(advertenties)
(advertentie)
Hoewel al ruim één op de vijf oorlogsveteranen cannabis gebruikt, wordt dit niet aan ze voorgeschreven door artsen van de Department of Veterans (VA). Bovendien lopen ex-soldaten het risico op reprimandes als ze gepakt worden met wietgebruik. Maar een wijziging op de website van de VA lijkt te hinten op een verandering in hun wietbeleid.

Mediwiet voor veteranen

Ruim 20 procent van de naar Irak of Afghanistan uitgezonden Amerikaanse oorlogsveteranen komt terug met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Helaas voor velen van hen, zijn farmaceutische middelen hiertegen niet altijd voldoende effectief.

In veel staten is PTSS een legitieme indicatie voor cannabis op doktersrecept, een mogelijk alternatief voor deze veteranen. Maar omdat (medicinale) wiet op landelijk niveau nog illegaal is, hebben veel van deze ex-soldaten geen legale toegang tot mediwiet. Ondanks dat ruim één op de vijf veteranen reeds vertrouwt op wiet tegen hun klachten. Deze ex-militairen zweren er zelfs bij.

Veteranen gebruiken mediwiet veelal ter vervanging van opiaten tegen chronische pijn en post traumatische stressstoornis. [Foto: shutterstock/Photographee.eu]

De afgelopen jaren is er gelukkig veel veranderd en komen we steeds dichterbij een situatie waarin Amerikaanse veteranen toegang kunnen krijgen tot legale mediwiet – zonder dat ze hierdoor hun voordelen van de Department of Veteran Affairs (VA) verliezen. In juli vorig jaar dacht men eindelijk zo ver te zijn, maar tot nu toe kwam er helaas niets van terecht.

VA zegt nee misschien?

Tot nu toe zei de VA namelijk dat ze, ondanks de wet van de staat waarin de veteraan woont of verblijft, geen mediwiet mochten voorschrijven. Bovendien zou de landelijke wetgeving ze weerhouden van het ‘doen van onderzoek naar medicinale cannabis of veteranen naar dergelijke projecten door te sturen.’ Maar sinds afgelopen week lijkt daar verandering in te zijn gekomen.

Dit zou kunnen betekenen dat, hoewel het vast nog even zal duren, er éindelijk een stap in de juiste richting is gezet

Volgens Marijuana Moment is er namelijk het één en ander aangepast op de website van de VA. Tegenwoordig beweren zij dat er ‘beperkt bewijs is gevonden van de werking van wiet tegen zenuwpijn en dat het de spasticiteit bij multiple sclerose (MS) kan verminderen.’ Maar volgens het instituut is er onvoldoende bewijs van de effectiviteit van cannabis tegen posttraumatische stressstoornis.

Over het voorschrijven van medicinale cannabis aan veteranen is de VA duidelijk: ‘Momenteel mag de VA geen mediwiet voorschrijven aan veteranen, maar wel overwegen als mogelijke behandeloptie.’ Stilletjes aan veranderde de VA dus haar standpunt over medicinale wiet, na jarenlange inzet van actiegroepen – waaronder de American Legion die 2,4 miljoen veteranen vertegenwoordigt – en leden van het congres.

Wiet tegen PTSS

Momenteel loopt er een onderzoek – met goedkeuring van de DEA – naar de mogelijke inzet van medicinale wiet tegen posttraumatische stressstoornis. Het duurde echter vijf jaar, van 2011 tot 2016, om hier groen licht voor te krijgen; en de studie liep vertraging op door de levering van slechte kwaliteit cannabis voor het onderzoek.

Slechte kwaliteit ‘wiet’ hinderde al eerder het onderzoek naar de effectiviteit van cannabis tegen PTSS. [Foto: Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies]

De klinische experimenten met het plantaardige medicijn zijn echter nog steeds niet gestart. Omdat er niet genoeg veteranen aan de studie meedoen die voldoen aan de gestelde eisen. Aan de secretaris van de VA, David Shulkin, deed the American Legion dan ook het volgende schriftelijke verzoek:

‘Deze studie heeft nog 50 participanten nodig. De VA-afdeling in Pheonix kan hier het beste bij helpen, door medische staff over het onderzoek te laten briefen door de onderzoeksleiders. Zij kunnen het bestaan van de studie vervolgens delen met potentiële participanten. Uw onmiddellijke aandacht voor deze belangrijke kwestie wordt zeer gewaardeerd. Wij hopen op uw directe betrokkenheid bij dit kritische onderzoek.’

Deze brief werd nog voor de wijziging op de website van de VA verstuurd – waarin feitelijk staat de VA-artsen nu mediwiet mogen overwegen. Dit zou kunnen betekenen dat, hoewel het vast nog even zal duren, er éindelijk een stap in de juiste richting is gezet. En veteranen in de VS kunnen uitkijken naar een situatie waarin ook zij zonder problemen, zichzelf op een natuurlijke wijze kunnen behandelen.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]