(advertenties)
(advertentie)

Een bijzonder verhaal uit Canada. Twee onderzoekers van de Universiteit van Lethbridge in Alberta, die in de begindagen van de coronapandemie onderzochten hoe cannabisextracten gebruikt kunnen worden als aanvullende behandeling van het Covid-19 virus, hebben een partner gevonden om een ​​van hun extracten in een mondwater te testen in een klinisch onderzoek. Voor het echtpaar Olga en Igor Kovalchuk, beide biologieprofessor, is de jacht op behandelopties tegen Covid-19 professioneel én persoonlijk.

Zoektocht naar geld voor cannabis & Covid-studie

De Kovalchuks publiceerden in het voorjaar van 2020 hun eerste onderzoeksresultaten en zochten sindsdien naar geld en een partner om klinisch onderzoek te doen met een cannabis-extract in een mondwater bij de behandeling van corona-patiënten. In een verklaring van de universiteit lichtten ze toe dat het idee was om te onderzoeken of het cannabis mondwater ‘de impact en de duur van Covid vermindert’.

De partner en financier is gevonden: het Amerikaanse bedrijf Good Pharmaceutical Development Company, dat onder meer een pijnstillende crème met CBD in het assortiment heeft. ‘We zijn vereerd om met hen samen te werken en we zijn verheugd dat ze geïnteresseerd zijn in ons werk’, aldus Olga Kovalchuk over de samenwerking. ‘Het klinische onderzoek loop nog, maar nadert zijn voltooiing en we zijn echt hoopvol.’

‘Effect van mondwater is tijdelijk’

Natuurlijk: de corona pandemie zal niet worden beëindigd door mondwater. ‘We kunnen onze mond niet steriliseren’, aldus Jonathan Jarry in het artikel ‘Mouthing off about mouthwash for COVID’, dat eind vorig jaar verscheen. Jarry is verbonden aan het Office for Science and Society van de McGill Universiteit in Montreal, met het veelzeggende motto ‘Separating Sense from Nonsense’, oftewel: zin van onzin onderscheiden.

‘Zelfs als elk coronavirus in onze mond werd gedeactiveerd door een krachtige spoeling,’ schrijft Jarry, ‘bestaat het virus in de cellen van ons ademhalingssysteem en worden er regelmatig kopieën van het virus uitgescheiden. Het effect van mondwater is tijdelijk.’

[tekst gaat verder onder de foto]

Dat wil echter niet zeggen dat cannabinoïden geen rol kunnen spelen bij het verminderen van de impact van het coronavirus.

Kovalchuks kregen zelf ook corona

De Kovalchuks hebben persoonlijk meegemaakt hoe zwaar het coronavirus huis kan houden. Afgelopen herfst testten zij zelf en enkele familieleden positief. Olga Kovalchuk: ‘Deze ziekte zou ik mijn ergste vijand niet toewensen. Het was afschuwelijk. We herstelden, maar het heeft behoorlijk wat tijd gekost. Het is een ernstige ziekte en daarom is alles dat kan worden gebruikt om ontstekingen te verminderen cruciaal. Covid-19 rolt over je heen als een vrachtwagen.’

De rol van CBD

Het preklinische onderzoek van het stel kreeg veel aandacht. Een van hun conclusies luidde dat ‘bepaalde cannabisextracten, waaronder die met een hoog gehalte cannabidiol (CBD), helpen voorkomen dat het SARS-CoV-2-virus de cellen binnendringt en helpen bij het afweren van cytokinestormen die kunnen leiden tot Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)’.

LEES OOK:   Canadese onderzoekers: “Wiet maakt minder vatbaar voor corona”

Het klinisch onderzoek bouwt voort op die eerste bevindingen. Terwijl het onderzoek naar de effecten van cannabisextracten met een hoog CBD-gehalte op Covid-19 doorgaat, staan er verschillende nieuwe wetenschappelijke artikelen op stapel over de resultaten van de Kovalchuks.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

[Bronnen:
Clinical study of how cannabis mouthwash can combat COVID-19 nearing completion, TheGrowthOp.com, 5 februari 2021
Mouthing off About Mouthwash for COVID, Website Office for Science and Society, McGill University, 24 november 2020]
[openingsbeeld: Bukhta Yurii/ Shutterstock, foto pleister/wiet: tiko_photographer/Shutterstock]