(advertenties)
(advertentie)

Het is de grootste overname tot dusver in de legale cannabisindustrie: Big Pharma-bedrijf Jazz Pharmaceuticals neemt het in de UK gevestigde GW Pharmaceuticals over voor een bedrag van 7,2 miljard dollar in contanten en aandelen. Best een hoop geld, maar GW is dan ook eigenaar van o.a. het officieel als medicijn goedgekeurde Epidiolex en het heeft meer dan duizend patenten uitstaan voor wietgerelateerde zaken. En Big Pharma wil maar wat graag mee profiteren van het succes van (medicinale) cannabis natuurlijk.

Jazz Pharmaceuticals to Acquire GW Pharmaceuticals plc, Creating an Innovative, High-Growth, Global Biopharma Leader‘, zo luidt de kop van het persbericht over de grootste overname tot dusver in de legale cannabisindustrie door een farmaceutisch bedrijf.

Het is niet alleen tekenend voor de omvang van de mediwiethandel, maar ook voor de interesse van Big Pharma in wiet als hun nieuwste ‘money maker’. Of zoals de zakelijke cannabis website Marijuana Business Daily (MBD) het stelt: ‘het demonstreert dat farmaceutische bedrijven de huidige en toekomstige potentie herkennen van medicijnen gebaseerd op cannabinoïden’.

Cannabisindustrie wordt in rap tempo volwassen

Vriend en vijand zijn het er ook wel over eens dat deze mega-overname zal zorgen voor een ‘golf aan investeringen’ in het ontluikende veld, en met dat laatste wordt dan uiteraard de legale cannabisbranche bedoeld.

‘Het is opnieuw een voorbeeld dat de cannabisindustrie doorgaat met normaliseren en zich verder ontwikkelt dan de traditionele cultivatie van toppen, met potentie ver buiten onze grenzen’, zegt de Amerikaanse ‘cannabis and banking expert’ Jason Wilson over het nieuws tegen MBD.

De ceo van het Britse GW Pharmaceuticals is niet alleen blij met de berg poen, Justin Gover ziet er vooral erkenning in. ‘Wij hebben de afgelopen twintig jaar bij GW aangetoond dat het cannabinoïden-platform een echte en uitdagende wetenschap is. Er is bijzonder significante groeipotentie.’

Big Pharma wil groot geld gaan verdienen, onder meer in Europa

Ook voor lezers van Mediwietsite zal de naam GW Pharmaceuticals niet helemaal onbekend in de oren klinken.  Het bedrijf is bijvoorbeeld de grootste legale wietteler van Groot-Brittannië en Europa!

Maar wellicht ken je het bedrijf het beste van hun twee officieel erkende cannabismedicijnen Sativex (voor behandeling MS) en Epidiolex (epilepsie). Dat laatste is momenteel ook de ‘melkkoe’ qua geld voor de Britten: twee jaar na de lancering is het medicijn goed voor een jaaromzet van 510 miljoen dollar.

LEES OOK:   Primeur: cannabismedicijn Epidiolex goedgekeurd in VS

De BBC nam ooit een kijkje in hun wietplantages.

Maar dat kan nog veel meer worden vindt Bruce Cozadd, de CEO van Jazz Pharmaceuticals, zoals het een rechtgeaarde Big Pharma-speler betaamt. ‘Dit product is nog maar net gelanceerd eigenlijk. Het GW-team heeft een prima job gedaan, maar er is veel ruimte om te groeien – ook als je aan THC denkt (Epidiolex is een CBD-medicijn, red.)’.

Europa is daarbij een hoofddoel voor de nieuwe Ierse eigenaren van het Britse mediwietbedrijf:

‘There is lots of room in Europe. If you look at other product launches in this space, that’s what we’ve seen over time, as physicians get more and more comfortable with the use of these agents in these patients that really need a different therapy to get additional benefit’ – Jazz ceo Bruce Cozadd

Met de overname door een Big Pharma bedrijf kan GW Pharmaceuticals nóg meer het verschil gaan maken…

GW Pharmaceuticals heeft meer dan duizend patenten, o.a. op wietplanten

Maar denk niet dat het blijft bij Sativex en Epidiolex, hoe lucratief die medicijnen op zich ook zijn. GW Pharmaceuticals vaart een vrij unieke koers door (cannabis)producten via de ’traditional regulatory-approval pathways’ – inclusief klinische proeven – te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vele Canadese cannabisbedrijven die primair geld willen verdienen met mediwiet producten die überhaupt geen klinische proef hebben gehad. Het gevolg is dat de Canadezen moeten inbinden qua groeispurt en afzetmogelijkheden buiten de eigen grenzen.

Bij GW doen ze het dus anders. Niet alleen willen zij hun producten via officiële weg erkend krijgen als medicijn (hetgeen zowel veel geld als tijd kost), het bedrijf investeert verhoudingsgewijs ook veel meer kapitaal in onderzoek en ontwikkeling – terwijl het ondertussen fijntjes ‘doorgroeit tot ’s werelds grootse medical cannabinoid company‘, zoals MBD het omschrijft.

Er zitten in de map ‘intellectueel eigendom’ van GW Pharmaceuticals momenteel 767 patenten buiten de VS en 57 ingediende patenten binnen de VS. Nog eens 259 aanvragen zijn nu in behandeling wereldwijd. En ja, dat zou iets kunnen zijn om je zorgen over te maken als je ziet wát GW zich allemaal wil toe-eigenen:

  • Plants
  • Plant extracts
  • Extraction technology
  • Pharmaceutical formulations
  • Drug delivery
  • The therapeutic uses of cannabinoids
  • Plant-variety rights
[openingsbeeld: Poring Studio/Shutterstock]