(advertenties)
(advertentie)
Als het aan de gemeente Ermelo ligt staat een Ermelose pijnpatiënt straks drie maanden lang op straat met haar dochtertje. In de schuur bij haar woning werden namelijk 36 wietplanten aangetroffen die zij kweekte voor medicinaal gebruik. De rechter is echter niet  overtuigd van haar verhaal en sluit haar woning alsnog, op last van de Opiumwet.

Mediwiet-kwekerij

Een pijnpatiënt en haar dochtertje komen binnenkort voor drie maanden op straat te staan. Althans, als het aan de gemeente Ermelo ligt. In de woning werd namelijk op 2 november 2017 een ‘hennepplantage’ aangetroffen, zo schrijft Ermelo van Nu. Reden genoeg voor de gemeente om de woning op last van de Opiumwet te sluiten.

Niet eens in de woning, maar in een schuur bíj de woning werd de kwekerij door de politie ontdekt. Het zou hierbij gaan om 36 wietplanten, die naar schatting ongeveer vier weken oud waren. In de schuur werden verder ‘een kweektent, groeimiddel, armaturen, assimilatielampen, een snelheidsregelaar, een tijdschakelaar, transformators, een koolstoffilter, een luchtafzuiger en een ventilator’ aangetroffen, meldt de lokale nieuwssite. De politie vermoedt bovendien dat de vrouw al één keer eerder had geoogst.

Pijnklachten

Een verzoek van de vrouw om de sluiting te voorkomen werd onlangs door de voorzieningenrechter afgewezen. Ondanks dat zij meent dat de 36 aangetroffen cannabisplanten bestemd waren voor eigen gebruik; en niet voor de verkoop of iets dergelijks. De Ermelose gebruikt de wiet namelijk om haar aanhoudende pijnklachten mee te bestrijden.

Dat de wiet voor eigen (medicinaal) gebruik werd geteeld maakt de voorzieningenrechter niets uit. [Foto: shutterstock/photolona]

Om dit te kunnen onderbouwen gaf de vrouw zelfs inzage in haar patiëntendossier. Uit het document wordt duidelijk dat de vrouw al jaren worstelt met pijnklachten. Daarnaast heeft zelfs haar huisarts een brief naar de gemeente gestuurd, waarin hij aangeeft met de vrouw te hebben gesproken over de mogelijkheden van medicinale cannabis.

Pech gehad

Dit alles mocht niet baten; en ondanks inspanningen van de vrouw is de voorzieningenrechter er niet van overtuigd dat zij geen woonruimte kan vinden voor de periode van drie maanden. ‘Dat de zoektocht naar vervangende woonruimte voor haar lastig zal zijn, ongemak voor haarzelf en haar dochtertje met zich mee zal brengen en tot dubbele woonlasten kan leiden, komt voor haar eigen risico’, schrijft Ermelo van Nu over het harteloze besluit van de voorzieningenrechter.

De Opiumwet bepaalt dat meer dan vijf wietplanten niet meer wordt gezien als een hoeveelheid voor eigen gebruik. Bij zulke aantallen wordt gesproken van een handelshoeveelheid. Daarom zou, volgens de Opiumwet, de gemeente het recht hebben de woning te sluiten. Gelukkig is het oordeel van de voorzieningenrechter niet bindend en kan zij nog bezwaar hiertegen indienen bij de rechtbank.

[Openingsfoto: shutterstock/Andrey_Popov]