(advertenties)
(advertentie)

Het kan raar lopen in de wereld. Tien jaar geleden bestonden video’s over cannabis uit de Verenigde Staten vooral uit beelden van politie-invallen, bij mensen die een grammetje wiet in huis hadden. Nu de legale medicinale (en recreatieve) wietmarkt een feit is in grote delen van de VS en heel Canada, duiken er steeds video’s op waar wij in Europa alleen maar van kunnen watertanden. Zoals deze.

Eigenlijk kunnen we er hier alleen maar over dromen: cannabis die standaard professioneel getest wordt op eventuele verontreiniging met groeiboosters, schimmels, verzwaringsmiddelen, pesticiden, bacteriën en insecticiden.

In de VS en in Canada is dit inmiddels echter volkomen normaal. In staten waar medicinale en/of recreatieve cannabis legaal is, is controle van zaadje tot eindproduct zelfs verplicht. Het gebeurt dan ook wel eens dat er een complete partij cannabisproducten uit de handel wordt genomen omdat er onregelmatigheden zijn ontdekt tijdens het productieproces.

In deze reportage van Vice (onderdeel van hun serie ‘Weed Tech’) krijg je een kijkje in zo’n testlab. Hier worden onder andere met massaspectrometers en krachtige microscopen wiet getest op schadelijke verontreiniging.

Hopelijk waait deze realiteit ook snel over naar Europa.