(advertenties)
(advertentie)
In de conservatieve Amerikaanse staat Virginia is onlangs een zeer vooruitstrevende wietwet aangenomen. De vernieuwde wet maakt het mogelijk dat artsen bepalen wanneer ze wel of geen mediwiet voorschrijven. Dit is beter, denken velen, omdat artsen beter op de hoogte zijn van de medische literatuur dan beleidsmakers.

Artsen bepalen

Met veertig stemmen vóór en nul(!) tegen werd vorige week maandag de Joint Commission on Health Care-wet aangenomen door het Senaat in Virginia, VS. De nieuwe wet maakt het mogelijk voor artsen om CBD-olie of THCA (de onverhitte vorm van THC) voor te schrijven tegen élke ziekte of aandoening.

Virginia had hiervoor een zeer restrictief mediwiet-beleid en zet met het aannemen van deze wet dus een enorme stap vooruit.

Senator (en arts) Siobhan Dunnavant diende het voorstel in bij het Senaat en zegt erover: ‘Ik besloot uiteindelijk dat artsen moeten bepalen. Wij artsen volgen namelijk de literatuur en weten welke behandeling het beste is tegen verschillende aandoeningen. De literatuur over medicinale cannabis zal zich snel ontwikkelen nu; en juist daarom is het gebruik ervan niet een keuze die in handen zou moeten zijn van beleidsmakers. Daarentegen zouden artsen hierover moeten bepalen.’

Formaliteit

Nu de wet is aangenomen door het Senaat zijn er nog een aantal stappen te doorlopen voor deze actief wordt. Zo moet de wet weer terug naar de House of Delegates voor een stemming. Maar gezien er weinig aan is veranderd sinds deze door de House werd aangenomen, is vrijwel zeker dat de wet hier opnieuw door de stemming komt.

Alle veertig leden van het Senaat in Virginia stemden vóór de nieuwe mediwiet-wet. [Foto: shutterstock/sebra]

Daarna moet de gouverneur van Virginia, Ralph Northam, nog zijn handtekening zetten onder de wet. Ook hier wordt echter geen weerstand verwacht, gezien Ralph (ook een arts) zijn steun voor deze wet al eerder liet vastleggen. Virginia had hiervoor een zeer restrictief mediwiet-beleid en zet met het aannemen van deze wet dus een enorme stap vooruit.

Steun

Voordat dit wetsvoorstel het Senaat bereikte, moest deze eerst door een soort ‘Eerste Kamer’ – de House of Delegates – worden goedgekeurd. Daar werd het wetsvoorstel ingediend door de republikeinse Delegate Benjamin L. Cline. Bovendien verdedigde hij het voorstel bij de subcommissies die zich over de welzijns- en juridische aspecten van het voorstel bogen.

Cline werd door patiënt en activiste Nikki Narduzzi geworven voor deze nobele taak. ‘We hadden echt een voortrekker nodig die de wet uit de criminele subcommissie kon halen en over de finishlijn kon trekken’, zegt Narduzzi en ze overtuigde hem de rol als voortrekker voor de wet op zich te nemen.

Benjamin maakte zich hierop hard voor de wet bij de Joint Commission on Health Care en de Criminal Law Subcommittee; die beiden hun akkoord gaven op het voorstel. ‘Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe belangrijk zijn rol en steun was. Vooral in een tijd waar ik fysiek en mentaal weinig te geven had’, zegt Nikki.

Zelfs het mogen voorschrijven van CBD is voor artsen in Virginia een enorme vooruitgang. [Foto: shutterstock/ElRoi]

Nu de wet is aangenomen zal Nikki zich niet meer bezig houden met beleidsverandering. Daarentegen zal ze zich de komende tijd bezighouden met het wegwijs maken van patiënten ‘in het systeem’; en het ondersteunen van gezondheidszorg-professionals op dit gebied. ‘Twee zeer belangrijke componenten bij het implementeren van een succesvol medicinaal cannabis-programma’, zegt zij.

Wereld op z’n kop

In sommige staten van de VS – en ook bij ons in Nederland – zijn er maar een beperkt aantal aandoeningen waarmee je in aanmerking komt voor medicinale cannabis. Hierbij hebben beleidsmakers bepaald tegen welke ziekte je mediwiet zou kunnen gebruiken. Terwijl zij niet over voldoende medische kennis beschikken om dergelijke besluiten te nemen.

Bij het model dat nu is goedgekeurd in Virginia ligt de keuze niet bij beleidsmakers, maar bij artsen zelf. Zij kunnen samen met hun patiënt bepalen of het zin heeft CBD-olie of THCA-olie te proberen tegen verschillende ziekten. Dit maakt mogelijk te experimenteren met veilige alternatieven op schadelijke farmaceutische medicijnen. Pillen die niet altijd werkzaam blijken tegen de aandoeningen waartegen ze worden voorgeschreven.

Er moet nog veel onderzoek worden gedaan om de volledige potentie van mediwiet te ontdekken. Wat we vandaag de dag weten over de medicinale werking van cannabis is immers maar het topje van de ijsberg, als we vooraanstaand wetenschappers mogen geloven.

[Openingsfoto: shutterstock/ElRoi]