(advertenties)
(advertentie)
Amerikaanse oorlogsveteranen kunnen binnenkort bij Veteran Affairs – de afdeling die ziekte-uitkeringen, pensioen en soortgelijke zaken regelt voor veteranen – een recept krijgen voor medicinale cannabis. Dankzij een aangenomen wetswijziging kunnen ex-militairen binnenkort voor het eerst in de geschiedenis via die afdeling cannabis voorgeschreven krijgen en probleemloos gebruiken.

Veteranen

Al langere tijd lopen initiatieven in de VS waarbij veteranen vechten voor hun recht op medicinale cannabis. Zij die het land namelijk met gevaar voor eigen leven hebben gediend, mochten tot nu toe het plantaardige medicijn niet gebruiken. Dit ondanks dat in de meeste staten van de VS medicinale cannabis tegenwoordig legaal is.

De veteranen konden wel via medische dispensaries aan hun gewenste medicijn komen. Maar dan liepen ze risico op het verliezen van hun benefits die de Department of Veterans Affairs (VA) ze biedt, de afdeling die ziekte en pensioenuitkeringen voor veteranen verzorgt.

Wetswijziging

Zodoende werd vorig jaar een amendement ingediend bij het Senaat om cannabis voor de oud-soldaten mogelijk te maken. Het amendement werd met een ruime meerderheid aangenomen, maar werd uiteindelijk geschrapt door een comité voordat de wetswijziging werd doorgevoerd.

Veteranen liepen door het gebruik van medicinale cannabis risico op het verliezen van hun uitkeringen. [Foto: shutterstock/Steve Cukrov]

Dit jaar werd opnieuw een amendement ingediend, die verrassend genoeg nog meer bijval kreeg dan het jaar ervoor. Maar liefst drie van de 10 senatoren die eerder ‘nee’ stemden, stonden nu positief tegenover de wetsverandering. Deze werd dan ook aangenomen met 24 tegen 7 stemmen en later ook met een kleine meerderheid door het lager huis. De vraag is of de wet er dan nu wel écht doorheen komt.

Tom Angell van de VA en oprichter van pro-cannabis groep Marijuana Majority zegt erover: ‘De groeiende support voor cannabis-wetsveranderingen werkt zeer motiverend. Zeker als je kijkt naar de zorgwekkende commentaren en oppositie door procureur-generaal Jeff Sessions. Dit is de eerste van vele cannabis-stemmingen die zullen volgen in het Amerikaanse congres dit jaar, en we verwachten bijval te blijven krijgen in ondersteuning van het terugdraaien van het landelijk verbod. De oorlog tegen cannabis loopt op z’n eind, de stemming van vandaag laat dat duidelijk zien.

Een van de democratische senatoren die de wet ondersteunt, Jeff Merkley, zegt over de wet: ‘We hebben het vaak over hoe onze soldaten voor ons opkomen, nu moeten wij voor hen opkomen.’

PTSS en cannabis

Het amendement zorgt ervoor dat oorlogsveteranen mogen deelnemen aan de medicinale cannabis-programma’s in hun thuisstaten, zonder hun welverdiende voordelen van de VA te verliezen. De artsen van Veterans Affairs krijgen de mogelijkheid om medicinale cannabis aan te raden, zo lang dit valt binnen de wetten en regulering van de staat waarin zij zich bevinden. Er zijn in Amerika nu 46 staten met medicinale cannabis of CBD-only wetten. Steph Sherer, directeur bij actiegroep Americans for Safe Acces, zegt:

Amerikaanse veteranen kunnen straks eindelijk hun klachten op een natuurlijke en onschadelijke manier behandelen, met cannabis. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

‘Het is tijd voor Congress om een permanente wetswijziging door te voeren. Zoals de CARERS Act, die de meer dan twee miljoen medicinaal cannabis-patiënten in dit land beschermt. Ik ben blij dat een groot deel van het comité erachter staat de rechten van veteranen als ik te beschermen. Veteranen hebben vaak last van aandoeningen die goed met cannabis behandeld kunnen worden zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), hersenletsel en chronische pijn.’

Dat veteranen straks medicinale cannabis tegen deze klachten kunnen gebruiken in plaats van schadelijke en verslavende opiaten, zal een positieve uitwerking hebben op de opiatencrisis in het land. Pijnpatiënten (waaronder veel ex-militairen) krijgen vaak veel en te zware pijnstillers voorgeschreven, een systeem dat veel verslaafden creëert. Dat is één van de redenen dat diverse actiegroepen zich hard hebben gemaakt voor cannabis voor veteranen.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]