(advertenties)
(advertentie)
Een landelijke enquête onder oorlogsveteranen in de VS wijst uit dat ruim één op de vijf ex-militairen aldaar medicinale cannabis gebruikt. Wegens strenge regels was het lange tijd moeilijk voor deze groep aan mediwiet te komen, maar steeds vaker vervangen zij schadelijke farmaceutica tegen pijn en PTSS met medicinale wiet.

Veteranen aan de mediwiet

Ruim één op de vijf Amerikaanse oorlogsveteranen gebruikt cannabis om medische of therapeutische redenen, blijkt uit een landelijke enquête in de VS. Deze is gehouden in opdracht van The American Legion, Amerika’s grootste veteranen belangenvereniging, die zich al langer inzet voor onderzoek naar cannabis.

Uit de studie bleek 32 procent van de respondenten ‘cannabis te gebruiken om een mentale of fysieke aandoening te behandelen.’ Vaak gebruiken deze ex-militairen mediwiet als alternatief voor reguliere behandelingen tegen (chronische) pijn en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Er loopt inmiddels zelfs een officieel onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij oorlogsveteranen met PTSS.

Veteranen gebruiken mediwiet veelal ter vervanging van opiaten tegen chronische pijn en post traumatische stressstoornis. [Foto: shutterstock/Photographee.eu]

Hiertegen worden vaak verslavende en schadelijke opiaten-pillen voorgeschreven, maar deze worden snel misbruikt door hun verslavende aard. Dit heeft in de VS geleid tot een ware opiatencrisis met duizenden doden per jaar, waar ook veel veteranen slachtoffer van zijn. Tot voor kort werden ze namelijk gekort op hun uitkering als ze cannabis zouden gebruiken tegen hun klachten, en konden ze niet anders dan de opiaten, maar dat tijdperk is gelukkig (bijna) voorbij.

Legalisering

Onder de niet-gebruikers in dit onderzoek gaf 39 procent aan ‘een veteraan te kennen’ die mediwiet gebruikt. Dat is niet zo gek, gezien eerder onderzoek uitwees dat oorlogsveteranen over het algemeen meer medicinale cannabis gebruiken dan de ‘normale bevolking’.

Tenslotte vindt een overweldigende 83 procent van alle respondenten dat medicinale cannabis op federaal niveau moet worden gelegaliseerd. Momenteel is mediwiet in een groot aantal staten legaal, maar blijft alle cannabis volgens landelijke wetgeving illegaal in de Verenigde Staten.

Wellicht dat landelijke legalisering of versoepelde regels voor veteranen deze groep eerder overtuigt mediwiet te proberen.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]