(advertenties)
(advertentie)

Léonie Sazias (Rotterdam, 27 juli 1957) is een Nederlands politica, beeldend kunstenares en voormalig tv-presentatrice.  Wellicht ken je haar nog als ‘het gezicht’ van Veronica vroeger. Sinds maart 2017 zit ze voor de partij 50PLUS in de Tweede Kamer, o.a. met de portefeuille Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Leonie maakt zich sterk voor het recht om zelf 5 wietplanten te telen voor medicinaal gebruik. Ze heeft samen met collega Vera Bergkamp (D66) een motie ingediend – en aangenomen weten te krijgen – om onderzoek te doen naar de medicinale werkzaamheid van cannabis.

Ondanks dat ze door 50PLUS op de concept-kandidatenlijst voor Tweede Kamerverkiezingen 2021 was geplaatst, besloot ze af te zien van nog een termijn. Op aandringen van de kiescommissie en lijsttrekker werd ze wel lijstduwer.

In 2019 was ze  een tijd afwezig in ons parlement, want met ziekteverlof. De reden? Uitgezaaide darmkanker. Gelukkig volgde haar man een cursus bij de stichting Mediwiet en maakt hij sindsdien medicinale wietolie (met THC) voor zijn echtgenote. Onlangs stond ze weer even voor de camera om hierover te vertellen: