wietplant is bevrucht, komen er zaadjes. En uit die zaadjes groeien nieuwe wietplanten.

Als je met reguliere zaadjes kweekt, is er een 50/50 kans dat je zowel mannelijke als vrouwelijke planten krijgt. In het artikel ‘wietzaadjes kiezen‘ lees je daar meer over. Als je mannelijke planten hebt, moet je die verwijderen zodra ze gaan bloeien. Als je dat niet doet, bevruchten ze de vrouwelijke planten. Je krijgt dan zaad in je wiet; iets dat je absoluut wilt voorkomen.

De meesten zullen kweken met gefeminiseerd zaad, zodat er geen mannelijke wietplantjes komen. Planten uit gefeminiseerd zaad zullen geen zaadjes produceren maar wiet. Ofwel bloemen die tijdens de bloeifase ontwikkelen en uitgroeien tot de toppen die jij straks medicinaal gebruikt.

Zo begint de bloeifase

De eerste tekenen van bloemen: witte haartjes [Shutterstock/content_creator]

Wanneer je voor autoflower wietzaadjes hebt gekozen, start de bloeifase automatisch een paar weken na ontkiemen. Meer weten over autoflower? Lees dan deel 2 van de serie terug.

Heb je geen autoflower, maar gefeminiseerde wietzaadjes gekocht? Dan begint de bloeifase als de dagen korter worden. Dat komt omdat wietplanten voor nageslacht willen zorgen vóórdat de winter begint. Als de winter begint, is de wietplant te laat met voortplanten. Daarom reageren ze op het korter worden van de dagen. Zodra de dagen eind juli, begin augustus merkbaar korter worden, is dat voor wietplanten hét teken om te bloeien.

In het begin moet je heel goed kijken om de eerste stampertjes of bloeihaartjes te zien. Maar binnen een paar weken zit je wietplant er vol mee. Aan de uiteindes van takken zie je een soort harige, groene bolletjes ontstaan. Dat worden topjes genoemd. Die worden steeds wat groter en dikker. Uiteindelijk wordt dat de wiet van jouw eerste, zelf gekweekte cannabisplant.

Zodra je plant eenmaal van die harige bolletjes heeft, zal je merken dat de groeifase stopt. Alleen sativa-dominante wietplanten gaan nog verder de lengte in tijdens de bloeifase. Indica’s daarentegen stoppen helemaal met groeien.

Ondersteuning tijdens de bloeifase

Om mooie bloemen te maken, heeft je wietplant andere voedingsstoffen nodig tijdens de bloeifase. De meeste van deze voedingsstoffen zitten gewoon in aarde. Maar je kan ervoor kiezen de planten te helpen met wat extra bloeivoeding. Beendermeel uit het tuincentrum bevat de juiste voeding voor bloeiende wietplanten. Gespecialiseerde kweekwinkels kunnen je natuurlijk ook adviseren in allerlei voedingsmiddelen voor wietplanten.

(tekst gaat verder na de foto)

Met stokken en touw kan je bloeiende wietplanten ondersteunen [Shutterstock/King Dragon]

Als de toppen op een gegeven moment heel zwaar worden, kan de plant onder het gewicht bezwijken. Zeker als het in september harder gaat waaien. Houd dit in de gaten en neem maatregelen indien nodig. Prik bijvoorbeeld een bamboestok in de aarde naast de plant en maak de bovenkant daaraan vast met een touwtje. Of verplaats je planten naar een plek waar ze uit de wind staan.

Als het september is, neemt de regen ook weer toe. De bloemen van jouw wietplanten kunnen niet goed tegen te veel regenwater. Dit werkt schimmels in de hand. Bescherm je planten door ze onder een afdakje te zetten als het vaak regent. Bij autoflower wietzaadjes heb je hier overigens minder last van. Die planten zijn veel eerder klaar. Het is dan nog volop zomer. En met een beetje mazzel regent het dan niet zo vaak.

De bloeifase van week tot week

Hoelang de bloeifase precies duurt, hangt af van de wietsoort. De winkel waar je ze hebt gekocht kan je hierover informeren. Gemiddeld duurt de bloeiperiode van indica-wietplanten tussen de 7 en 10 weken. Sativa-soorten doen er vaak wat langer over.

Een bloeiende top van een White Widow [Beeld: Sensi Seeds]

Om je een idee te geven, sluiten we af met een tijdframe, zodat je ongeveer weet wat je kan verwachten.

  • Bloeiweken 1 tot 2: Zodra de dagen merkbaar korter worden, gaat de wietplant zich voorbereiden op de bloeifase met een extra snelle groeispurt. Dit kan doorgaan tot in de vijfde week van de bloeifase. Sommige planten kunnen meer dan verdubbelen in omvang en hoogte. Je zult in deze weken misschien ook al de eerste bloeihaartjes zien.
  • Bloeiweken 3 tot 5: De groeispurt loopt op zijn einde en er komen steeds meer bloeihaartjes bij die de eerste kleine topjes vormen.
  • Bloeiweken 5 en verder: De topjes worden steeds groter en groeien aanzienlijk. Clusters van bloemen groeien dicht en vormen lange toppen die we ook wel ‘cola’s’ noemen. Tegen het einde van de bloeifase vergelen de bladeren. Dit luidt de herfst in; de plant gaat afsterven. De bloeihaartjes die eerst wit en dik waren, gaan nu steeds meer indrogen, verschrompelen en worden bruin van kleur. Het is tijd om te oogsten; daar vertellen we je later alles over.
  • Laatste 2 bloeiweken: In deze twee weken geef je geen extra voeding meer, maar alleen nog schoon water. Dit noem je ‘spoelen’ en het komt de smaak van de wiet ten goede.