(advertenties)
(advertentie)
Volgens Belgisch onderzoek kan cannabis eetstoornissen zoals anorexia genezen. De aandoening zou namelijk worden veroorzaakt door een defect endocannabinoïde-systeem. THC kan ervoor zorgen dat anorexiapatiënten weer gaan eten en ontspannen, waardoor ze uiteindelijk weer een positiever beeld van zichzelf krijgen.

Mensen met anorexia hebben vaak last van een slecht zelfbeeld, zeker als het op hun lichaam aankomt. Hierdoor proberen ze voedsel zo veel mogelijk te vermijden, wat er weer voor zorgt dat ze extreem mager worden. In sommige gevallen geven ze hun eten opzettelijk over. De stoornis kan bij mannen én vrouwen voorkomen, maar het merendeel van de mensen met anorexia is vrouw.

Mensen met anorexia hebben vaak last van een negatief en onrealistisch lichaamsbeeld, waardoor ze te weinig eten. Foto: movaliz, Shutterstock.com

Mensen met anorexia hebben vaak last van een negatief en onrealistisch lichaamsbeeld, waardoor ze te weinig eten [foto: movaliz/ Shutterstock]

Endocannabinoïden

Anorexia wordt vaak in verband gebracht met psychische veranderingen in de hersenen. Sommige van die veranderingen vinden plaats in het endocannabinoïdesysteem (ECS). Dit netwerk in ons lichaam heeft meerdere functies: het controleert ons humeur, onze eetlust en ons gevoel van plezier door het aanmaken van stofjes, lichaamseigen cannabinoïden of endocannabinoïden. Maar er zijn ook externe, plantaardige cannabinoïden zoals THC. Wanneer je blowt, komen plantaardige cannabinoïden uit cannabis het systeem binnen en nemen het daar de taak van sommige van deze lichaamseigen cannabinoïden over.

Cannabis helpt

Uit een Belgisch onderzoek uit 2011 bleek al, dat bij mensen met anorexia het endocannabinoïdesysteem niet goed werkt. Hiervoor hadden zij onderzoek gedaan bij 14 vrouwen met anorexia en 16 met boulimia nervosa, een andere eetstoornis. Bij beide groepen kwamen de endocannabinoïden die emotie, beloningsgevoel, eetlust en lichaamsbeeld moeten regelen niet echt goed op gang. Ook uit een aantal proeven op knaagdieren bleek dat het endocannabinoïdesysteem niet goed werkte bij anorexia. Het is niet helemaal duidelijk of de defecten in dit systeem de oorzaak zijn, of juist het gevolg van anorexia zijn, maar cannabis kan mogelijk helpen door het systeem aan te vullen met plantaardige cannabinoïden.

Eetlust

THC kan gevoelens van plezier en eetlust terug opwekken bij anorexiapatiënten. Foto: Zerbor, Shutterstock.com

THC kan gevoelens van plezier en eetlust terug opwekken bij anorexiapatiënten [foto: Zerbor, Shutterstock]

We weten natuurlijk dat cannabis je eetlust opwekt. Dit komt omdat er door THC een grote hoeveelheid ghreline wordt aangemaakt, het hormoon dat er voor zorgt dat je honger krijgt. Dit effect kan zo sterk zijn dat mensen met anorexia wel moéten eten. Om te voorkomen dat je je na het eten schuldig voelt, kun je het beste kiezen voor voedsel met gezonde vetten, zoals avocado’s, vis, groenten, fruit en yoghurt. De reden hiervoor is dat je lichaam die vetten nodig heeft voor het aanmaken van endocannabinoïden waardoor je je beter voelt. Dat effect krijg je niet door fast food.

Plezier aan eten

Cannabis kan er voor zorgen dat je weer plezier krijgt van eten, omdat het zorgt voor extra dopamine in je lichaam. Door deze neurotransmitter kunnen we plezier en gevoelens van beloning voelen. Normaal als je eet, zorgt dopamine er voor dat je plezier hebt van voedsel. THC versterkt die gevoelens, waardoor de avocado die je eet niet alleen goed smaakt, maar als het ware het lekkerste wordt wat je ooit gegeten hebt!

Ontspanning

Wiet kan tevens zorgen voor meer rust in je hoofd. Wanneer je last hebt van slechte of ongezonde gedachtes, wordt je dankzij THC weer even meegenomen naar een andere wereld waarin je afgeleid wordt van deze ongezonde gedachten en krijg je de kans om tot rust te komen. Het kan je perspectief veranderen waardoor je anders over jezelf gaat denken.

Openingsfoto: Doug Shutter, Shutterstock.com